Imigrácia je však iba jedným rozmerom sociálneho zauzleného zmätku, ktorý treba rozuzliť. Musíme obnoviť dôstojnosť jednotlivých úloh v spoločnosti: rodičia, učitelia, profesori majú povinnosť formovať tých, čo sú im zverení. Musí sa prestať s kultom experimentovania, najmä keď sa to deje na úkor osvedčenej múdrosti, skúsenosti a predpokladu kultúrneho života.

 

Máme Gretu, ale máme aj anti Gretu Naomu Seibtovu, ktorá sa necháva oslovovať ako klimatická realistka. Vo svojich vystúpeniach je proti feminizmu a imigrácii. Pochádza z Nemecka, z Münsteru, kde vyštudovala Gymnázium sv.Mauritze. Pod vplyvom matky právničky sa od mala zaujímala o politiku. Je sympatizantkou AfD (Alternatíva pre Nemecko). Jej mottom je, že nechce, aby sa panikárilo, chce, aby sme premýšľali. Jej témou je, že veda o klimatických zmenách nie je vedou a klimatický vedci publikujú závery pred tým, ako ich otestujú a zakladajú svoje predpoklady na nesúvislých modeloch. Svojou ostrosťou slova nenechala pokojných Nemcov. Podľa nej Nemci sú dole, nad nimi sú moslimovia a všetko riadia židia, čo vidí ako pripomienku útlaku nemeckého národa.   

Nová vláda kritizuje starú vládu, ale od najväčšieho nezmyslu starej vlády, objednávky stíhačiek 14 ks F-16 za 1,6 mld € sa akosi nevie oslobodiť. Jedna sa o takmer tretinu rozpočtu rezortu obrany.

„Nekupujme od USA stíhačky F-16, ušetrili by sme do 2 mld $. Toľko budú stáť stíhačky a príslušný servis,“ vyslal signál J.Čarnogurský ministrovi obrany J.Naďovi. Argumentuje, keď sa Európa odpúta od USA, bojové lietadlá americkej výroby sa môžu stať zbytočnými.  „Čo za tým stojí? V Sýrii sa ukázali ruské lietadlá lepšie ako americké. Americké lietadlá sa už údajne neodvážia lietať nad územím obsadeným vládou“ dodáva Čarnogurský

Česko na rozdiel od Slovenska odkladá nákup lietadiel. Armáda uvoľní na riešenie následkov krízovej situácie 2,9 mld Kč. Úspora bude pozostávať z plánovaných investičných výdavkov (2 mld), nekúpi malé dopravné lietadlo (831 mio Kč), odloží zálohovú platbu (700 mio) a z kurzovej úspory za splátky lietadiel Jas 39 Gripen (254 mio). Zvyšok je z vnútornej rezervy ministerstva.

Greta Thunbergová vyzvala Číňanov, aby zanechali tradičný spôsob používať pri jedle paličky, pretože sa tým ničia stromy! Číňania vyzvali Gretu Thunbergovu, aby sa vrátila do školy, aby sa tak dozvedela, že paličky sa vyrábajú z bambusu a to je tráva. Ďalej Číňania vyzvali Gretu, aby si neutierala zadok toaletným papierom, preto že v tom prípade ide skutočne o drevo.

Stratia štáty svoju suverenitu v EÚ?  Známy euro nadšenec a poslanec EP G.Verhofstadt po britskom odchode  chce „viac Európy“ na úkor právomoci národných štátov. G.Verhofstadt presadzuje odňatie demokratických práv jednotlivým krajinám s cieľom poskytnúť  Bruselu viac právomoci a možnosti finálnej tvorby bruselského super štátu. Dospel k názoru „Až potom , keď odnímeme všetky práva štátom, môžeme konať. Iba potom môžeme hájiť naše záujmy a hodnoty.“                       

Zdravé jadro Bratislavy bodovalo Iniciatíva Zastavme hazard v deň konania volieb 29.2. zbierala podpisy pod petíciu za úplný zákaz herni a kasín v Bratislave. Rovnako hazardná loby zbierala petíciu proti zákazu pred volebnými miestnosťami. Bolo to referendum, či Bratislavčania si želajú naďalej zákaz hazardu, alebo nie. Podmienkou platnosti referenda bolo, aby petíciu podpísalo 15 % oprávnených voličov s trvalým pobytom v Bratislave, to je 57 tisíc podpisov. Hazardná loby zbierala truc petície už vo viacerých mestách. Nikdy ich však neodovzdala. Na proti tomu iniciatíva, napriek rôznym „podrazom“ vyzbierala 104.600 podpisov. Pred štyrmi rokmi to bolo 90.000 podpisov.

Prezidentka prijala predstaviteľov cirkvi na Slovensku. Tieto stretnutia sú zdvorilostné. Prezidentka dáva formálne najavo svoj vzťah k veriacim. Veriacich na Slovensku sa hlási k cirkvám 75% veriacich, z toho RKC 62%. Príhovory sú vedené v pokojnom duchu bez tém, ktoré zaťažujú cirkev ako celok.  V tomto roku bola výnimka v príhovore generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi a.v. I.Eľka. Vyjadril sklamanie, že tridsať rokov od 17.11. sa na Slovensku rieši rodová rovnosť. Taktiež sa zmienil o nenávisti, ktorú predstavitelia cirkvi pociťujú. To že podobné témy na tradičnom stretnutí sú „nežiaduce“, dokazuje, že v tlačovej správe zo stretnutia nebola o tom zmienka.

Pre úplnosť treba spomenúť dva momenty, ktoré viac objasňujú nesúlad prezidentky na pôsobenie cirkvi na Slovensku. Potreba pripomenúť, že v rámci ECAV sa evanjelicky zbor z Bratislavy dištancoval od príhovoru svojho generálneho biskupa. Druhou pripomienkou je, že prezidentka pokračovala v tradícii odklonu od programu pri prijatí predstaviteľov cirkvi, ktorú začal Kiska a ona pokračovala v odluke. Zvykom bolo, že okrem prijatia v sále bola spoločná krátka ekumenická modlitba v kaplnke prezidentského paláca. A propo, prečo potom po zvolení bola prítomna na Te Deum?    

Zomrel Sir Roger Scruton /1944), svet prišiel o najväčšieho konzervatívneho filozofa našej súčasnosti. Odišiel obhajca európskej civilizácie a ctiteľ slobody prejavu. Významný člen britskej vedeckej akadémie, označovaný za najväčšieho konzervatívneho mysliteľa  našej doby. Na otázku, prečo je konzervatívcom odpovedal, že radšej skúša veci zachovávať ako ich ničiť. Presne takto chápal konzervativizmus a zachovanie tradičných hodnôt, ako uchovanie toho dobrého, ako piliere našej civilizácie.

Bonmot

Kreslený vtip vystihuje podstatu vládnutia nového premiéra. Matovičovi dávajú do rúk krompáč a lopatu, nad ním je odkaz „Tak ukáž čo vieš“.