(po II.kole prezidentských volieb)

Analytici zastávajú názor, že nastal súmrak Ficovej éry. Po ukradnutej revolúcii z roku 1989 reálne hrozí po 30 rokoch ukradnutie národného štátu. Financial Times napísali, že „zvolenie Zuzany Čaputovej je víťazstvom liberalizmu vo veku populizmu“„ .  Voľby proti sebe postavili na jednej strane eufóriu výhry liberalizmu, že Čaputová porazila zlo, v protiklade je pretrvávajúca skepsa? Potom by mala znieť otázka, kto vlastne vyhral?

V II.kole prišlo voliť 1.847.417 ľudí z celkového počtu 4.419.883 voličov zapísaných v zoznamoch, volebná účasť bola 41,78%. Oproti  I.kolu prišlo voliť o 311.442 ľudí menej.  Volilo 2.158.859 ľudí (48,74%). Pre voľby bolo zriadených 5.940 okrskov, voľby stáli 12.7 mio €.

Z.Čaputová získala v II.kole 1.056.582 hlasov (58,40%) a M.Šefčovič 752.403 hlasov (41,59%). V prepočte  všetkých oprávnených voličov Z.Čaputová získala „iba“ 24,39%,  čo jej dáva slabý mandát.

M.Šefčovič zvíťazil v 29 okresoch: Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Poltár, Partizánske, Považská Bystrica, Púchov, Sabinov, Snina, Sobrance, Stará Ľubovňa,  Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Vranou nad Topľou, Zlaté Moravce, Žarnovica. V ostatných okresoch dostala najviac hlasov Z.Čaputová.

Slabá účasť, slabý mandát v sebe nesie niekoľko príčin:

• voči Z.Čaputovej nekandidoval kandidát bielo čierneho videnia - Harabín či Kotleba, čím sa znížila volebná dynamika súboja. Treba pripomenúť, že obaja kandidáti získali štvrtinu odovzdaných hlasov.

• „kukanov“ efekt odradil od účasti veľký náskok Z.Čaputovej v I.kole

• počasie, bol teplý jarný deň a k tomu ešte sobota, ktorá  je na Slovensku považovaná ako „pracovná“ sobota

Dva názory analytikov, ktoré naznačili dve protichodné ideové orientácie

• Upozornil, že jedno je byť aktivistkou inou prezidentkou. Preto volebné výsledky nedávajú trendy, aké budú parlamentné voľby 2020. Zisk 42% hlasov v II.kole pre Šefčoviča je dobrým výsledkom pre SMER SD v prípade, že nevznikne nijaká reálna konkurencia v jeho časti politického spektra, bude naďalej dominovať. Paradoxne pre Progresívne Slovensko (PS) tento úspech, na ktorom chcú participovať, vydrží iba chvíľu. Aj oni si uvedomujú, že pekný neúspech Z.Čaputovej, z ktorej by mohli ťažiť, bolo by to pre ich stranu lepšie.

Medzi väčšinovým systémom v prezidentských voľbách s pomerným systémom v parlamentných voľbách nie je možné dať rovnosť. Milión získaných hlasov Z.Čaputovou je vyskladaný z viacerých strán. V parlamentných voľbách sa hlasy budú sústreďovať iba z opozičných strán. Podobne je to aj M.Šefčoviča. (J.Baránek)

• Naznačil prianie liberálneho spektra, akú ma predstavu pri vývoji politickej budúcnosti. Politológovia zväčša opoziční pred voľbami naznačovali a po voľbách potvrdili, že prezidentské voľby v Slovenskej republike 2019 narysovali trajektóriu budúcich parlamentných volieb v roku 2020. S.Abrahám vo svojej úprimnosti zašiel ďalej poznámkou, že „víťazstvo Čaputovej nie je náhoda, ale trend, ktorý posúva Slovensko už rok dopredu“. Vyslovil túžbu, že nová hlava štátu bude v budúcnosti spolupracovať s Ivetou Radičovou. „Mám nádej, že dve najváženejšie ženy v slovenskej politike budú nejakým spôsobom spolupracovať a budú radiť druhej. Je veľmi dôležité, aby tieto dve ženy, ktoré posunuli slovenskú spoločnosť pozitívne dopredu, aj v budúcnosti ovplyvňovali smerovanie Slovenska.“ (S.Abrahám)                  

