Potrebujeme zodpovedných štátnikov, ktorí pokladajú naše spoločné európske dedičstvo a naše osobitné národné tradície za nádherný, životodarný a pritom krehký a delikátny dar.



Počet obyvateľov, ktorí sú za členstvo v NATO vo východnom krídle podľa prieskumu Ministerstva obrany Estónska  • Poľsko 89% • Litva 81% • Česko 78% • Rumunsko 76% • Estónsko 71% • Maďarsko 67% • Lotyšsko 64% • Slovensko 52% • Bulharsko 38% •

NR SR prelomila veto prezidentky na moratórium na predvolebné prieskumy. Z.Čaputová navrhovala, aby sa zákaz zverejňovať prieskumy nepredlžoval zo 14 dní na 50 dní. Poslanci novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva schválili v pôvodnom znení. Z prítomných 143 poslancov 80 hlasovali za pôvodné znenie 50 dní.

Podľa predkladateľov podliehajú verejné prieskumy verejného vplyvu politických strán. Dôsledkom je podľa nich zmätený volič. „Sme toho názoru, že v tomto prípade sa zákonom neobmedzuje právo voličov na informácie, ale naopak je snaha chrániť voličov pred dezinformáciami a účelovými informáciami“. Podľa predkladateľa je zapotrebi nechať voličov, aby si urobili úsudok podľa programu a činnosti vybranej politickej strane, ktorú sa rozhodnú voliť. Súčasťou novely zákona je zmena pojmu „nezávislý kandidát“ sa zmení na pojem „kandidát bez politickej príslušnosti“.

V Durínsku zvíťazil zdravý rozum, tradičné strany majú problém zostaviť krajinskú koalíciu. Časť funkcionárov CDU chce hovoriť s AfD, čím uznala, že AfD je demokratický strana. Súčasným problémom Nemecka je, že Kohl pre Nemecko v oblasti pravicového konzervativizmu garantoval jednotu nemeckého národa. V súčasnosti  sa Nemecko stáva extrémne polarizovanou a rozdvojenou krajinou a k tomu pristupujú aj ideologické rozpory bývalých východných spolkových krajín (NDR) a západných (NSR), na čom má zásluhu Merkelová.

Kauza Trnka a Kočner začala v roku 2004, keď druhá Dzurindova vláda zvolila za generálneho prokurátora D.Trnku, povedal politicky analytik R.Michelko a pokračoval. Trnka dostal „dôveru“ preto, lebo bol dostatočne flexibilný. Ako vieme z povestného Lipšicovho vyjadrenia, do roku 2010 bola medzi koalíciou a opozíciou údajne tichá dohoda, že hádať sa budú len tak na oko, bude to hra pre občanov. Podstata tichej dohody spočívala v tom, že nikto nepôjde sedieť za korupčné zločiny, tie sa vždy potichu zametú pod koberec. Práve generálny prokurátor bol dokonalým garantom takejto dohody. Ďalšie pokračovanie je v článku „Kauza Trnka verzus Kočner alebo extrémne pokrytectvo mediálneho mainstreamu“.

Mimovládna organizácia Človek v ohrození, v Rusko nežiaducou organizáciou. Podľa Ministerstva spravodlivosti bola do zoznamu zaradená v súlade zo zákonom „o opatreniach proti osobám zapojených do porušovania základných práv a slobôd, práv a slobôd občanov Ruskej federácie“.      

Na mediálnej konferencii v Prahe sa stal fyzický incident novinárky Denníka N P.Procházkovej voči korešpondentovi Sputnika V.Frantom. Takýto prejav náklonnosti nie je v poslednom čase ojedinelí, ktorí je zo strany slniečkárov ponímaný ako reálny. „Slniečka  sa tvária ako stelesnenie humanizmu a chvejú sa dojatím, keď hovoria o gejoch  či migrantoch, tárajú o slobode, demokracii, tolerancii  a tak ... Ale keď o názorových oponentov, tak to riešia fackami, vyhrážkami, násilím a hejtom“ povedal Ľ.Bláha.

