Mesiac november 2020 bol na Slovensku výnimočne nepozitívny. Stále sa zvyšujúci deficit štátneho rozpočtu, prehlbujúca sa sociálna nerovnosť, strata príjmov z nečakanej pandemickej „dovolenky“ gniaviaca nejednu rodinu (90 tisíc deti nemá tablet), zahraničím nám nanucujúca migrácia či rozvrat tradičnej morálky spojený s rafinovaným „prílevom“ rôznych izmov pre nás nepriatelených. Úroveň zvolených politických autorít u nás upadá. Otvorene sa hovorí, že predvolebné sľuby terajšej koalície sa stávajú letnými snehmi. Objavujú sa prognózy, že „ľudový“ premiér nevydrží do leta. Stále viac sa potvrdzuje idea, že ak celý svet bojuješ proti C19, Slovenska sa vybíja Matovičom. Zaráža deficit Matovičovej tolerancie. V zlomových okamihoch ľudia práce utiekajú sa ku obetavosti, ľudskosti, solidarite a úprimnej dôvere našich predkov, čo je hradbou proti vytváraniu matovičovej „stene“ nedôvery.

Novým slovom bude obohatený Súčasný slovník slovenského jazyka. Vďaka E.Chmelarovi pribudne nové slovo „matovičovať“, v preklade znamenajúce bohapusto tárať, klamať, zavádzať. Podobne to bude aj so slovom dobrovoľnosť, ktoré počas 1.a 2.kola testovania dostalo nový obsahu MUSÍŠ. (Chmelárá 19.11.2020)

Naď vyslovil „nadčasovú myšlienku, že 17.november patrí slušným ľuďom, tí zostali doma a tí druhí boli na proteste. Asi mal na mysli ľudí, ktorí zo „slušnej“ ulice, ktorí chceli pred pár mesiacmi bez volieb zhodiť vládu. Podľa SaS, protesty vraj znamenajú pošliapanie odkazu 17.novembra. (www.hlavnespravy.sk 18.11.2010)

Naď šokoval na FB o ľudí, ktorí boli na proteste 17.11. Povedal ja som normálnych ľudí nevidel protestovať, iba opice, bitkárov a psychopatov“. Vďaka za úprimnosť. (www.hlavnespravy.sk 18.11.2010) V zapätí na webe politológ J.Baránek spresnil, že kto protestoval bol „typický slovenský mafián, napr. skrachovaný živnostník, slobodná matka, ktorá prišla o prácu ... typicky slovenský fašista, ktorý je napr. skrachovaný živnostník majiteľ rodinnej reštaurácie, ktorá sa pomoci od štátu nedočkal, izolovaný dôchodca, matka 4 detí, onkologická pacientka s odloženou liečbou ...“.  

www.hlavne spravy.sk (18.11.2020, 13.11.2020)

Matovičova dobrovoľná pohroma o plošnom „dobrovoľnom“ testovaní „pochoval“ Brusel. EK nie je naklonená pre masové celoplošné testovanie. Hlas Bruselu je stotožnený s tými, ktorí majú iný názor, ako sú závery epidemiologickej komisie či krízového štábu. Ukázala sa, že potemkinovým motorom konania premiéra boli slova predsedu ER, že na najbližšom samite EÚ bude premiér prvým vystupujúci v programe, bude informovať Európu o slovenskom „zázraku“ ... a ten sa nekoná.

Ambiciózny a horlivý premiér do konca ma pohnútky, že ešte chcel mať dve testovania, jedno do Vianoc, čím reakcia ľudí proti nemu by sa ešte viac prehĺbila. Pritom unikla informácia z epidemiologickej komisie, kde iba dvaja z tridsiatich boli za plošné povinné testovanie.

Primátor Trenčína Rybníček, predseda ÚMS nesúhlasí s celoplošným testovaním. Primátori miest nie sú ochotní nakupovať a financovať testovanie.  (w.hlavnespravy.sk) 

K tomu treba pripomenúť, že aj v Rakúsku bude testovanie, nie plošné, ale pre najrizikovejšie skupiny v regiónoch (zdravotníci, hasiči, seniori, ...), čuduje sa svete, testovanie bolo dobrovoľne. 

Výdavky spojené s plošným testovaním sú nejednoznačné, jedni hovoria o 30 mio a druhí o 100 mio €. Pre úplnosť, po problematickom treťom kole, kedy účasť bolo pre vládu čo do účasti hanbou, v plnej nahote sa ukázalo, že dôvera ľudí ku vláde je na minime.

https://ec.europa.eu/.../sarscov2_rapidantigentests_recommend...

(spravy.pravda.sk 20.11.2020)

Skoro polovina Slovákov ma úvery alebo pôžičky. Najviac sa z pôžičiek kupovali byty.  Z tejto polovice tretina nemá úspory, čo sa pandémiou prehlbuje chudoba. Prieskum urobila firma Stem/Mark.

