V tomto roku si pripomíname 75.výročie ukončenia druhej svetovej vojny. Celkom v nej zahynulo 72 mio ľudí, z toho 24 mio v Sovietskom zväze. Tohoročné oslavy nesú v sebe tri posolstva, Je to spomienka na obete, ďalej aby sme sa bránili prehodnocovaniu výsledkov druhej svetovej vojny a rázne a principiálne poukazovali na zločiny proti ľudskosti spáchaných počas druhej svetovej vojny.

 

Nech je pre všetkých ľudí dobrej vôle apel, aby vnímali jednoznačne a nezameniteľne, kto je víťazom, a kto svojou nezmyselnou nehumánnou vojnou vyvolával v Európe utrpenie a vraždenie miliónov ľudí. Nech mementom u nás sú Kalištie, Kľak, Kremnička, Ostrý Grúň, Tokajík, ... ako výsledok nemeckej zloby proti obyvateľom Slovenska. 

Zamýšľajme sa a bráňme históriu. Nedopusťme, aby liberálny svet, ktorý sa vzďaľuje realite bagatelizoval zásluhy Červenej armády pri oslobodení národov na východ od Berlína, nám podsúval nových imaginárnych „spojencov“.

Nech nasledujúce fragmenty z nedávnej  doby vypovedajú o aktéroch a možných ohniskách, ktoré chcú meniť nedávnu históriu.

Média u nás nechtiac alebo vedome obišli rezolúciu schválenú v OSN. Rezolúcia bola navrhnutá Ruskom. Nabádala na nebezpečenstvo heroizáciou nacizmu vo svete, v boji proti neonacizmu a iných praktík, ktoré napomáhajú eskalácii súčasných foriem rasizmu, rasovej diskriminácie, xenofóbie a tým spojenej intolerancie. Proti boli USA a Ukrajina. Neprekvapuje Ukrajina, ktorá ma vo svojom ideovom vyznaní veľa naprávať a je známa je známa odporom k Rusku.

Iniciatívu podporilo 130 krajín, hlasovania sa zdržalo 51 štátov, napríklad Rakúsko, Francúzsko, ale aj Česko a Slovensko. Možno by bolo žiaduce, keby verejnosť dostala vysvetlenie, prečo sme hlasovali proti, že by dôvodom bolo Rusko?

Jeden z mnohých názorov  zahmlievajúci nedávnu históriu je správanie sa vedúcich predstaviteľov EÚ. Preto otvorený list predsedníčke EK von der Leven, predsedovi ER Ch.Michelovi a predsedovi EP D.Sassolinimu k nepresnostiam pri výklade nedávnej histórie nech je memento EÚ na ich konanie.

„ Vážení najvyšší predstavitelia EÚ, dovoľujem sa obrátiť na Vás s otázkou k Vášmu spoločnému prehláseniu ku 75.výročiu  oslobodenia nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvietim-Brezinky. Je zarážajúce, že ste nespresnili, ktorá spojenecká armáda tábor oslobodila. Zaujímalo by ma, a nie som jediný, aké dôvody Vás k tejto nepresnosti viedli. Vzhľadom k závažnosti Vášho vyjadrenia som presvedčený, že by bolo patričné radšej prenechať slovo historikom.“  S úctou Ján Přibaň, lekár a publicista, miesto predseda Českého mierového fóra ... a zatiaľ žiadna odpoveď.

Prečo zabúdame? Slová, ktoré zaboleli, slová ktoré poodhalili ideový marazmus na Slovensku, ukázal vtedajší prezident. Pripomeňme si slová premiéra P.Pellegriniho, ktoré  za prítomnosti prezidenta  vyslovil vo Zvolene 8.5.2019.

V súčasnosti sme svedkami, že lži, ktoré popierajú holokaust, poľudšťujú režim, ktorý vypaľovali slovenské dediny, a ospravedlňujú vraždenie vlastných občanov. Lži sa stali každodennou súčasťou virtuálneho sveta" povedal premiér.

