Elity arogantne presadzujú svoje schémy, či sú to už klimatické zmeny, ľudské práva, globálne integrovaná trhová ekonomika, jednotná daňová politika a pod., zatiaľ čo európske ľudstvo sleduje ich počínanie s rastúcim skepticizmom.

Misia vierozvestcov svätého Cyrila a Metoda šírila na našom území kresťanstvo, ale aj kultúru a vzdelanosť. Zhodujú sa na tom poslanci N.Milanová (OĽaNO) a B.Kollár (Sme rodina). Opakom bol a vlastne už po koľký krát SaS prekračuje tieň svojej skostnatenej idei, ktorá je v rozpore s konzervatívnymi, sociálnymi a kresťanskými hodnotami a názormi veľkej väčšiny ľudí žijúcimi medzi Tatrami a Dunajov. R.Sulík povedal, príchod C-M treba brať ako misiu rozvinutej byzantskej civilizácie do oblasti, ktorú považovali za necivilizovanú alebo menej civilizovanú. To sa týka kultúry i ukotvenia východného kresťanstva na územiach, kde dnes sa nachádza aj Slovensko. Zatiaľ politicky „účet“ R.Sulíka narastá - štátny jazyk, Svätoplukova socha, teraz C-M a jeho kolegom ešte bankové tajomstvo. Pozor, aby pýcha nepredchádzala pád

Konečne „súdna“ rýchlosť dorazila aj na Slovensko. Súd na Slovensku odsúdil futbalových fanúšikov - štyroch Holanďanov a troch 3 Poliakov za prečin výtržníctva na nepodmienečne tresty odňatia slobody v dĺžke šesť mesiacov a na tri roky vyhostenia z územia. Súd za štyri dni rozhodol nezvyklo rýchlo. BRAVO !!! Ak to súd dokázal dnes, prečo nie stále? 

Poľský súd zakázal predaj nálepiek nachádzajúcich sa v aktuálnom čísle konzervatívneho týždenníka Gazeta Polska s nápisom „Zóna bez LGBT “. Žalobu na týždenník podal jeden LGBTI aktivista. Gazeta Polska v úvodníku zdôvodnila nálepku tým, že práva  tejto menšiny majú „všetky znaky ideológie totality“. Periodikum s týždňovým nákladom 110-tisíc výtlačkov podporuje národno-konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť, ktorá označuje hnutie LGBTI za hrozbu pre poľský národ.

Keď hanba je sprevádzaná (farmárskym) chaosom  „Hrozba“ z východu sa premenila na dobrú sofistikovanú trúchlo hru dostať sa v uhorkovom lete do mediálneho obrazu Slovenska. Pozadie nátlakovej hry poodhalili Aktuality.sk, odvolávajúce sa na reportérov košického denníka Korzár (nepatrí Ficovi či Tomášovi). Zúčastnení s hojným počtom traktorov, poľnohospodárskych zariadení a vlečkou hnoja pre ministerku „testovali“ už tak ťažko skúšanú dopravu v Bratislave. Denná „odmena“ pre účastníka bola päťdesiat euro denne, ak vodič o tridsať viac. 

Správa o svetovom šťastí za rok 2018 vydal americkým Gallupovým ústavom pre OSN. Na prvom mieste bolo Fínsko sledovaná škandinávskymi krajinami Dánskom, Nórskom a Islandom. Zaráža, že Švédsko sa prepadlo na siedme miesto. Nie je to dôsledok neregulovaného prijímania migrantov?  Krajiny V4 - 20.Češko, 38.Slovensko, 40.Poľsko a 62.Maďarsko.

Pri 19.USA sa spomína tzv. Easterlingov paradox s poznámkou, že od 1972 sa príjem na obyvateľa zdvojnásobil, ale šťastie, čiže subjektívny blahobyt sa nezmenil. Zdôvodňuje sa to zhoršujúcim sociálnym statusom, narastajúcou sa korupciou vo vládnych štruktúrach a v podnikateľskom prostredí (tak nie iba na Slovensku !!!) a pokles dôvery v inštitúcie.  Hodnotiacimi kritériami boli HDP, dĺžka zdravého života, sociálna starostlivosť a istoty, zdravotnícka dostupnosť, sloboda výberu, kvalita medziľudských vzťahov a miera korupcie. 

Hybridná vojna podľa analytikov je „humánna“. Scenár „vojny“ prejde do boja o vedomie obyvateľov. V preklade to znamená, že budú použité všetky účinné prostriedky, aby sme si sami sebe tkz. demokratickou cestou či demonštráciami vynútili zmenu vládnych elít, teda aj zmenu vlád, kde smerovanie bude určovať Nový svetový poriadok (NWO).    

Na Slovensku v roku 2019 vznikli štyri politické strany a hnutia - Maďarské fórum, Slovenské hnutie obrody, Doprava a Kresťanská demokracia – Život a prosperita. Vlani vznikla len strana - Spolu – občianska demokracia. Zrušené boli tri politické strany – Strana zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov, Strana patriotov a Jednotné Slovensko. Takto Slovensko je naďalej hegemónom čo do počtu zaregistrovaných strán s počtom 156.

Neustále si pripomínajme, že nové strany sľubovali a sľubujú, občan-volič je vo vytržení, dúfa, že z ich (ne)sľubov konečne príde na Slovensko spasiteľ, ktorý nás po 30 rokoch vyvedie z púšte, ako to urobil Ježiš. Po voľbách zostáva iba plač nad rozliatym mliekom. Na štyri roky zostane poučenie, že v tých budúcich voľbách budeme už ozaj používať hlavu, nie na nosenie ale na rozmýšľanie.

