Na zamyslenie: Prevláda falošná sloboda. Sloboda, ktorú architekti falošnej Európy prinášajú je veľmi jednostranná. Podáva sa nám ako oslobodenie od všetkých zábran: sexuálne oslobodenie, sloboda sebavyjadrenia, sloboda “byť samým sebou”. Toto sa pokladá za šľachetné morálne víťazstvo, za ktoré celý svet má byť vďačný.

Motto A.Kisku, kandidujúceho na prezidenta v roku 2014 znelo  „Srdce, rozum, charakter - Andrej Kiska, prvý nezávislý prezident“, ešte, že opakovanie je matka múdrosti.

Prezident Andrej Kiska prijal 30.11.2018 doposiaľ asi najbizarnejšiu návštevu. Stretol sa s kozou, ktorú v prezidentskom paláci privítal ako sa patrí. Návšteva kozy u prezidenta Kisku bola súčasťou kampane Človek v ohrození. Koze bola udelená akreditácia a musela prejsť aj cez detektor kovov. Členovia organizácie Človek v ohrození chceli takýmto spôsobom upozorniť verejnosť, že sú vo svete stále krajiny, kde koza dokáže priniesť rodinám obživu či zdroj príjmov. Spolu s osobnosťami preto verejnosť vyzývajú, aby počas Vianoc pomohla aj ľuďom v núdzi.

Kauza LAJČÁK je prekvapením pre nepripraveného. Od kedy minister oznámil záujem kandidovať na pôst generálneho tajomníka OSN, bol v centre pozornosti. Ten kto sledoval jeho kampaň, prichádzal k poznaniu, že myšlienkovo sa odkláňal od slovenskej národnej prirodzenosti. To by ani tak neprekvapilo. Ak chcel získať mandát, musel byť v súlade s ideami, ktoré z úzadia sú formulované, ktoré nie vždy sú pre nás prijateľné. Možno tiež  pochopiť jeho konanie, keď ako kandidát a potom ako predseda VZ OSN sa podieľal dva roky na príprave textu.

Stret vyvrcholil v stredu 28.11. v NR SR pri prerokovaní textu o Globálnom pakte o migrácii. To, že väčšina poslancov nebola naklonená paktu v ňom vyvolalo sklamanie, že ústavná väčšina rozhodla, že pakt nebol prijatý.

Jeho neprimerané komentovanie vyvolala a vlastne odhalilo to, v čo sme nedúfali. Ak NR SR prijala 90 hlasmi text paktu, on neprijal vôľu poslancov, čím prejavil, že v jeho ja dominuje demokraticky deficit.

Za návrh skupiny poslancov NR SR na prijatie uznesenia NR SR k dokumentu OSN Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii hlasovalo 136 poslancov (č.31/29.11.2018). Za hlasovalo 90 poslancov. Proti hlasovali 15 (SaS - O.Dostal, Z.Zimenová, OĽaNO - J.Budaj,S.Shahzad,N.Milanová, A.Suchánek, nezaradení - S.Szolt, L.Žitňanská, M.Beblavý, J.Kolesár, V.Dubačová, S.Petrík, K.Macáčková, M.Poliaček, O.Žarnay) a zdržalo sa 31 poslancov (SaS 18, MOST-HÍD 11, nezaradení 2).

Nesúhlas s paktom OSN vyslovili poslanecké kluby Smeru-SD, SNS, ĽSNS a takmer celý klub Sme rodina, okrem poslankyne Pčolinskej, ktorá nebola prítomná. Na proti tomu strany SaS, OĽano, Most-Híd a nezaradení poslanci podporujúc Spolu a PS de facto podporili pakt OSN o migrácii.

Pri návšteve E.Macrona v Bratislave naša diplomacia zabudla alebo nechcela zaradiť pri príležitosti storočnice akt kladenia vencov k soche slovenského národného hrdinu a štátotvorcu M.R.Štefánika. Hlavne, že nám E.Macron diplomaticky v jemnej tónine pripomenul, že Poľsko a Maďarsko komplikuje život EÚ.   Na Ukrajine zomrela proti korupčná aktivistka K.Handzjuková (33), ktorá bola v júli obeťou útoku kyselinou v ukrajinskom meste Cherson. Utrpela popáleniny na 40% tela a ťažké poškodenie zraku.

