Európa je náš spoločný projekt. Neodsudzujeme strojcov falošnej Európy, keď presadzujú reformu a vývoj. V tomto smere vykonali veľa dobrého a chvályhodného v rokoch 1945-1989. Pri tom však stále platí, že budúcnosť Európy spočíva  na obnovení našich kresťanských a klasických tradícií a nie na pochybnom univerzalizme, ktorý vyžaduje zabúdať a zriekať sa minulosti, Európa sa nezačína osvietenstvom.

Ústava si zaslúži úctu,  je základným zákonom najvyššej právnej sily. Preto je prirodzené oslavovať ju ako základný pilier štátnosti. Deň ústavy oslavujú v Amerike, Rusku i Nemecku. V Amerike je zvykom, že pred každým rodinným domom majú miesto, kde vyvesujú svoju americkú vlajku. Aj na Slovensku sa nájdu takí, ktorí píšu, že je pozostatkom mečiarizmu a nič netreba oslavovať. Čo by dali za to iní, ktorým nebolo dopriaté byť suverénnym štátom. To len u nás majú bratislavskú kaviareň komplex z toho, že Slovenska republika vôbec vznikla.

Spisovný jazyk ničí našu ľahostajnosť  prehreškami proti spisovnej norme, takmer úmyselné rozkolísavanie  a obchádzanie pravidiel, nekritické preberanie cudzích jazykových prvkov a uprednostňovanie výpožičiek, plytké a neúctivé narábanie so slovnou zásobou, lexikálne, synonymické, frazeologické lapsusy a fonetické nedostatky v používaní materčiny zaznamenávame na každom kroku.

Vonku úcta, doma ignorácia  je resumé aktivít prezidenta na hroboch slovenských dejateľov doma.  Ak doma dostávajú vyznamenania osoby (osobnosti?) podľa problémových hodnôt, vonku ako na návšteve Chicaga si uctil T.G.Masaryka. Doma položil veniec k soche M.R.Štefánika, a to nebyť návštevy M.Zemana v Bratislava, kde musel, lebo to kázal protokol. Nemenej zaujímavá paralela o politickej kultúre, objavuje sa na podujatiach priateľov, tie štátnické ignoruje. Na sviatok sv.Cyrila a Metóda do Nitry nezavítal, ani na levočskú púť, lebo v tom čase mal dôležitejší program, pripraviť sa a hovoriť na POHODe o svojej politickej budúcnosti. Asi meradlom jeho konania je, že v zahraničí hneď a doma  ... veď to počká. 

Nedávno poskytol rozhovor K.Schwarzenberg rozhovor časopisu Reflex, kde priamo povedal to, čo všetci vedia, na otázku - ČO ROBÍME ZLE? odpovedal „Navykli sme si kradnúť. Prepáčte, veľká časť privatizácie nebola o ničom inom. My sme už také obdobie v dejinách mali, po Bielej hore.“

Smutné konce A.Merkelovej komentoval V.Klaus jej odkaz (10.9.2018) že Nemecko má v súčasnosti tri hlavné problémy - pravicový radikalizmus,  antisemitizmus a násilie zo strany jednotlivých migrantov. Vyrazila všetkým dych, keď názory obyčajných ľudí, svojich spoluobčanov, považuje kancelárka za pravicový radikalizmus, čo je urážkou miliónov Nemcov. Ničivé dopady masovej migrácie zľahčuje výstrelky jednotlivcov. Podľa V.Klausa jej slova sú výsmechom a karikatúrou dnešnej európskej reality. Európski demokrati sa s tým nemôžu zmieriť.   

Vyhrážky USA že zníži počet amerických vojakov v Nemecku sa nenaplnili. Nakoniec ich  navýšili o ďalších 1500 vojakov v záujme „posilnenia NATO a európskej bezpečnosti“. V Nemecku je v súčasnosti 35 tisíc amerických vojakov.    

Sankcie? Rusko a USA podpísali dohodu o predaji raketových motorov pre americké nosiče rakiet typu Antares.     

Politicky duel Merkelová - Seehofer, slová minister vnútra, že „migrácia je „matka všetkých problémov“ je pre Merkelovú  neprijateľné a dištancuje sa od Seehoferového výroku. Ona tvrdí, že migračná otázka postavila Nemecko pred výzvy.

