(úvaha po voľbách 2020 č.3) 

Po voľbách, vo vzácnom okamihu samoty I.Matovič zaiste bude mať dilemu vedieť si odpovedať na otázky Čo som to urobil?  Čo som vlastne dosiahol vo voľbách? Treba povedať, že súčasná koalícia je vlastne druhoradá, nakoľko „plán“ bol postavený na vládnom tandeme PS-S a ZL doplnený o KDH. 

 Čo čaká SMER SD?  Pre Matoviča bol nepriateľom číslo jedna. Chcel ho zniesť „zo sveta“, ako sa to stalo HZDS, SDKÚ, ANO, ...  ale ho iba oslabil. On aj na úkor SMER SD zaknihoval nečakané víťazstvo. Teraz ma jedinú úlohu, plniť sľuby, ktoré počas svojho poslaneckého obdobia „natáral“, napríklad dal prísľub nezrušiť 13 dôchodok pre 1,3 mio dôchodcov.

Koalícii treba pripomenúť rok 2012, ako častovala Fica za jeho ústavnú väčšinu. Dnes by to mal byť pre súčasný politicky kinder manažment povinné čítanie, lebo to čo im včera vadilo, dnes by to mali  považovať za „sväté“. Tu sa ukáže, akou cestou prešiel Matovič od roku 2012, ako dozrel (prvé dni jeho vládnutia tomu nenasvedčujú). Tu sa ukáže, akú výchovu nosí v sebe. Lebo výchova ma podporovať zodpovednosť, a nie oslavovať moc a úspech všade a vo všetkom.

So získanými 18 % sa nekonala politická poprava. V opozícii sa SMER SD revitalizuje, naberie novú silu, hovorí sa o premene na čistú ľavicovú stranu, potom voľby 2024 môžu byť znovu vstupom do politiky.

Nesmieme zabudnúť, že Slovensko bolo a je so svojim charakterom konzervatívno - sociálne, aj keď v koalícii sú sily, ktoré sa budú snažiť vychýliť Slovensko do liberálneho marazmu. Taktiež za štyri roky voliči prejdú voličkou „očistou“, mnohí z nich dnes zmýlení sa vrátia ako sympatizanti ku koreňom sociálnej spravodlivosti, pochopia, že tlak médií bol premyslení, proti ktorým mnohí z neznalosti naleteli, budú skúsenejší proti cieleným liberálnym hoaxovým mediálnym „netvorom“.

Aká bude vláda?   Vo vláde sú 4 rôznorodé politické subjekty. Každý ma svoje názory, mnohokrát navzájom nesúvisiace a protirečivé, ktoré po čase budú vytvárať kultúrny zmätok. Je pravda, že všetko začne formovaním rozumu, čo ale neznamená, že sformovaním rozumu je sformovaný človek.

Pozor, po radosti prichádza vytriezvenie. Sľuby sa ľahko vyslovujú, papier veľa znesie, ale sľuby sa ťažšie plnia. Ak k tomu prirátame korunováciu alebo že by koronaváciu (?), bude to mať Matovič zložité.  

Nesmieme alebo nemali by sme zabudnúť, že Matovič je úplne iná káva, ako jeho spolupútnici. On si zvykol byť nezávislý a slobodný poslanec, chodil do práce kedy chcel, robil si čo chcel, hovoril čo chcel, jednoducho povedané, viedol pohodlný život nič robenia, pričom neniesol politickú zodpovednosť, ktorá „ničí“ politikov.

V živote vlády bude platiť, že každým rozhodnutím bude on ale aj vláda konfrontovaná poznaním, že poriadok v myslení plodí poriadok vo vládnutí a opačne.

Aký bude charakter bude mať koaličná vláda?  Na pochopenie súčasnej vládnej garnitúru, treba pripomenúť chvíle nedávne, ako na seba kydali a ako teraz tí istí sú „kamoši“.

Spomeňme si, ako poslanec I.Matovič horlil za čistotu politickú ale hlavne za čistotu mravnú. V momente tvorby vlády zabudol na svoje cnosti a hybaj čo najrýchlejšie vládnuť. Včera všetko iné, len nie dôveryhodné osoby a dnes najlepší z najlepších, nechýbajú chladné hollywoodské úsmevy a „násilná“ priateľská pohoda. Vlastne to nie je ani tak prekvapenie, lebo politika nie je o priateľstve ale o záujmoch. 

Napríklad predseda druhej najsilnejšej koaličnej strany B.Kollárom. Práve on, ktorý bol v palebným terčom pre jeho pošramotenú minulosť v spojitosti s „piťovcami“ a inými „iťovcami“.