V Helsinkách v bare Chihuahua Julep na Erottajankatu musí zákazník vypnúť svoje mobil. Závislosť na smartfónov sa stala vo Fínsku predmetom verejnej diskusie. Podľa fínskych psychológov asi 90% majiteľov smartfónov trpí sociálnou závislosťou. Silnie hlas, aby bol zákaz mobilov v školách, nakoľko samotná prítomnosť mobilu v zornom poli spôsobuje prerušenie koncentrácie, aj keď je zariadenie vypnuté. Zákaz v Helsinkách sa stretol s pozitívnou reakciou zákazníkov. Zákaz nie je tak drasticky, ako to urobili v anglickom grófstve Sussex, keď v jednej krčme nainštalovali Faradyovú klietku, aby úplne blokovala telefónny signál.       

Bývalý nemecký kancelár G.Schrőder si nedával servítok pred ústa. Požaduje priblíženie Nemecka k Číne, napísal denník Die Welt. Schrőder priamo povedal že „nemôžeme nechať ľúbiť, keď sa s nami zachádza ako s obsadenou krajinou“. Bývalý kancelár tiež uviedol, že „ keď sa podíva na to, ako sa chová americký veľvyslanec v Nemecku, tak ma skôr dojem, že sa jedná o okupačného dôstojníka, ako o veľvyslanca USA v suverénnej krajine“.  

Poľská štátna plynárenská spoločnosť PGNiG podpísala päťročnú dohodu o kúpe skvapalného zemného plynu z USA, v snahe znížiť svoju závislosť na dovoze komodity z Ruska. V každom roku to bude 2 mio ton skvapalneného plynu. V minulom roku kúpilo prvú zásielku plynu.

Domino efekt znamená, že jedná udalosť vyvoláva reťazové reakcie v okolí.  V inej i keď v premyslenom cielenom konaní môže prísť aj na Slovensku. Prijatím registrovaného partnerstva spolužitia by sa spustila lavína, ktorá by vytvárala cestu k ďalším ústupkom  v prospech homosexuálnej loby. Ak by sa do legislatívy dostal zákon, tak by to bol už iba krok smerom k homosexuálnym manželstvám a adoptovaniu deti homosexuálnymi pármi. Buďme v strehu?                   

Rusko, India a Irán predkladajú alternatívu Suezu  Portál Iarex venuje svoju pozornosť vytváraniu transportného koridoru Sever – Juh o dĺžke 7200 km, ktorý prepojí Indiu s Európou. Trasa prepojí Indický oceán, Perzský záliv, Irán, Rusko a Škandináviu. Transportný koridor bude smerovať z Perzského zálivu do iránskeho prístavu Bender Abas na pobrežie Kaspického mora. Odtiaľ koridor smeruje do ruskej Astrachane. Odtiaľ sa budú využívať ruské železnice až do Európy. Rusi už ukončili testy svojich železníc a v rokoch 2014 a 2017 sa ukázalo, že ruské železnice dopravný nápor zvládajú bez problémov.

Projekt pomáha i Rusku a Iránu, americké sankcie voči Iránu sa vďaka tomuto projektu značne oslabia. Rovnako sa oslabí možnosť Američanov vydierať ázijských partnerov hrozbami ohľadne Suezského prielivu, ktorý má veľký strategický význam. Koridor Sever-Juh bude mať pozitívny vplyv aj na ekonomiku Afganistanu, ktorá sa potrebuje zbaviť škôd zapríčinených teroristami a Američanmi, tí už 17 rokov vedú neúspešne v Afganistane svoje vojenské operácie.

Spolu z hodvábnou cestou, ktorá spája Čínu s Európou sa obe cesty podieľajú na výraznom oslabovaní možnosti USA a Západu kontrolovať vďaka Suezu ázijský obchod s Európou.

Historický po prvý krát predloží vláda SR vyrovnaný štátny rozpočet 2019 od  roku 1993, deficit bude nulový.