Matteo Salvini minister vnútra a vicepremiér talianskej vlády na otázku ako kandidát na funkci funkciu predsedu EK, či mu nerobí starosť, že EÚ je aktuálne rozdelená, ako ešte nikdy odpovedal: V nasledujúcich mesiacoch sa rozhodne, či EÚ ma vo svojej podobe vôbec nejakú budúcnosť, alebo jej problémy sa budú hromadiť a všetko bude márne. Toto nie je problém rozpočtu na sedem rokov. V roku 2019 budú voľby do EP. Do roka sa ukáže, či zjednotená Európa ešte existuje alebo nie?

Marrákešská deklarácia v nejasnosti - deklarácia je dokument, ktorým sa štáty EÚ hlásia k záväzku prijímať migrantov a to porušuje platnú Ústavu a zákony Slovenskej republiky. Otázka je, či to nie je konflikt záujmov? P.Pellegrini povedal, že sa s ňou v plnom rozsahu stotožňuje. Deklarácia je dokumentom  zatiaľ politickým, nie právnym, za SR ju nikto nepodpísal. Zúčastnené štáty ju odsúhlasili aklamáciou. 

V prípade priznania práv LGBTI menšine je Slovensko konzervatívne, čo ministrovi M.Lajčiakovi nevyhovuje. „No je to želanie väčšiny v parlamente“.  Šéf diplomacie chce vidieť Slovensko  ako modernú, demokratickú a európsku krajinu. „Je to politická vec. Cítim, aké sú tlaky a protitlaky v spoločnosti, parlamente. Nedá sa to administratívne rozhodnúť, musí byť politická požiadavka a parlamentná väčšina.“ Pomôcť tejto „menšine“ je podľa ministra na mieste. „Posúvame sa v rebríčku krajín EÚ, nie sme ani v strede, sme v tej konzervatívnej časti. V NR SR je celý rad zoskupení, ktoré s tým majú problém ale majú podporu voličov, inak by v parlamente neboli“.

Čína prerušili nákup amerického uhlia a súčasne i všetky jednania a riešenia „obchodnej vojny“ s USA do volieb v novembri. Do tejto doby údajne nemá zmysel s nimi jednať. Podľa názoru zahraničných expertov, údajne USA spája „krízu“ so Severnou Kóreou  a obchodom s Čínou. Merito problému je, že sa snažia, aby po prípadnom Kimovým „otvorením sa svetu“ celú Severnú Kóreu „neuchytil“ Peking. A denuklearizácia Severnej Kórei? Koho to, prosím vás zaujíma?

Čo je meritom sporu medzi Čínou a USA? The Economist uvádza, že roku 2017 Čína vyviezla do Ameriky komodity za viac ako 500 miliárd dolárov, čo je takmer štyrikrát viac ako 130 miliárd dolárov, ktoré doviezli späť. Trump a jeho poradcovia sa domnievajú, že tento prebytok čínskeho obchodu (cca 375 miliárd dolárov) môžu využiť ako drsnú páku v obchodných rokovaniach s Čínou. To by mohlo fungovať, keby doláre neboli – po odstúpení USA z bretton-woodskeho systému roku 1971 – len ničím nekryté zelené papieriky.

The BRICS Post komentuje situáciu  medzi Čínou a USA konfuciánsky múdrymi slovami: „Americký prezident je posadnutý hanebnou úlohou globálneho ekonomického raracha - ničiteľa, múdry muž však stavia mosty, len blázon ich ničí a buduje múry."

...  ako to videla G.Rothmayerová o auguste 2018 nášho prezidenta. „V rozprávke o múdrej žene má dievčina splniť úlohu sudcu: prísť ani vo dne, ani v noci, ani nahá, ani oblečená, ani pešky, ani vozky. Asi ako Andrej Kiska so svojím prejavom k 50. výročiu okupácie Československa vojskami piatich štátov Varšavskej zmluvy: akože v ten deň na Sliači (odkiaľ sme vyhnali Rusov), akože z vlastnej hlavy, akože bez čítačky. Je rozhorčený, a pritom sa kdesi asi kúpe v mori.“ Na dodatok český prezident vedel, že nemá čo povedať, preto Česká televízia požiadala RTVS, aby ona mohla odvysielať príhovor nášho prezidenta ... a oni do teraz nevedia, čo im chcel slovenský prezident povedať?     