"Pred každým z nás stojí výzva pomenovať a obhajovať pravdu, aby ju nikdy nemohla nahradiť tisíckrát opakovaná lož z úst manipulátorov našej histórie" zdôraznil premiér.

Hlave štátu adresoval tieto slová. "A ak hovorím o pravde, tak si vždy otvorene a pravdivo musíme povedať, že Slovenskú republiku oslobodili hrdinské vojská Červenej armády, rumunskej a príslušníci Prvého československého armádneho zboru, a preto, ak sú toto oficiálne oslavy ukončenia druhej svetovej vojny, prepáčte, pán prezident, na úvod sme mali počuť aj ruskú hymnu."

Na vojenskom cintoríne vo Zvolene je pochovaných 20 tisíc príslušníkov Červenej armády a 10 tisíc rumunských vojakov, hrala sa slovenská a rumunská hymna, ale prečo nie ruská.

Pravda, ktorá sa nepovie Súčasná zvrátená liberálna propaganda, ktorá by mala kultivovať kultúrnu úroveň národov, pestovať vzťah k vlastným dejinám, k vlastenectvu ma prinášať objektívne informácie, a nie liberálnu propagandu, ktorá je krajinám strednej Európy historický neprijateľná. Výsledkom je nehorázna manipulácia verejnosti, keď rýchlo „kvasení“ historici s vážnou tvárou, zajtra budú hovoriť, že napr. Banskú Bystricu oslobodili „spojenci“.

Týmto historikom treba pripomenúť, že Rumuni boli na konci tiež „spojenci“, ale nie až tak veľmi z vlastnej vôle. K oslobodeniu východnej Európy ich „dokopala“ Červená armáda, po tom ako iniciatívne kryli chrbát Hitlerovmu Wehrmachtu pri Stalingrade. Pomáhať Červenej armáde pri oslobodzovaní Banskej Bystrice museli de facto za trest. Pre liberálnych propagandistov to však nehrá žiadnu rolu. Podstatné je bagatelizovať zásluhy Červenej armády.

Ak nebudeme obhajovať pravdu, možno sa dozvieme, že oslobodenie Slovenska bolo vlastne výsledkom angloamerického „spojeneckého“ bombardovania Nových Zámkov, Dubovej či bratislavskej rafinérie Apollo.    

Slavín 2020 v sobotu 4.apríla uplynulo 75 rokov odo oslobodenia Bratislavy. V bojoch o Bratislavu zahynulo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov a 121 civilistov.

Aj v tomto roku sa konal akt kladenia vencov na Slavíne, kde je pochovaných 6846 vojakov Červenej armády, ktorí padli v bojoch za oslobodenie Slovenska. Je dobré, že osloboditeľov sa poklonil predseda vlády I.Matovič (OĽaNO), predseda NR SR B.Kollár (Sme rodina), minister obrany J.Naď (OĽaNO), podpredseda NR SR J.Šeliga (Za ľudí) a podpredseda NR SR a expremiér P.Pellergrini (SMER-SD), čím vyslali signál, že terajšie rozhodujúce politické sily vnímajú históriu za nemennú. 

Na záver pripomínajme si oslobodenie Slovensku republiku Červenou armádou, rumunskou a príslušníkmi Prvého československého armádneho zboru.

Nezabúdajme, že nemeckí fašisti realizovali na východných územiach slovanský holokaust, tzv.generalplan ost. Celé územia sa majú vyčistiť od slovanského obyvateľstva. Veľká časť mala zahynúť v plynových komorách koncentrovaných táborov a zbytok mali byť vysťahované za Ural a využiť na najšpinavejšiu a najťažšie práce, pokiaľ sa nezlikvidujú.

Môžeme odpustiť, ale nikdy zabudnúť. Nech posolstvo z tohoročných osláv oslobodenia sú zhutnené v múdrosti - ľudia, učte mladých pravde.