Podľa Matoviča treba rešpektovať „obrovský rozdiel“, ktorý vníma jedine budúci premiér. Dnes jeho „obhajoba“ stojí na vode. Pri najmenšej nezhode, minulosť v plnej sile vyjde na povrch. Dôvodí, že ak je niekto „len“ na fotografiách s mafiou, tak s ňou nemusí spolupracovať  (aj môže?).  Štátnicky postreh hodný budúceho predsedu vlády.

Ďalší člen „spolku“, ktorý túži konečne byť vo vláde, je R.Sulík. Bol to on, ktorý rozvíril  hladinu svojimi „jedinými“ raňajkami s M.Kočnerom údajne sa zastavilo pri čísle 14. Aby to nebolo všetko, pri jedných z nich je aj nafilmovaný. Ten Sulík, ktorý nebol celkom mimo, keď za predsedovania NR SR sa volil generálny prokurátor J.Trnka. Ak k tomu pripočítame jeho protislovenský apetit pri inštalácii sochy Svätopluka na bratislavskom hrade, treba byť v strehu. 

Ďalšiemu kamošovi  hrozilo riziko, že budú za jedným stolom. A.Kiska, ktorý je stále pod drobnohľadom orgánov činných v trestnom konaní a na základe „Ficových“ videí je celkom možné, že môže skončiť tam, kde nikto netúži. Ak k tomu pripočítame, že do parlamentu sa dostal s odretými ušami, a jeho koaličný „priateľ“ B.Kollár by bol predsedom NR SR, bolo by pre neho veľké poníženie jeho ega.

O ďalšej spolupútničke V.Remišovej treba pripomenúť jej politickú cestu. V OĽaNO sa vypracovala na kandidátku do kresla ministerky vnútra. Po čase vzala odvahu a odišla (za lepším), zradila človeka, ktorého nazvala, že s nim sa nedá. Odmietla oľanovskú zvyklosť kandidovať  z posledných miest kandidátky OĽANO. Za „zradu“ sa dostala až na druhé miesto na kandidátke Za ľudí. Včera neverila Matovičovi, neverila hnutiu, ale on prezieravo tejto čudnej turistike uveril a dnes jej už (na oko?) verí.

Pre Pravdu povedala „Odísť od Matoviča bolo dobré rozhodnutie“. Pre HN sa zase pochválila „ ... verí, že práve tejto strane sa podarí priniesť pozitívnu zmenu, po ktorej ľudia volajú“ s dodatkom, že do parlamentu sa dostal iba o chĺpok.

"Vezmeme podvodníkom nelegálny majetok", toto mala bývala poslankyňa za OĽaNO, dnes už členka strany ZA ĽUDÍ na svojom bilborde. Nebolo by to na tom nič divné. V.Remišová je bojovníčka proti korupcii. Zaráža, že poslankyňa si "vystrelila" zo svojho predsedu. Keby bol exprezident "čistý", netrúsili by sa podozrenia s pozemkovými kauzami, ktoré stále preverujú orgány činné v trestnom konaní, vyznieva tento nápis čudne, kontraproduktívne a "smiešne" ... a Slovensko sa smeje je naivite, dnes ministerke.

Zo strany Matoviča mu to s Remišovou vyšlo, má ústavnú väčšinu ale zároveň drieme signál neistoty. Ak človek porozmýšľa o zložení vlády, musí ho zaliať chlad, že takto spolu v rôznosti nedáva dobrý vzor svojim voličom. 

Na záver premiérovi pripomeňme

  • slova predsedu liberálnej strany R.Sulíka, ktoré vyriekol po ustanovení vlády v roku 2016 „ … my vám urobíme zo života peklo …!“ Nech si to I.Matovič zapamätá, že od súčasnej opozície bude musieť počúvať tiež oponentúru, ale odbornú argumentáciu a následne jej jednoduché ale vecné argumenty pochopí aj babka na lazoch a to bude výhra pre SMER SD.
  • premiérovi, že všade okolo nás C19 a stále platí odkaz ĽS NS, ak budú sa predkladať zákony prospešné pre občanov SR, bez problémov zahlasujú, aj keby to mal byť ústavný zákon !
  • odporúčanie, aby si urobil fotografiu, kedy zasadol do kresla premiéra a tú si skontroloval s fotografiou, ktorú si urobí po skončení pôsobenia ... ak sa bude poznať je to dobre.
  • nech nezabudne na múdrosť starších, vždy môže byť horšie
  • ľahšie je búrať ako stavať