Spomeňme si, ako sľubovali SOP (1998), ANO (2002), SaS (2010), Sieť (2015) a dnes priehrštím to isté je u PS, Spolu a Za ľudí. Nové strany sú ako cez kopirák podobné starým, s chabými programami, ale prešpikované mediálnymi technikami či praktikami. Sledujú jediný cieľ, zopakovať overené čaputovské prístupy, ktoré ich vynesú k túženému premiérskemu stolcu.

A.Liehm bard českej literatúry vyslovuje obavu, že jedinou šancou pre národy strednej Európy nestratiť sa v dnešnom chaotickom svete, je kultúra. Dôvetok, ten kto si myslí, že v súčasnosti slovenský politický folklór „kydania“ slov je liehmovská kultúra, mýli sa, „kydacia“ kultúra vedie do chaosu, nesvárom, pekla.                                                       

Za vlaňajšok pribudlo na planéte každý druhý deň jeden miliardár, hodnota majetku miliardárov sa zvýšila o 12% resp. o 2,5 mld $ denne, kým majetok najchudobnejšej polovice populácie na zemeguli klesol o 11% denne o 500 mio $. 26 najbohatších ľudí vlastní ten istý majetok ako 3,8 mld obyvateľov (tých najchudobnejších) našej Zeme, znižuje sa daňová zaťaženosť bohatých a zvyšuje sa chudobným. Globálny index ekonomickej neistoty založený na správach expertov zo 143 krajín zaznamenal v ostatnom období historický rekord - vyšší ako v časoch krízy.

Na Slovensku to nie je tiež ideálne. Každý tretí Slovák je zadlžený  v priemere sumou 8.200 €, sú tu ľudia na hranici biedy, v hmotnej núdzi, seniori. Ľudia stále viac pociťujú nedôveru v systém, odcudzujú sa mu. Mnohí pri zúfalej snahe prežiť, nemajú čas na iné veci, iní zase preto, lebo ideály nemajú s realitou veľa spoločného. 

Tour de France chce niekto zatiahnuť do moderného globálneho prúdu. Prítomnosť hostesiek s víťazom etapy na pódiu TdF dráždi feministické skupiny, ktoré požadujú ukončenie tejto tradície. Podľa nich, takýto „vzťah“ je k ženám neúctivý.

Nie je v pozadí rozohraná hra, že svoj komplex menejcennosti si chcú odfiltrovať tým, že na pódiu hostesky nebudú a oni nebudú mať „konkurenciu“? Poprajme feministkám, aby ich nikto nenútil robiť niečo iné, čo si neprajú, ale tiež nech aj oni rešpektujú druhých, v tomto prípade hostesky, ktoré to robia dobrovoľné za presne stanovených podmienok, aby si takto neriešili svoju zakomplexovanosť.

Pritom nariadenie, ako sa majú hostesky a cyklisti na pódiu správať ma prísnu regulu. Celkový dojem z odovzdávania cien je vedený strohosťou podporiť mediálny výstup pre média. Akékoľvek prekročenie hranice vzťahu alebo „náklonnosti“ je prísne finančne postihované. Najtvrdším trestom môže byť aj vylúčeniu cyklistu z daného preteku.

Globalizácia a liberalizácia ma pomáhať robiť všetko lepšie, vďaka mechanizmom hospodárskej ekonomiky. Zdá sa, že namiesto toho vidíme ekonomiku, ktorá  ničí demokratickú politiku. Stále viac sa približujeme k systému jeden dolár - jeden hlas na úkor protikladu, jeden človek - jeden hlas, povedal J.Stiglitz, bývalý viceprezident Svetovej banky, nositeľ Nobelovej ceny za ekonomiku.

Ako to chodí v médiách nech poslúžia dva citáty domácej produkcie, kedy sa dobro obracia v hrobe.

  „Na Pellegrinim nie je dobré absolútne nič. A nezabúdať na to ...  Jeho tvár je niečo ako tvár črevnej chrípky. Nie je skutočná a na jamkách na lícach sa nesmie dať postaviť politická kariéra“ (SME 10.6.2019)

• „Andrej Danko je po prvé smiešny a po druhé škodlivý. Okrem toho je však aj feudálny ... A preto išiel do politiky - aby sa on, sotva priemerne inteligentný chlapec z Revúcej, tešil úcte. Aby mu ju prejavovali. Nemá program, nemá myšlienky, len záchvevy. Nemá úroveň a nevie rozprávať“ (SME 17.6.2019)   

Človek je zarazený, kto a prečo produkuje nezmyselné urážky, slovné podrazy a konšpirácie? Nestranný človek čítajúc tieto bláboly ma pocit, že autor oboch citátov „publicista“ S.Marec sa pri koncipovaní týchto výrokov napil bolehlavu.

Tí, ktorí takto píšu si neuvedomujú, že tento rozpadový štýl písania  vedie k nevraživosti jedného k druhému. Nie je nič hanebnejšie ako používať rukojemníka  písmo.

Tu treba pripomenúť slová amerického básnika E.Pounda, národ, ktorý si v priebehu svojho vývoja zvykne na povrchné písanie, postupne stráca vládu nad systémom v ktorom žije, i nad sebou samým. Komu to nestačí, nech si zamysli nad slovami Kraskovej básne

Zmráka sa, stmieva sa.

Zhora i zdola havrany veslujú do noci spešne ...

ktos´ príliš úbohý o pomoc volá, do tvári hádže nám spomienky hriešne ...

Na záver bonmot

• Spor Kukan vs. Bláha : Podľa končiaceho poslanca EP E.Kukana, Ľ.Bláhu je hanbou Slovenska. Poslanec odpovedal „Bez socializmu a Ruska si nebol ničím, Eduško“.