Poslanec Taraba povedal - rečičky, ako Rakúsko ide Slovenskou cestou sú reálne ako letný sneh. Rakúšania absolvovali videokonferenciu s premiérom I.Matovičom o plošnom testovaní  a prišli k záveru, že v demokratickej krajine ako je Rakúsko sa takýto protiústavný násilný experiment ako previedla slovenská vláda nedá realizovať. Dôvodom je dobrovoľnosť, ktorá bola na Slovensku vynútená.

V Rakúsku nemá plošné testovanie, tak ako to previedla slovenská vláda právny základ. Ak niekto sa domnieval, že zákon o epidémie dáva právny základ, je na omyle. Tento zákon sa týka iba testovania chorých ľudí. Portál Wiener Zeitung napísal, že antigénové testy môžu viesť k označeniu ľudí za falošne negatívnych, ale zároveň i falošne pozitívnych. G.Smreková, www.hlanespravy.sk17.11.

Politický scéna na Slovensku je silno polarizovaná. 17.11. každý sám, podľa svojho politického smerovania si ho pripomínali. Prezidentka bola pri pamätníku slobody na Devíne, SMER SD na Hradnom vrchu pri soche A.Dubčeka a HLAS SD na námestí SNP, kde vyhlásili anketu o skrátení volebného obdobia NR SR. Pred prezidentským palácom a Úradom vlády potom všetci v rôznosti sledovania spoločného cieľa dovŕšili svoj vzdor proti súčasnej vláde. 

Korčok chce dohovárať  Maďarsku a Poľsku vo veci blokácie rozpočtu EÚ na roky 2021-2027. Obe krajiny majú svoju históriu. Dohovárať Maďarsku je vždy cítiť pnutie, ktoré má korene v histórií medzi oboma susedmi. Poľsko je iná kapitola. So svojimi 40 mio obyvateľmi bolo v minulosti ale aj dnes rešpektovaná v Európe.

Takto v záujme (našej) pravdy rozbíjame V4 a strácame našich prirodzených a najbližších susedov. Pritom zoskupenie V4 so svojim 64 mio obyvateľmi (2015) predstavuje 15% z celkového počtu. Odrazu malé Slovensko sa cíti byť starším (že by aj múdrejším?) susedom Poľska?

Poslanec Uhrík na slová Korčoka zareagoval, že je „brechajúcou hračkou Bruselu“ a dodal „Ak pán Korčok, ktorý sedí 20 rokov na euroatlantických stoličkách, nerozumie, chce poľských a maďarských kolegov poučovať,  bolo by vhodnejšie, aby poučili oni jeho ako vyzerá suverénna diplomacia a zahraničná politika.“ Apropo, žijeme v strednej Európe, nemali by naša zahraničná politika obhajovať aj slovenské záujmy?   www.hlavnespravy.sk, 20.11.2020)

Keď sa „darí“, potom aj nemožné sa stáva možným aspoň na Slovensku. Matovičovi sa zaľúbilo byť v centre pozornosti. Na tlačovke v pondelok 9.11. naznačil, že v hre je návrh na predlženie núdzového stavu na ďalších 90 dní. V predstihuje to bol vianočný darček od premiéra všetkým tým, ktorí boli lojálni a prispeli k úspešnému celoplošnému testovaniu, je neúcta. My občania si musíme uvedomiť, že vyhlásenie núdzového stavu je priehľadné a speje k zamedzeniu protestov proti vláde, ktorá svojim konaním stráca dôveru.

Ak vláda vychádza z (mylného?) poznania, že svoje korene ma v slušnej ulici, kráča proti ľuďom, potom otázka zostáva, kde je prezidentka? Ona do dnes asi nepochopila, ako ju Matovič politicky podviedol, keď pre neho Merkelová je viac ako prezidentka SR. Výstižne situáciu okomentoval poslanec Š.Kuffa „Je smutné, že vláda, ktorá kričí, ako bojuje proti mafii, zneužíva COVID na zastrašovanie ľudí a obmedzovanie slobody“.      www.hlavnespravy.sk, 10.11.2020     

Uznávaní slovenskí vedci a lekári predstavili prezidentke Z.Čaputovej spoločné vyhlásenie k riešeniu pandemickej situácie. Vyzvali premiéra a členov vlády, členov pandemickej komisie a ústredný krízový štáb, aby svojou komunikáciou nerozdeľovali spoločnosť. Podľa vedcov je v boji s pandémiou kľúčová dôvera verejnosti.

Paradoxne práve v októbri, keď poslanci schválili problémový sviatok 28.11. súbežne pri tomto hlasovaní „horliví“ poslanci pozabudli, aby sa zaoberali „večným“ problémom, ktorý každá vláda odvrhla ako horúci zemiak. V čase, kedy samospráva v plošnom testovaní zohrala kľúčovú úlohu, bez samosprávy by nebolo testovanie. Na stole je návrh, aby bol schválený Deň samosprávy. Prečo? Ona bola od 17.11. hybnou silou prehlbovania slobody a demokracie. Bola to samospráva, ktorá pôsobila medzi ľuďmi. Bol to do slova revolučný zákon, známy ako 369.