Siamské (liberálne) dvojičky

Pomenovanie do „obehu“ vniesol pred v II.kolom Š.Harabín. Názov z jeho strany bol neuplný. Jediná zhoda je, že obaja kandidáti boli reprezentantmi liberálneho presvedčenia. Obaja sú predstavitelia myšlienok jadra EÚ, inými slovami odovzdanosťou slovenskej zvrchovanosti. Pritom iba jeden mohol uspieť. Z.Čaputová uspela, pretože bola neokukaná. Z.Čaputová pochádza z prostredia mimovládnych organizácii podporovaných  nadáciou Open Society Foundation G.Sorosa, je tvárou politickej strany PS.

Objavila sa nečakane s podobným príbehom ako bol A.Kiska s neúmernou mediálnou podporou. Čaputová vyznávala hru, ktorú dirigovali média okatým a nevyberaným spôsobom. Z.Čaputová sa do volieb dostala ako mediálna politická hviezdička ortodoxného liberálneho zamerania.

Bude toho veľa s čím sa bude musieť vyrovnať nie iba, že je neznáma osoba v politike, ale aj vžitým sloganom, že je „Kiska v sukni“. 

M.Šefčovič vystupoval ako nezávislý kandidát s podporou SMER SD. Svojim imagom „obohatil“ voľby ako eurofederalista liberálneho vyznania.

Rozdiel medzi nimi je, že Čaputová sa prezentovala ako marketingový a politický produkt krajného liberalizmu a Šefčovič ako človek ukotvený v bruselských štruktúrach.  V Bruseli nezostane nepovšimnuté, ako sa  negatívne vymedzil voči LGBT, čo sledoval, že sa uchádzal o podporu predstaviteľov cirkvi, prečo navštívil „zlého“ duchovného v očiach liberálov M.Kuffu.  

Faux pass slušnosti 

Medzi hosťami na povolebnej oslave v štábe Z.Čaputovej boli aj stranícki lídri Progresívneho Slovenska I.Štefunko a politicky prívesok, predseda SPOLU M.Beblavý, ktorého strana občianskej demokracie bola založená na odpadlíkoch strany SIEŤ. Prítomní boli v pomykove, keď M.Beblavý účelovo zneužil (pre seba), pristúpil ku kamere a zvolal „Naša vôľa ukázať, že sa dá politika robiť aj inak, je ešte pevnejšie!“  Priliehavo znie jeho pomenovanie, ktoré „lieta“ v Bratislave, vžilo sa zásluhou poslanca Ľ.Bláhu, že je najsrandovnejší poslanec  prezývaný „Palmička utáraná“, ktorá vystihuje jeho túžbu byť politicky neopakovateľný všade a o všetkom. Odozva nedala na seba čakať.

Š.Nižňanský  nepripravené teatro pomenoval „Pán Boh aj Sitnianski rytieri ochraňujte Slovensko! Prežilo rabovanie Tatárov, aj nájazdy Turkov, vlády fašistov i komunistov, veľkú aj malú privatizáciu, prezidentovanie Kisku, no nemusí odolať očakávanému nástupu bezohľadných neoliberálnych globalistov.“  

Bez odozvy neostal ani poslanec I.Matovič, ktorý novej prezidentke v súvislosti s extempore odkázal „Bol by som rád, aby týchto pánov dala do karantény, aby neznechucovala kresťanov, aby ich nevystavovala strachu.“

Na túto politickú nechutnosť reagovala aj poslankyňa N.Blahová. „Vnímame to ako vrcholne nevhodné, čo urobili títo páni. Očakávam od prezidentky, tak ako sme ju podporovali a budeme ju kontrolovať. Či sa odstrihne od týchto ľudí a bude nestranícka, mala by byť nezávislá pre všetkých občanov.“

Spor o nové smerovanie SMER SD

Vyjadrenie tlačového odboru vládnej politickej strany Smer-SD „Z tejto voľby, na rozdiel od opozičných parlamentných strán, vyšla strana Smer-SD posilnená“ vyvolala odozvy.

