Vždy, keď človek začne mať dojem, že vie, ako veci majú byť, príroda ho zaskočí.

Obloha sa začína meniť zásluhou siete Starlink americkej spoločnosti SpaceX E.Muska. Spoločnosť vypúšťa tkz.Muskove družice, ktoré budú slúžiť pripravovanému internetu G5. V súčasnosti začína lietať okolo zemegule 12 tisíc „malých“ družíc. Každá váži 260 kg, celkom sa ma do vesmíru dostať 40 tisíc týchto satelitov.     

Matovič si robí s demokracie prču Koalícia plánuje vydávať vládne noviny financované z našich daní v náklade 2 mio. Noviny sa údajne majú ktoré sa budú distribuovať bezplatne do schránok spolu s regionálnymi novinami. Takto vypadá „hviezdna“ nezávislosť a transparentnosť. Názorová pluralita dostane ranu pod pás. Matovič ako mysliteľ má riešenie aj pre opozíciu v znamení bohatší budú na úkor chudobných ešte bohatší. Na to predsa peniaze daňovníkom je prejavom moci. Pritom Ústava SR garantuje rovnosť politického súboja.

Zaujímavé je ticho, ktoré „hučí“ zo strany objektívnych (jednostranných?) inštitúcii ako je Transparency  International či Aliancie fair play. Kde sú hlasy zdola - občianskych aktivistov a neziskoviek?

 „EÚ sa už načisto zbláznila!“ upozorňuje europoslanec M.Uhrík v čase, keď sa Európania nemôžu kvôli koronavírusu slobodne prechádzať ani len vo vlastných mestách, keď bruselskí úradníci chcú sťahovať desaťtisíce imigrantov z Grécka do celej Európy, za stovky miliónov eur im dávajú vreckové a platia ubytovanie v dovolenkových hoteloch a v médiách nie je o tom ani zmienka! Uhrík uviedol niekoľko opatrení, ku ktorým Európska únia pristúpila (2.4.), ktoré vyrážajú dych. Podľa týchto predstavených opatrení EK vyčlenila 455 mio €, z toho

  • 190 mio € na poskytnutie „hotovostnej pomoci“ 90 tisíc imigrantom a prenájom 25 tisíc postelí pre imigrantov v bytoch a apartmánoch - 35 mio € na ubytovanie imigrantov v neobsadených gréckych hoteloch- -  220 mio € na vybudovanie 5 nových imigračných táborov v Grécku- • 10 milo € na posilnenie pobrežnej a pohraničnej stráže •

V tejto humánnej hre majú rozhodujúce slovo liberáli, ktorí žiadajú

  • vytváranie systému na trvalé „spracovávanie“ prichádzajúcich imigračných más • posilnenie rodinných unifikácií (t.j. zlúčenie imigrantov s ich rodinami, ktoré by mali tiež prísť za nimi do Európy) • zastavenie deportácií do 3. krajín (aby sa v nich náhodou imigranti nenakazili koronavírusom) •

V Čechách sa začína silnieť názor, aby neziskovky boli od štátu nezávislé, „nebudú sa poskytovať dotácie, aby niekto rozvracal štát“ povedal predseda KSMČ Filip. 

Mení sa dátum ukončenia druhej svetovej vojny.  V.Putin podpísal zákon, ktorý označuje koniec vojny na 3.septembra 1945. V tento deň Červená armáda porazila japonských vojakov, čo podľa znenia zákona rozhodujúcou mierou prispelo k ukončeniu vojny. 

Koaličné strany a poslanci podpísali koaličnú zmluvu. Podpísanie sa konalo na Hrade pred sochou Svätopluka. Hostiteľ  B.Kollár (nechtiac?) vrátil svojmu „kolegovi“ R.Sulíkove požičané. Pre predsedu najpočetnejšej liberálnej strany medzi drobnými stranami mu pripomenul jeho trápenie, keď bojoval vtedy ešte ako predseda NR SR proti umiestneniu sochy pred hradom.

EK nastúpením Ursuli von der Leynovej dostalo v decembri 2019 dôveru EP a RE pre veľkolepí plán ZELENÝ ÚDEL. Cieľom je do roku 2050 premeniť hospodárstvo členských štátov EÚ na klimaticky neutrálne hospodárstvo. Je to hospodárstvo s nulovými emisiami skleníkových plynov. Stratégia akou je možné tento cieľ dosiahnuť je sledovanie všetkých kľúčových odvetví hospodárstva vrátane energetiky, dopravy, priemyslu a poľnohospodárstva. Problémom je, kto zaplatí tento grandiózny projekt.                    

Kto požiada o odklad, viac zaplatí bankám  aj v čase pandémie. Vláda v rámci pomoci ľuďom postihnutých dôsledkami C19  v y r o k o v a l a  odklad splátok úverov po dobu maximálne na deväť mesiacov. Ten kto nemá úver, povie si, to je ono, nový vláda začala pracovať v znení MY NIE SME AKO ONI.

Pointou rozuzlenia je, že úver klientovi sa predĺži a úroky čuduj sa svete sa skumulujú za obdobie, o ktoré si úver predlžil, čo v zrozumiteľnej reči znie, úver sa bude aj po dobu odkladu splátok úročiť. Takto vláda môže čeliť obvineniu, že antisociálny dodatok ku zákonu si písali sami banky pre seba. Treba pripomenúť, že banky takéto niečo museli urobiť, lebo sú chudobné. V roku 2019 čistý zisk bank bol 643 mio € a čistý úrokový výnos bánk klesol na sumu 1,72 mld €.

Otázka znie, čo vlastne vláda vyrokovala ? Pritom minister financií sa cynicky „pochválil“ že banky nežiadali o zrušenie či zmazanie mimoriadneho bankového odvodu. 

Matovič a nový politicky folklór v sobotu 21.3. bola vymenovaná vláda. Tu treba podotknúť, že tak ako demokracia aj vládnutie bez hodnôt sa utápa v marazme a neprehľadnosti  vládnutia. Malé „šplechnutia“ medzi Matovičom a Sulíkom, kde Sulík sa považuje „za niekoho“, v začiatku vládnutia oberá Sulíka o jeho potenciál, čím trpí celá vláda.

Oveľa horšie je, keď vláda ako jedna mater na každej tlačovkách jednotne proti Pellegrinimu, Rašimu, Richterovi ... Ak Matovič hovorí, že predošlá vláda zlyhala, že doviedla Slovensko do úpadku, že v ŠHR boli prázdne sklady, že neriešila sa osady ... atď, nech si to zapisuje a po koronavíruse nech koná nie rečami, ale právnou cestou.

Záverečný bonmot  je dobre, keď v čase obmedzení  ľudí napadajú úsmevné vtipy. Jednou z nich je karikatúra T.Stanislava, na ktorej je dedo s vnukom „ ... Američania nám chcú silou mocou darovať 50 mio $ na letiská ... nemohli by radšej na nemocnice ??? Na nemocnice by nemohli pristávať ich vojenské lietadla“.