Fraška alebo neúcta? Osoby nad 65 rokov podľa vyhlásenia premiéra nemusia sa ísť testovať, testovanie je dobrovoľné, ale .... ale musia ísť na 10 dní do dobrovoľnej domácej karantény. Takže dobrovoľne nasilu. To nebol jediný prešľap. Nie zo dňa na deň, ale z hodiny na hodinu sa upravovali opatrenia, verejnosť bola dezorientovaná, čím vládu vo svojom chaotickom manévrovaní stráca dôveru vo verejnosti, vlastne skupina 2+1 (premiér, minister obrany + minister zdravotníctva), potom hlavný hygienik musí robiť zázraky na počkanie v opravách textu opatrení.   Spravy.pravda.sk

O čom vedela Merkelová prv, ako Čaputová celoštátne testovanie obyvateľov Slovenska na COVID-19 sa utajovalo. Je zarážajúce, že to nevedeli ani tí, ktorých sa to týkalo, občania, ale čo bolo škandalózne, ani hlavná veliteľky ozbrojených síl prezidentka. Premiér sa chcel „zalíškať, a informáciu povedal najprv A.Merkelovej v Bruseli. 

Keď hrozilo, že všetko skončí pri nedostatku zdravotníkov, premiér ich lákal bakšišom 500€ či 7€/hod. Čo na tom, že zdravotný personál od jari za 1.kolo pandémie sa im nedostali odmeny. Bolo to asi v ich kalkule, že prijímatelia po pol roku na ne zabudnú. Rýchlosť ako sa nedostávali odmeny ku zdravotníkov možno porovnať s malým dieťaťom, ak niečo urobí, trest musí byť rýchli, ináč je zbytočný.

Ak miesto konania tlačovky je viac ako obsah tlačovky, potom treba sa zamyslieť? Na symbolickom námestí SNP sa v nedeľu 8.11. konala tlačovka premiéra spolu s ministrom obrany o celoplošnom testovaní. Možno sa domnievať, že miesto nebolo vybrané náhodne. Premiér chcel (asi konečne) vyslať národu správu, že jemu nejde ani tak o obsah ale „zbieranie“ politického kapitálu s možnosťou  upriamiť na seba pozornosť ako spasiteľ národa.

Prečo  sa nezverejňujú prehľadné zrozumiteľné štatistiky COVID-štatistika nakazených a úmrtí pre nás neodborníkov prepočítaná na milión obyvateľov? 

Matovič vr. Sulík Keby Sulík vydržal sedieť na zasadaní krízového štábu vedel, že  svojimi „originálnymi“ názormi by neuspel, je osamotený. Šermovať, že nemá čísla či %, ale ma štatistiku, koľko je ľudí s pozitívnym výsledkom testov,  bolo z jeho strany nezodpovedné. Nad všetkými problémami vytŕča to kľúčové, ktoré táto vláda nevie, väčšina členov vlády nevie čo je vládnuť. Richard ma pred Igorom náskok, on už vie ako sa rúca vláda. Sulíkov „doktrína“ je, že prehlbujúci stav s pandémiou odhaľuje jeho idei z jediným cieľom, aby posilnili svoj mandát moci aj za súčinnosti odstredivých liberálnych tendencii v strana Za ľudí. marošmurny.blog.sme.sk

Ako to chodí v politike  Politicky sporná návšteva predsedu Senátu Miloša Vystrčila na Tchaj-wane rozčertila Čínu. Čínsky odberateľ mal riadne objednaných 11 pián zn.Petrof. Po návšteve ich na protest odmietol prijať.

Spoločnosť hodonínskeho rodáka Nadácia K.Komárka Family Foundation kúpila od královohradeckej spoločnosti Petrof nepredaných 8 pian a 3 klavíry vo výške 5,3 mio Kč za účelom ich darovania Základným umeleckým školám v Čechách. Darca vyjadril prianie, aby jedenásť nástrojov sa stali symbolom českej hrdosti a súdržnosti. Nadácia okrem kúpy neprevzatých pián uskutočnila výzvu, ktorá priniesla ďalšie financie na zakúpenie ďalších 45 pián v rámci projektu „Piana do škôl“. www.komarekfoundation.org

Čo sa to deje? 962 policajtov požiadala o ukončenie služobného pomeru  ku 31.12.2020. V súčasnosti je v služobnom pomere  22 tisíc policajtov, čo je obsadenosť  na 93%. (www.hlavnespravy.sk 28.11.)

... na záver postreh (z internetu) V TV sú tri druhy správ: pravdivé, pravde podobné a lži. Pravdivý je dátum, pravdepodobné je počasie a lži sú všetko ostatné.