Mám rád tichý kostol,

predtým ako sa začne bohoslužba, viac ako akékoľvek kázanie

(Ralph W.Emerson)

V čase uzavretia pre koronavírus, čas bol využitý na obnovu interiéru kostola sv.Bartolomeja v Čadci. Vykonala sa  rekonštrukcia elektroinštalácie, vymaľoval sa interiér kostola a nainštalovali nové osvetlenie, a to všetko preto, aby vyniklo to hlavné, nové presbytérium (miesto pre hlavný oltár), nový mramorový obetný stôl, ambóna (vyvýšený rečnícka podstavec), krstiteľnica a príslušenstvo.

Nový oltár konsekroval (posvätil) žilinský biskup Tomáš Galis na sviatok Premenenia Pána 6.augusta.Tento dátum sa zhoduje s dátumom konsekrácie kostola, ktorú vykonal v ten istý deň v roku 1834 nitriansky biskup Jozef Vurum, čo bolo sto rokov po postavení kostola (1734).

Pre uzavretie hraníc bola výroba oltára ohrozená, pretože problém bol doviesť mramor z Talianska a druhý z Egypta, osvetlenie z Nemecka, ale nakoniec koniec dobrý, všetko dobre. Obnovili štyri konsekračné kríže na stenách, ktoré budú pripomínať, že kostol bol v minulosti konsekrovaný biskupom.

Dekan L.Stromček k obnove povedal „Koróna nám síce na dva mesiace zatvorila kostoly a dosť ľudí si aj odvyklo chodiť na omše, ale na druhej strane nám táto situácia umožnila urobiť práce, ktoré by sa pri plnej prevádzke robili dosť ťažko, lebo kostol bol vyše mesiaca jedno veľké stavenisko. Teraz, keď je kostol hotový, uvedomujeme si, že je potrebné ešte viac sa zamerať na duchovný život farnosti, aby o jednu či dve generácie nezostal kostol síce pekný, ale prázdny, ako to vidíme v niektorých krajinách, kde sa robí opačný proces ako my dnes, teda odsvätenie a dokonca predaj kostolov na iné účely. Vieme, že život vo farnosti treba neustále obnovovať a rozvíjať. Lebo stavby nie sú prvoradé, prví sú ľudia. Im sa chceme venovať.“

S požitím textu Naša žilinská diecéza 9/2020