„Bože daj mi silu, vydržať veci, ktoré vydržať musím.

Daj mi odvahu zmeniť veci, ktoré zmeniť môžem.

A daj mi rozum, aby som vedela tieto dve veci od seba odlíšiť.“

 

Nie je otázka, či ho dostaneme, ale KEDY ho dostaneme a aký bude mať ochorenie priebeh.

Koronavírus sa stal zo dňa na deň strašiakom číslo jedna. Spoločnosť sa správa ako keby Covid-19 bol jediný medicínsky problém, jediný celospoločenský problém, jediná masmediálna téma. Svet sa zastavil. Všetko ostatné je zatlačené do úzadia.

Strach! Vďaka zaň! Užitočný a dômyselný ochranný mechanizmus, ktorý pomáha jedincovi prežiť. Populačná panická reakcia, kolektívny strach pomáha prežiť spoločnosti, druhu. Vďaka dennodennému vytrvalému bombardovaniu prostredníctvom médií dokázal strach zmobilizovať celú spoločnosť. Bez násilia, zbraní, trestov, dokázal zmeniť prakticky zo dňa na deň naše návyky, naše rituály, naše životy. Vďaka strachu sme dokázali zmeniť epidemiologickú krivku šírenia Coronavírusu. A to je úžasný úspech!

Úloha je nateraz splnená. Mám však zato, že jeho úloha je nateraz splnená. Je čas začať rozumným spôsobom uvoľňovať opatrenia, rozbiehať opäť normálny život spoločnosti (samozrejme so zvýšenými opatreniami pre ohrozené skupiny obyvateľstva) a opúšťať „koronahystériu“.

Pre dokreslenie reality: do dnešného dňa zomrelo na Slovensku za celé obdobie 14 ľudí (21.4.), ktorí boli Corona pozitívni (pozor, nikde nie je napísané, že umreli kvôli Covid-19 – väčšinou išlo o polymorbídnych starších pacientov s inými ťažkými diagnózami). Čiže zomreli s koronou, nie kvôli korone. Ak hľadáme príčinu – je ňou samozrejme podlomená imunita!

Denne zomrie na Slovensku priemerne asi 142 ľudí z toho až 103 nad 65 rokov. Z tohto počtu zomrie 8 ľudí na rakovinu pľúc. Áno, denne! Za mesiac 246 a za rok takmer 3.000. O ochoreniach obehového systému ani nehovoriac. Denne umrie na kardiovaskulárne zlyhanie 63 ľudí, mesačne takmer 1.900 a ročne takmer 23.000. Z toho, prekvapivo, väčšina pacientov nad 65 rokov.

Ako by asi vyzerali večerné správy, keby nás prvými titulkami informovali: „Dnes už umrelo v našej krajine 105 ľudí. A je vysoká pravdepodobnosť, že do zajtrajšieho rána stúpne počet obetí o ďalších 46!“ Niekedy si tajne želám, aby toľko celospoločenskej pozornosti, koľko aktuálne dostáva Corona, dostávalo občas aj fajčenie, alkoholizmus, obezita, negativizmus. A ľudia by zo dňa na deň zo strachu pred týmito reálnymi strašiakmi zmenili návyky, životy ...

Ale späť k úvodnej téze: Nie je otázka, či Covid-19 dostaneme, ale kedy ho dostaneme a aký bude mať ochorenie priebeh. Celý život ma sprevádza múdra modlitba:

„Bože daj mi silu, vydržať veci, ktoré vydržať musím.

Daj mi odvahu zmeniť veci, ktoré zmeniť môžem.

A daj mi rozum, aby som vedela tieto dve veci od seba odlíšiť.“

Covid dostaneme – toto zmeniť nemôžeme, toto môžeme len prijať ako fakt a zmieriť sa s tým. Čo sčasti môžeme ovplyvniť je, kedy ho dostaneme a aký bude mať ochorenie priebeh. Nechcem sa spoliehať na zázraky medicíny v zmysle super účinného lieku, či očkovacej látky, ktoré sú zatiaľ v nedohľadne.

Náš kľúč proti  COVIDu je v nás Jedna z hlavných vecí, ktoré v tejto chvíli v rukách máme, je vlastná kondícia a podpora imunity, ktoré majú na priebeh ochorenia najväčší vplyv.

Imunita je čarodejka a ak sa o ňu dobre staráme, dokáže zázraky. Okrem štandardných rád o zdravej strave, vitamínoch, pohybe na čerstvom vzduchu a spánku, by som rada spomenula tri nemenej dôležité:

  1. Kontakt s milujúcimi ľuďmi – ak aj nie fyzický, tak cez všadeprítomné elektronické médiá. Dávajme našej komunikácii nové rozmery, buďme kreatívni, pomáhajme si navzájom.
  2. Pozrieť sa na svet optikou: „Život je kamoš!“, oproti zaužívanému: „Život je boj!“, vám tento pohľad dodá úplne inú energiu, iné myšlienky, pritiahne Vám iné veci do života, dodá tak želaný vnútorný kľud a radosť zo života. Skúste to!
  3. Aspoň 4 x do týždňa nepozerať a nepočúvať správy :-)

Zdroj: MUDr.Z.Pitoňáková (https://www.medante.sk/clanky/covid-nezastavime/)