Svet je nebezpečným miestom na život, nie kvôli ľudom, ktorí sú zlí, ale kvôli ľuďom, ktorí s tým nerobia nič, povedal A.Einstein. Tu možno hľadať naše odpovede, ktoré vyslovil bývalý futbalista  L.Jurkemik nielen o futbalovej vášni. 

 

Na otázku, čo si myslí o historickom povedomí a národnej hrdosti v športe, aspoň takej, ako ju vidíme u Maďaroch, Poliakov alebo Čechov, bývali futbalový reprezentant povedal:

„Politici si spravili také zle meno, že si ich nikto neváži. Predtým sme sa zapredávali Rusom, teraz - Američanom a Bruselu. Vyzerá to tak, že politikov Slovensko nezaujíma. Ich zaujímajú peniaze. Kto môže byť hrdý na to, keď denne vidí, ako sa robia kopance od hora dole. Ľudia, ktorí to vidia, sa začnú správať rovnako. Kto môže byť hrdý na korupciu? Kam vlastne spejeme? Mládež sa v škole nevychováva. Mali sme občiansku výchovu, dnes to nikoho nezaujíma. Nikomu neprekáža , že deti  „študujú“ svinstvá  z internetu a odhaľujú sa na facebooku. Učiteľov nezaplatia, tí na to kašlú. Vyzerá to tak, že politici nechcú inteligentný národ. Hlúpi národ sa najlepšie ovláda. Hodnoty sa obrátili na ruby. Čím je niekto väčší vagabund a klamár, tým si ho viac vážia. Slušného človeka trochu ocenia, až keď umrie. Potom si treba položiť otázku: Kto dnes píše učebnice dejepisu a buduje vlastenecké povedomie? Zapnete televízor – americky film, americky box a bitky v oktagone, kde sa mlátia o krvi. Prepnete na film – vraždy a strieľačky. To sú  dnešný hrdinovia. To je hnus. Takéto veci sa berú z Ameriky. Ohlupovanie v rádiu, v televízii. Nečudujme sa, že si mladí nič nevážia. Už je tu Balkán, špina, ľudí zoderú z peňazí. Tí čo žijú na dedinách, nemôžu vyžiť , ak si niečo nedochovajú.  Som rád, že mám toľko rokov.. V tomto americkom humbugu by som nevedel nič budovať. Tridsať rokov sme zažívali komunizmus a teraz tridsať rokov demokraciu. Mali by sme vrátiť k rímskemu právu. Ukazovať Slovensko, robiť reklamu“.

Jeho slová navodili ticho ... aby sme sa zastavili, našli si čas premýšľať, aby sme viedli reč s našou dušou sami so sebou.      

Zdroj: SNN 9/2022-6