Daniel Landa, populárny český spevák vyslovil v v tejto dobe neuveriteľnú myšlienku, ktoré nepoteší slniečkárov ani na Slovensku. V TV besede povedal „Je neuveriteľné, že slovo vlasť vraj zapácha fašizmom“. Prečo má obavy z toho, že sa začne zatvárať za prejavy vlastenectva? Jeho slová v rozhovore odzneli s P.Štruncom v TV relácii Štrunc!, ktorá vznikla v produkcii spravodajského portálu Info.cz.

Kosovo vyhlásilo svoju nezávislosť v roku 2008. V OSN zo 193 krajín 98 krajín uznáva Kosovo, z toho 15 odvolalo svoje uznanie  a 95 neuznáva. V rámci EÚ z 28 krajín 5 neuznáva Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko a mimo napríklad Izrael, Rusko a Čína. M.Zeman trvá na odvolaní uznania Kosova.

Predseda strany Solidarita - Hnutie pracujúcej chudoby S.Mičev kritizuje koalíciu, ale dôrazne kritizuje aj opozíciu. Na plagáte boli šiesti predsedovia opozičných strán PS-Spolu, OĽaNO, KDH, Za ľudí, SaS a Sme rodina, podľa neho milionári. Svoj protest dôvodí, že opozícia sa nevie dohodnúť, a spomínaní páni sú za vodou. Preto nevedia sa vžiť do postavenia ľudí tam dole, ktorí každý mesiac sa dívajú na dno svojich peňaženok, nestačia na základné životné potreby. To čo nebolo do dnes zvykom, aby niekto „tvrdo“ a jasne pohľadom ľudí práce kritizoval tých za vodou, čo vyvolalo zdesenie u týchto pánov. Asi všetko pravicovo-liberálne nie je v poriadku. Čo tak, aby slušní ľudia z ulice nahradili „slušných“  ľudí z pochodov, prišli s logom VYSŤAHUJME MILIONÁROV Z POLITIKY!     

Kancelár Kurz povedal pre Frankfurter Allgemeine Zeitung „Je to západná arogancia, ktorá tu čiastočne existuje, ktorá posilňuje pocit krivdy vo východnej Európe a ktorá bohužiaľ u časti obyvateľov západnej Európy vedie k tomu, že na Východoeurópanov pozerajú zvrchu“.      

Podľa V.Klausa komunizmus bol v roku 1989 slabý, neschopný a neochotný sa brániť. „To predsa nebolo žiadne naše víťazstvo nad komunizmom, to bol pád komunizmu. Ako inak si možno vysvetliť totálnu nečinnosť inštitúcií komunistickej strany, vlády, polície, armády, ľudových milícií? Nič sa predsa nestalo, systém sa jednoducho rozpustil. Viem, že to veľa ľudí, ktorí chcú byť hrdinami nežnej revolúcie, nechce počuť, ale bolo to tak,“ upozornil.

Predseda NR SR a SNS A.Danko bol vyznamenaný čestným doktorátom na moskovskej univerzite MGIMO. Ten dostal za rozvoj slovensko-ruských vzťahov, za spoluprácu a prínos na parlamentnej úrovni a za prínos pri posilňovaní mieru, medzinárodnej spolupráce a priateľských vzťahov medzi národmi.

A.Danko sa stal prvým predsedom parlamentu, ktorý takéto ocenenie získal. V minulosti čestný doktorát obdŕžali monacké knieža Albert II, bývalý izraelsky prezident Š.Peres, bývalý generálny tajomník OSN K.Annan, či francúzsky exprezidenti J.Chirac.

Aby toto ocenenie nezostalo po slovensky „okydané“, treba pripomenúť vyjadrenie bývalej podpredsedníčky NR SR L.Ďuriš Nicholsonovú, ktorá vyslovila slová „Tak, aspoň jeden ČESTNÝ doktorát bude mať. A ja radšej umriem s maturitou z Metodky, ako s doktorátom z MGIMO.“ Lucia Ďuriš Nicholsonová pritom nevedela dlho preukázať a dodnes úplne jasne nepotvrdila, že absolvovala maturitu a že má teda vôbec ukončené stredoškolské vzdelanie.

Aj to sa nechtiac stáva, opozičná koalícia PS/Spolu rokovala s Konfederáciou odborových zväzov, ktorá dlhodobo spolupracuje s vládnym Smerom-SD.