Za Trumpovou kritikou ktoré zazneli na adresu Berlína na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO je snaha presadiť americké záujmy. „Európsky trh s plynom, stále závisí od Ruska, je jedným z hlavných cieľov amerického priemyslu. Trump chce zvýšiť dodávky skvapalneného plynu z USA do krajín strednej a východnej Európy“ napísala DPA. 

Portugalsko príjme viac imigrantov  Za najotvorenejšie krajiny voči imigrantom sú považované Nemecko a Švédsko. V skutočnosti je to Portugalsko. Má záujem o imigrantov, aby zastavilo úbytok obyvateľstva, čím by sa to považovalo za riešenie demografického problému. Portugalsko by podľa premiéra A.Costa potrebovalo každoročne 75 tisíc nových občanov, aby sa udržala stabilná úroveň aktívnej populácie, ktorá tvorí len polovicu z 10,4 mio občanov krajiny. Medzi rokmi 2015-2018 Portugalsko prijalo 1.552 utečencov, z ktorých zostalo v krajine len polovica. Ostatní sa pobrali do Nemecka a Veľkej Británie. 

Dôveryhodnosť médií na Slovensku podľa výskumu uskutočnený britským Reuters Institute fo the Study Journalism utŕžila šrám. Alternatívna stránka www.hlavnespravy.sk umiestnila sa na piatom mieste za TA3, RTVS, Rádiom Expres a TV JOJ. Predbehla denníky SME a PRAVDA ale aj portál aktuality.sk. Je dôsledkom, že na Slovensku sa trend nedá zastaviť, lebo túžba po poznaní, pravde, skutočných neskreslených a nezmanipulovaných  faktoch je silnejšia ako všetky vyhrážky, odstrkovanie, posmešky, úškrny či nebodaj trestné oznámenia.      

Globalizácia v praxi niekomu sa pošťastí nájsť mäso, kde nálepka informuje o výrobku - narodené v Nemecko, chované v Holandsku, zabité vo Francúzsku a balené na Slovensku. Výsledkom je deľba práce v rámci a výsledkom je „európske“ mäso. Človek nechce domyslieť, keby všade bolo iba Slovensko. Výsledkom by bolo extrémistické či nacionalistické mäso, ktoré rozvracia našu „drahú“ liberálnu demokraciu. 

Transsexuálovia vitajte, je ďalším krokom ku genocíde Západu. Slobodný slobodomurári  v Anglicku priznali právo transsexuálom byť regulárnym členom ich radu. Veľká slobodomurárska lóža Anglicka je naďalej uzatvorená ženám pod zámienkou dodržiavania tradície. To ale neplatí pre bývalých mužov, ktorí zmenili pohlavie, rovnako ako ženy, ktoré sa rozhodli stať sa mužom.         

... a na záver 

• Čína má zlata v hodnote 80 mld $ a nakupuje ďalej. Na rozdiel od Ruska údajne tajne. Spoločné zlaté rezervy oboch krajín údajne môžu zatriasť americkou hegemóniou v globálnej ekonomike.

• Najväčším producentom uránu sú Kazachstan 39,4%, Kanada 22,5%, Austrália 10,1%, Namíbia 5,9%, Nigéria 5,6%, Rusko 4,8%, Uzbekistan 3,9%, Čína 2,6%, USA 1,8%, Južná Kórea 1,6%. Pre zmenu najväčšími  spotrebiteľmi sú USA, Francúzsko, Rusko, Čína, Južná Kórea, Ukrajina, Veľká Británia, Nemecko (údaje z roku 2016).

• Obzretie a pripomenutie o ŽSR. Ak v roku 1988 na slovenských železniciach sa prepravilo 125 mio osôb a podiel železničnej dopravy na prepravnom trhu bol takmer 12%, v roku 2012 železnice prepravili len 43 mio osôb a podiel na prepravnom trhu klesol na 6%. Kým železničná doprava dlhodobo zaznamenala pokles, cestná individuálna doprava prudko stúpala. To treba pripomenúť v porovnaní s pozitívnym číslami v roku 2017.  

• na území dnešného Slovenska v roku 1720 bolo približne 57.000 ha vinohradov, čo je trojnásobne väčšia výmera, ako je v súčasnosti .