Nech nasledujúca poznámka o trhovej ekonomike je zamyslením sa, či to čo (ne)robíme  je správna cesta. Uznávame pozitívne aspekty ekonomiky voľného trhu, ale nemali by sme trpieť ideológiu, ktorá sa usiluje o totalizovanie logiky tržnej ekonómie? Nemali by sme dovoliť, aby bolo všetko na predaj? Vyžaduje trhová ekonomika riadenie zákonmi a tie musia mať za cieľ viacej než ekonomickú činnosť? Má byť ekonomika usmerňovaná tak, aby viedla k sociálnym cieľom, pre sociálne dobro celej spoločnosti?

 

Deklaráciu o zvrchovanosti SR prijal parlament 17.7.1992. Za prijatie hlasovalo 113 zo 147 prítomných poslancov, 24 boli proti a 10 sa zdržali hlasovania. O tri dni rezignoval prezident V.Havel, povedal „Tak, ako sa nechcem stať brzdou historického vývoja, nechcem byť ani dosluhujúcim úradníkom“. Následne sa Mečiar a Klaus v Brne 26.8.1992 dohodli na definitívnom rozdelení Česko-Slovenska na dva samostatné  štáty. V nadväznosti slovenský parlament 1.9.1992 prijal Ústavu SR a Slovenský republika vznikla 1.1.1993.

Slovensko má novú ministerku, do rúk prezidentky 1.júla zložila sľub ministerka pre investície a regionálny rozvoj V.Remišová. Na prvej tlačovke ako ministerka hanila všetko, čo neurobil jej predchodca, podpredseda vlády R.Raši. Jej slova boli ako horská rozvodnená riava, plná nedostatkov a neriešených vecí, ale za to „kredenc“ jej sľubov. Jej sa málilo byť iba podpredsedníčkou vlády, ona si „vydupala“ ministerstvo. M.Kupecký vystihol takéto „bláboly“ slovami „V politike súčasní vládni politici hádžu chyby a nedostatky na predchádzajúce vlády, pritom si neuvedomujú, že aj oni budú o pár rokov iba predchádzajúcou vládou“. 

Ďalšie spomalenie „matovičovej“ reformy prokuratúry. Prezidentka vrátila tri zákony do parlamentu - o prokuratúre, o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a novelu o elektronických komunikáciách. Povedala „Mojím cieľom je pomôcť, aby sa zmeny zákonov dali do súladu s ústavou a zákonmi a aby následne predchádzalo súdnym sporom. Dôvodom môjho veta  je presvedčenie o protiústavnosti niektorých ustanovení a to v časti odvolávania generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora“          

Korunu všetkému dal poslanec A.Baraník (SaS), podľa neho ani prezidentka nepochopila podstatu zákona. Reakcia nedala na seba čakať. Emeritný sudca ÚS J.Drgonec reagoval na jeho vyjadrenie. On si myslí, že poslanec Baraník je parlamentný rozprávač diváckych vtipov.

Sulik neuplatnil  predkupné právo na nákup 46% akcii Východoslovenských elektrárni. Za to dostane Slovensko od E.ON „judášskych“ 35 mio € bez súhlasu vlády. „Politické rozhodnutie nie sú robené na základe logiky, ale ekonomických záujmov oligarchov.“ povedal na sociálnej sieti akademik V.Manda.

Na miesto toho Slovensko stratí akcie, aby malo vplyv v spoločnosti, na rozdiel od vlády SMER SD, ktoré dostalo na Slovensku napríklad Gabčíkovo, čo sa ale nenosí v liberálnom košiari. Takto Matovičová vláda prepásla možnosť napraviť zlú privatizáciu Dzurindovej vlády a získať späť manažérsku kontrolu nad spoločnosťou pre distribúciu elektriny na východnom Slovensku. Pre úplnosť treba napísať, že R.Sulík bol poradcom I.Mikloša a dnes je ministrom hospodárstva.  A propo, kde sú včera opoziční aktívni poslanci, Remišová, Kollár, Matovič ... prečo dnes mlčia nad skrivodlivosťou ?   

Varšavská kaviareň prehrala, Poľsko sa ubránilo pred liberalizmom a zachránilo aj V4.  Vyhral A.Duda (51,21 %) pred R.Trzaskowskim (48,71 %). Obyvatelia na vidieku a v malých mestách volili konzervatívca A.Dudu a vo veľkých mestách mal prevahu liberál R.Trzaskowski.