H.Hajtová dobrovoľne (?) odišla z kancelárie prezidentky Z.Čaputovej pre svoj príspevok na sociálnej sieti. Čuduj sa svete, bývalá novinárka už pracuje pre stranu Miroslava Beblavého. Jej kauza na svojom súkromnom profile zverejnila fotografiu s logom Národného pochodu za život s hanlivým statusom. Hlavne, že strana problém nevidí ... ešte, že ľudia mimo Bratislavu sú spolu, pamätajú si ... a voľby sa blížia.

Matovič svojim  fyzickým atakom na Blanára povýšil divadlo GORILA do vyššieho nemravného levelu. „Vedúce“ mainstreamové média konajú účelovo, ak sa jedna O Fica či SMER SD, vydávajú kompromitujúce invektívy na nich a jeho slávnu colu. A propo firma CC je zaiste povďačná Slovensku za reklamu, akú Gorila im robí. Pritom predseda Smeru na tlačových konferenciách do kola opakuje, že Gorila je kauza druhej Dzurindovej vlády. Kritizuje novinárov, že namiesto informovania o tom, kto bol v exekutíve v čase vypuknutia Gorily, riešia „zásadný“ problém jeho, že pil v konšpiračnom byte kolu.

Deň bez hotovosti je zaiste správna idea. To, že Slovensko zaostáva za západom je možno aj na niečo dobré. Podnikatelia dôvodia na (veľmi) vysoké náklady, za jeden výber z automatu platia pri malých sumách veľký poplatok. 

Rakúsko chce do ústavy zaviesť právo platby v hotovosti. Dôvod? Kvôli súkromiu odmietajú platiť kartou. „Mať možnosť  platiť v hotovosti je základnou podmienkou autonómnej existencie“, povedal premiér Kurz pre agentúru AFP. Rakúšania prevedú v hotovosti 67% platieb, v Holandsku je to iba 27%.         

Čudné veci sa dejú keď bez nad sádzky sa môže napísať „Kočner nikdy nebol tak blízko Prezidentského paláca“ alebo „Prezidentka nemala nikdy bližšie ku Kočnerovi ako dnes“. Prečo? Prezidentka v súvislosti s Kočnerovými SMS, ktoré sa objavili v Denníku N, uviedla „Pokiaľ majú orgány činné v trestnom konaní dôvod zaujímať sa o komunikáciu štátnej tajomníčky s podozrivým z objednávky vraždy a obžalovaným z iných trestných činov, je neobhájiteľné naďalej zotrvávať na jednej z najvyšších pozícii na ministerstve spravodlivosti“.  

Tri dni nato vymenuje za veľvyslanca Kočnerovho komplica z kauzy Technopol M. Kováča ml. Obaja boli zachránení amnestiou Kováčovho otca. Treba si položiť aj otázku, kto nad M. Kováčom ml. drží ochrannú ruku.  Do služieb MZV SR ho prijal Kukan počas vlády M.Dzurindu a v súčasnosti ho prevzal minister v demisii M.Lajčák. Nezabúdajme, že veľvyslancom sa mohol stať len po vopred dosiahnutej dohode medzi prezidentkou a ministrom zahraničných vecí. Bez povšimnutia nie je, že M.Lajčák má oveľa bližšie ku Kiskovi ako ku Smeru. Lajčáková manželka a manželka Kiskovho brata  sú sestry.

Pre úplnosť treba dodať, že vláda pod vedením Pellegriniho vláda SR vyslovila súhlas a ten sa dostal k prezidentke. Otázka znie, prečo predseda vlády ide po ruke prezidentke a Lajčákovi?  

Pohyb zamestnancov v bankovom sektore je neprimerane vysoký. Dôvodom miery fluktuácie sú aj ich nízke mzdy hlavne u pracovníkov pri prekážkach. Pritom zisk bankového sektoru ku koncu roku 2018 medziročne mierne stúpol o 4,7% na 640 mio € a za prvý polrok 2019 vykázali zisk 346 mio €.  Peniaze sú, ale nie pre všetkých.                                          

Na Slovensku máme evidovaných vyše 36 tisíc vojnových hrobov, najviac v Prešovskom kraji.                                       

Na Slovensku z 2261 malých obcí má verejnú kanalizáciu iba 615 obcí (27%) a verejný vodovod 85%.

Bonmot za mesiac november

Dublinský systém zlyhal, migrantov treba vracať (H.Seehofer, minister vnútra)