Mesiac február bol v znamení ukončenia fašiangov a začiatkom pôstu. Významnou udalosťou bola výstava O.Zimku v mestskej galérii. V tomto mesiaci boli zverejnené čísla zo zberu a odvozu komunálneho odpadu za rok 2018. Čísla budú mať dopad na výšku poplatku za odpad. Stále platí, ako budeme separovať, o toľko menej budeme platiť za komunálny odpad. Nezabúdajme, že najlacnejším odpadom je ten odpad, ktorí nevytvoríme.

 

Prvý cyklochodník v meste dostal zelenú. Mesto získalo 760 tisíc €. Začínať bude  u Sihelníka, pokračuje smerom na Makovskú zástavku a nábrežie. Ku Kysuckému múzeu. Druhá etapa bude pokračovať smerom na Horelicu. V príprave je tretia etapa do Oščadnice. Cyklisti z Čadce budú bezpečnejšie prepojenie smerom na Kysucké N.Mesta a Vychylovku.

Polícia varuje na podvodníkov, ktorí zneužívajú dôverčivosť seniorov. OR PZ v Čadci zaznamenalo prípady, kedy sa neznámi páchatelia pokúsili o podvod na senioroch s opakujúcim scenárom s ľudovou vynaliezavosťou zneužívajúcou dobrotu seniorov. Potom zostanú iba slzy a beznádej.

Mesto dáva na známosť, že od 11.3. do 12.4. bude prebiehať pre čistotu mesta dôležitý zber objemných odpadov. V roku 2018 mesto odviezlo 736 ton, čo je 13% z celkového ročného vyprodukovaného netriedeného odpadu. 

Mesto Čadca pokračuje v tradícii udeľovania ocenení významným osobnostiam 2019 žijúcim, resp. pôsobiacim na pôde mesta. Nominácie je potrebné poslať  do 30.apríla 2019 na adresu MsÚ alebo mailom Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Potrebné je priložiť zdôvodnenie návrhu, stručný životopis navrhovanej osobnosti a kontaktné údaje.  Anonymné návrhy nebudú akceptované.

V závere februára tak ako to dovolilo počasie začalo sa čistenie komunikácii po zime. Problémom budú tak ako v zime parkujúce auta, ktoré neumožnia v celom profile vyčistiť komunikácie. Takto niektoré budú túžobne čakať na vietor, ktoré ich „vyčistí“. Horliví obyvatelia „revolucionári“ dostanú možnosť pritvrdiť kritiku, že za všetko môže mesto či orgány samosprávy s dodatkom, že každý platí dane. Pritom sa zabúda, že za mesto sú zodpovední všetci, orgány mesta ale aj jej obyvatelia.

Mesto Čadca oznamuje občanom  že od 1. marca 2019 sa opäť otvára zberný dvor v Čadci, pondelok – piatok od 8.00 hod. do 14.00 hod.,  sobota od 8.00 hod. do 12.00 hod.

Chválime mesto že do každej schránky distribuovalo brožúrku HARMONOGRAM  VÝVOZU KOMUNÁLNYCH ODPADOV 2019. Obsahuje harmonogramy zberu a odvozu odpadu, čím sa do procesu vnesú pravidlá, proces sa zjednotí a spriehľadní.

Galéria Čadca usporiadala výstavu, ktorá je ponímaná fašiangovými námetmi Ondreja Zimku. V posledný februárový deň, veselo a radostne naladený prichádza do Čadce s novými obrazmi, ktoré v sebe nesú aktuálnu tému – FAŠIANGY. Rovnako originálne ako sú názvy jednotlivých obrazov, je aj názov výstavy – FAFA. Kto chce vedieť, prečo sa za názvom skrýva a chce pookriať krásou, nech príde do galérie a zahľadí sa do poetických obrazov autora a neoľutuje. Výstava potrvá do 30.apríla.

Fašiangový sprievod ulicami mesta v utorok 5.3. pripomenul ľudovú tradíciu. Centrum bolo Matičné námestie, kde sa vinšovníci a maškrtníci pristavili pri primátorovi mesta Čadca M.Gurovi, ktorí ich pohostil tradičnou fašiangovou výslužkou.

721 259 metrov za 24 hodín  to je vzdialenosť, ktorú preplávalo 300 plavcov i v rámci 3.ročníka na 24-hodinovej plaveckej štafety na plavárni v Čadci. Viac ako 30 km zaplávali štyria plavci - A.Balamucký 35 km celkový víťaz, A. Maták 34 km, P.Gajdoša 31 km a M.Slivka 30 km • Najmladší účastník: Zuzanka Škorvánková • Najlepší prípravkár: Jakub Pastva • Najlepší žiak: Alex Maták • Najlepší junior: Matej Slivka–30 km •Najstarší účastník: František Bulej • Najlepší rodinný výkon: rodina Balamucká – 66 km • Najlepší dospelý: Andrej Maták – 34 km • Absolútny víťaz: Aleš Balamucký – 35 km • Najlepšia juniorka: Michaela Balamucká –15 km • Najlepšia žena: Dominika Vanáková – 10 km •