Aké budú dôsledky núdzového stavu? Zamestnávatelia predložili návrh zákona  o náhrade škody spôsobenej zatvorením najmä obchodných prevádzok. V Ústave SR hovorí sa o možnosti primeranej náhrady škody v prípade obmedzenia práv. Toto bola téma tripartity, či vládou vyhlásený núdzový stav sa uskutočnil v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme? Vláda deklarovala, že bude kompenzovať stratu tržieb, ale nie zisku. V.Soták, predseda klubu 500 kritizoval Matovičovú vládu, povedal „Vieme, že SR má dostatok financií, žiadame, aby ste prestali filozofovať.“      

Podľa T.Druckera (Dobrá voľba) na margo kauzy Kyselica. Porušil zákon, keď ako vojak  sa nesmie angažovať v politike, povedal, že čo odohralo v NR SR zapíše sa do zlatého fondu dejín politickej arogancie. S aroganciou, ktorá je už hlavným spôsobom komunikácie súčasnej vlády, si ani nepriznal chybu. Človek, ktorý klamal a v rozpore so zákonom kandidoval za OĽaNO vo voľbách ako agent kontrarozviedky, sa vracia do parlamentu. Má vraj „mandát od voličov“, ktorí vôbec netušili, že je agentom hrajúcom na dve strany“   

D.Trump sa zmienil o možnosti odložiť novembrové voľby. Dôvodom je jeho znepokojenie, aby milióny poštových hlasovacích lístkov neboli zneužité z dôvodu súčasnej aktuálnej koronavírusovej krízy. Tu treba pripomenúť, že dôvera k listovým zásielkam je porovnateľná s únikom peňazí na účtoch, čo je varovným hlasom ako zneužiť voľby.

Havel večne živý? Za toto „ocenenie“ Lenin nemohol, ale smiešny sa stal i proti vôli straníckych propagandistov. U Havla je to podobné. Jeho menom sa pýši medzinárodné letisko, ulice, námestia, divadlá, parky i školy v Čechách a na Morave. Je po ňom pomenované aj námestie v izraelskej Haife, ulica v Gdansku a ulička s priľahlým parčíkom v centre poľského Opole.

V nedeľu 5.7. bola na Vajanského nábreží s pompou inštalovaná 36 Havlova lavička pravdy a lásky skladajúca sa z dvoch stoličiek a stolíka s prerasteným stromčekom uprostred. Lavičku slávnostne odhalili prestrihnutím trikolóry bývalí politici, pohrobkovia VPN (L.Snopko, F.Mikloško) a papaláši Starého mesta Bratislavy na čele so starostkou Z.Aufrichtovou a zástupcami českej ambasády. Pre úplnosť bolo by dobre vedieť, koľko toto „dielo“ stálo. Povráva sa, že pre skupinu „havlovcov“, ktorá stavia a odhaľuje stoličky, je to výhodný džob. Dostávajú sa do pozície, ako v bývalom ZSSR putovala od mesta do mesta skupina stavbárov, ktorí  inštalovali sochy veľkého vodcu. 

Apropo, prečo Havel zabudol na pravdu a lásku v nevhodný čas, keď nazval americký útok na zvrchovanú Juhosláviu bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN, pri ktorom zahynuli stovky nevinných ľudí, za “humanitárne bombardovanie”?

Protesty proti rasizmu zasiahli aj kultúru. Z Minnesoty a Seatlu sa šíri ideové šialenstvo, kedy sa rúcajú sochy predstaviteľov, ktorí sú spájaní z otrokárstvom ale aj osobnosťami novodobých dejín. Dotklo sa to W.Churchilla, Ch.de Gaulla, v Bostone na to doplatil Krištof Kolumbus, v Portlande zase socha G.Washingtona. Na čiernu listinu sa dostal aj film Juh proti Severu, ktorý sa siahol z internetu. Na vášeň davu doplatil aj predstaviteľ westernov J.Wayne.    

Digital News Report 2020 Slovensko zaraďuje medzi krajiny s veľmi malou dôverou k novinárom a neustále sa zhoršuje. Iba 28 % obyvateľov s zdôverilo, že médiám dôveruje. 

Dôvetok mesiaca skôr nabáda, aby slzy sa tlačili nie do očí ale na jazyk. Potravinová sebestačnosť Slovenka je nezmysel. Iba svetový obchod nám zaručuje potravinovú bezpečnosť,povedala Monika Budzáková, analytička INESS. Úprimne povedané je to krav... na entu, . Prečo potom svetový obchod nezabezpečí potravinovú sebestačnosť v Afrike?