Prvý, ktorý reagoval a ohradil sa na stanovisko bol P.Kažimír. "Nezískali sme post prezidenta pre nášho kandidáta, a preto treba priznať, že naša strana Smer-SD tieto voľby prehrala, síce so cťou, ale prehrala. Jediným spôsobom ako trend poklesu podpory verejnosti zvrátiť je odvaha povedať si pravdu a pracovať všetkými politickými prostriedkami na poctivej zmene."

Na vyhlásenie P.Kažimíra reagoval P.Pellegrini, povedal „Nemyslím si, že by sme mali voľby prechádzať takýmto “ľahkým” konštatovaním. Mali by sme hovoriť o tom, ako ďalej v rámci strany, aby sme si zachovali svoje postavenie najsilnejšej a najúspešnejšej strany. Vyjadrenie P.Kažimíra vnímam ako pokus o otvorenie vnútrostraníckej diskusie.”

Politicky marketing nepozná hraníc

Scenáristka a v poslednej dobe aj nádejná spisovateľka sa zdalo, že jej najnovšia kniha Do plaviek ju posunie medzi úspešné mladé slovenské spisovateľky. Ako blesk z neba prišla pre deti rozprávka o Čaputovej, ktorá sa začína takto: „V meste obklopenej vinicami žilo dievča, ktoré sa volalo Zuzana. Zuzana sa ako malá rada hrávala v záhrade svojej babičky, plnej kvetov, a predstavovala si, že je nebojácnou hrdinkou na strane doby.“ Nie rozprávka pre deti, ale prezidentská kandidátka v dojímavej rozprávke. Táto rozprávka silne pripomína poviedku o chlapcovi menom Džugašvili, ktorý tiež bojoval proti nespravodlivosti, dotiahol to až do Kremľa. Autorkou rozprávky je Eva Borušovičová, ktorá svojou rozprávkou mohla ale ... svoje meno dala do služieb politiky, čím svojimi knihami nebude už s pravidelnosťou spájaná s ľuďmi pre dobrú literatúru.

Prieskumy

Na začiatku náskok Čaputovej bol podporený mediálnou iskrou prameniace z nadšenia. Potom zabrali prieskumy, z ktorých minimálne agentúra AKO začala verejnosť ovplyvňovať, nie merať, ale vytvárať realitu. Z jedného dňa na druhý jej preferencie raketovo vyleteli hore. Povráva sa, že za tým mala byť izraelská agentúrna skupina Shaviv Strategy and Campaigns, ktorá vyniesla do premiérskeho kresla B.Netanjahua a v nedávnych komunálnych voľbách primátora Bratislavy. Podstatou jej vzostupu bolo, že od nej boli odfiltrovaní (nežiaduci) opoziční politici.

Takto Z.Čaputová zostala jediná v mergu voličov. V spojení s nekonfrotáciou a rétorický zvládnutými besedami sa preferencie zmnožovali a dielo jej číselného úspechu bolo dokonané.

Odozva v Čechách

  „Slovensko má smolu. Už po druhýkrát krajina, ktorá sa stále stretáva s absenciou dlhšej tradície vlastnej štátnosti, vystavila bianko šek neznámej osobe, aby stála na čele“. (J.Weigl)

• Český minister Petříček a média s ním jasajú, že víťazstvo paní Čaputovej potvrdilo európske smerovanie Slovenska. (Poznámka: Znamená to snáď, že miesto predsedu EK M.Šefčoviča nie je dostatočne pro európsky?

• Článok od šéfredaktor Respektu E.Taberyho bol titulok „‚Česká prezidentka Čaputová“. Nie sú to možná i nechcene vyložené karty na stôl). (P.Žantovský)

• V žiadnom prípade ale nebude nová slovenská hlava štátu zjednocujúci prvok. „Vždy bude z princípu rozdeľujúci prvok, pretože neponúka žiadnu ideu, žiadnu víziu, ponúka iba množstvo fráz. A veľa fráz nie sú nič, z čoho by sa Slovensko najedlo. Nič, čím by bolo schopné sa dlhodobo zaoberať a čo by dalo nejaký konštruktívni základ k budúcemu životu krajiny.  Slovensko po piatich rokoch na prosto bezradného a bez farebného Kisku teraz strká hlavu do chomúta  z asi veľmi dobre manipulovateľnou paní Čaputovou a je vsadená do medzinárodného súkolesia ešte viac, ako predtým. Slováci to buď rýchlo pochopia alebo už to pochopili vzhľadom k nízkej volebnej účasti, že to pro Slovensko nebude dobre. (P.Žantovský)

Ale je mi jasné, prečo je Čaputová takou ikonou pre ľudí, ako ju pán Tabery a jeho pražská názorová skupina poníma. Predstavuje pre nich symbol toho, že sa dostanú ku ľahkému, bezprácnemu a hlavne finančne veľmi lukratívneho vládnutiu nad ostatnými. Ide o symbol tzv. liberálni demokracie, čo nie je demokracia, ale akási hra na demokraciu či skrytú totalitu s nálepkou demokracie,“ (P.Žantovský)

Tri názory na zamyslenie

• Keby platili v prezidentských voľbách pravidla pre referendum, Čaputová by prezidentkou nebola

• Nikto sa nečuduje, že voľby na Slovensku neovplyvnil Putin

  Po zvolení, A.Kiska povedal, že vyhralo slušné Slovensko. Z toho sa dá dedukovať, že tí druhí šefčovičovci sú asi neslušní?

... na záver ako sa bude uberať nová prezidentka?

• Pretrhá putá opozičnej političky, príjme integrujúcu rolu prezidentky, čo sa A.Kiskovi nepodarilo?

• Uvedomí si Z.Čaputová, že väčšina, ktorá ku voľbám nepristúpila odmieta liberálnu politiku EÚ, je sociálne cítiacou časťou väčšinovej spoločnosti?  Z.Čaputová by sa mala rozhodnúť, či pôjde cestou Kiskovho rozdeľovania spoločnosti, bude sa riadiť programom Progresívneho Slovenska, ktorej pred zvolením bola podpredsedníčka - podpora migrácie, gender politiku, multikulturárnu víziu spoločnosti, odmietanie národného štátu v rámci EÚ, odhodí program a bude sa riadiť zdravým rozumom väčšiny obyvateľov Slovenska?

• Bude robiť politiku rovnováhy v odpovediach, čo spoločnosť si vyžaduje a čo naopak spoločnosť odmieta?

• Ako bude prijímaná ľuďmi tam dole? Človek vo svojej prirodzenosti  sa často  z nedostatku skúsenosti a skúsenosti má pocit ohrozenia.   

• Zaradí do svojho inauguračného programu účasť na Te Deum, čim predznamená, ku akej denominácii sa bude hlásiť, či ako kresťanka alebo ateistka. Dosluhujúci prezident sa verejne deklaroval snahu konvertovať k judaizmu. 

Priania

• Vyvaruje sa prešľapov svojho predchodcu, aj keď sa nevzdá svojho liberálneho nazerania na svete. Bude sa dištancovať od agresivity ľudí, tak ako sa prejavil jeden zo žiakov „postihnutý“ internetom. Na internetovej stránke slovenských vlastencov používal slovník nielen nenávistný, ale priam fašisticky. Uvedomuje si, aké z toho plynie nebezpečenstvo, že jeho konanie posilňuje mladých, ktorí si myslia, že ich nezmieriteľné liberálne pohľady na svet sú jedinými správnymi?

• Zvolenej prezidentke pogratulujme, doprajme jej 100 dní a potom už bude na nej, akou politickou cestou sa bude uberať. Verme, že bude prezidentkou všetkých Slovákov bez rozdielu rasy, náboženstva a politického názoru a zo svojej funkcie prezidentky bude chrániť národné záujmy Slovenska alebo bude sa „rozpúšťať“ v EÚ ako kocka cukru v káve?

Myšlienky pre budúce dni

• Výsledky prezidentských volieb boli porážkou (asi lepšie by znelo debaklom) kresťanských alebo iba tváriacich sa kresťanských strán a politikov. Toto môže prehĺbiť kultúrno - eticko - politicky rozklad rodiny, kedy rodina sa bude stávať neprirodzenou rodinou.  Zaráža nejednotnosť KDH.

• Dúfajme, že II.kolo s oboma liberálnymi kandidátmi nebolo začiatkom konca pre budúcu ochranu slovenskej suverenity a pre ochranu rodiny?

... dôvetok

Ak ma byť vyslovené hodnotenie volieb, Z.Čaputová uspela, ale Slovensko je porazené. Nie je to predo obraz mravného a intelektuálneho úpadku spoločnosti?

Kto vlastne vyhral?