Pandémia je v súčasnosti u nás v najvyššom stupni ohrozenia. Už na jar COVID-19 vláda polarizovala spoločnosť, ktorá sa v závere roka sa ešte viac prehĺbila. Rozdeľuje sa priatelia či kolegovia v práci. Žiaci sú „izolovaní“ doma bez možnosti stretávať sa. Polarizujú sa rodiny, násilie nebývalou dovtedy nepoznané silou bujnie a prináša rodinám skazu.

Najpodstatnejšie zistenie zostáva, že sa menila a mení rola štátu v spoločnosti. Vláda v začiatku absentovala pri ráznosti prijímania opatrení. Najhoršie je, že vláda stratila dôveru v obyvateľov. Vláda navodila stav, že ľudia sa „neboja“ ani tak vírusu ale ľudia ľudí.

Vláda mala po voľbách 29.2. mandát dôvery. S odstupom času sa ukázalo, že voliči v deň volieb v beznádeji volili menšie zlo a teraz žneme úrodu všetci. Výsledkom je, že v závere roku ľudia neveria proti pandemickým opatreniam a majú pochybnosti aj o samotnej pandémii. Ak k tomu pripočítame deficit líderstva, tak situácia je alarmujúca. Otázka znie, kto má byť ťahúňom opatrení? Vláda svojou dôverou !!!  

Minister obrany Naď mal koronavírus. Nie je to dobrá správa, tým skôr, že minister bol oporou premiéra v celoplošných testovaniach. Podozrivé je, že v čase, keď minister bol v karanténe, premiér verejne bol „neviditeľní„, politicky apaticky, okrem svojich 120 odkazov na sociálnej sieti.

Paradoxom u ministra zostáva, že absolvoval antigénový test, ktorý bol negatívny a PCR test zase pozitívny. Tieto testy mu museli „otvoriť“ oči v presnosti testov. Pritom testami sa „dobrovoľne“ testovalo 3,7 mio. Slova odborníkov boli, že antigénové testy nie sú vhodné pre praktické plošné testovanie pre vysoký podiel nepresných čísiel. A propo, nech pre ministra pre rok 2021 bude vnuknutie, že nie iba ASR, ale aj široký verejný front starostov a primátorov zvolených v 2900 miestach a obciach prispel k zdarnému priebehu testovania. Bez miest a obci by bol minister zúfalý a snáď aj bezradný.

Cez Vianoce sme o premiérovi nepočuli. Takto premiér dal nečakaný vianočný darček všetkým, ktorí boli unavení z jeho horlivosti a neprimeraných aktivít. Ale to by nebol premiér, aby vo svojej vianočnej trúchlohre v posledný deň roku 2020 sa nepripomenul  Slovensku. Stojí za pozornosť jeden postreh z jeho vstúpenia (že by som iba ja to postrehol?), že premiér nebol v tvári svieži?  Problém asi tkvie v personálnom nezvládnutí svojho ega. Vyžaduje lojalitu, v prípade nesúhlasu pracovníkov uráža sa?

Prijatie novely Ústavy v decembri Ústavný súd stratil právo posudzovať ústavnosť ústavných zákonov. Pôvodný návrh bol zmiernený kompromisným ustanovením o možnosti hodnotiť  súlad s s medzinárodnými zmluvnými záväzkami SR. Ak ÚS je poistkou demokracie, je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti, tak by mal mať právo skúmať a rozhodovať ako posledná inštitúcia s Ústavou SR

Predlžovanie núdzového stavu schváleným dodatkom zákona (zk.227/2002 Z.z.), vytvára možnosť predlžovať núdzový stav teoreticky donekonečna pre zneužívanie moci, aké si nepamätáme od roku 1989

Pandémia odkryla prehlbujúcu sa politickú, sociálnu a ekonomickú krízu. Po troch dekádach transformácie je kríza pandémie orientovaná najmä na uspokojovanie potrieb silnejších a bohatších. Pandémia odhalila čierne diery v zdravotníctve, v školstve, ale aj neschopnosť elít vypracovať opatrenia pre nové pandémie.

Súčasne sa prehĺbil deficit solidarity v spoločnosti, keď kríza stavia skupiny proti sebe, kedy jej ekonomické dôsledky postihli aj tých, ktorí si hĺbku sociálnych konfliktov neuvedomovali, napr. pracovníkov v kultúre.   

Pandémia rozdeľuje spoločnosti, keď väčšina cíti politické vylúčenia. Problémom je v líderska absencia v politike. Prezidentka by mohla byť (mala byť?) aj motorom zmien. Je pravda, že nemá kompetencie, vôľu, energiu ale ani politická zázemie, aby čelila deštruktívnym praktikám súčasnej vlády.    

Programové vyhlásenie vlády naznačilo, že  vláda sa v zahraničnej politike bude správať, jemne povedané “vazalsky“. Vyjadrenie predsedu európskeho výboru NR SR poslanca T.Valáška, ktorý otvorene hovorí, že by sme mali mať od V4 odstup, lebo to škodí „našej reputácii“ v EÚ, bolo verejnosťou prejaté z nevôľou.

Vláda v rámci svojej prozápadnej a probruselskej politiky si kopla do Poľska a Maďarska, čo nebolo diplomaticky vhodné. Vláda nepodržala našich susedov, vtedy keď to od nás očakávali. My radšej sme podporili západný liberalizmus, naše hodnoty sme sklonili v prospech EÚ proti Maďarsku a Poľsku. Oni nakoniec vybojovali nečakaný kompromis. Zabudli sme, že pamäť si pamätá a možno v budúcnosti nás to môže aj škrieť.

Výsledkom je, že EÚ pod tlakom, aby bol schválený únijný rozpočet, musela Maďarom a Poliakom ustúpiť . Explicitne EÚ musela definovať, že právny štát sa nebude vzťahovať na hodnotové otázky – teda žiadna LGBTI ideológia ani prijímanie migrantov. Okrem toho Maďarsko a Poľsko vybojovali odklad účinnosti tejto deklarácie, kým o sťažnosti nerozhodne Európsky súdny dvor, čo môže trvať až 2 roky.

Maďarský parlament prijal dodatok ku ústave č.9, ktorý ustanovuje, že matkou dieťaťa je žena a otcom muž. Za prijatie hlasovalo 134 poslancov, 45 bolo proti a päť sa zdržalo hlasovania. Informoval o tom spravodajský portál 444.hu

 „Maďarsko chráni inštitúciu manželstva ako partnerského spolužitia medzi mužom a ženou, na základe dobrovoľnosti, a rodiny ako základu pre prežitie národa. Základom rodinného vzťahu je manželstvo a vzťah rodič – dieťa. Matka je žena, otec je muž,“ uvádza sa v dokumente. Každé dieťa má právo na ochranu a starostlivosť, ktoré sú dôležité pre jeho „fyzický, psychický a morálny vývoj“. „Maďarsko chráni právo detí na vlastnú identitu podľa pohlavia pri ich narodení a zabezpečuje vzdelávanie v súlade s hodnotami založenými na maďarskej ústavnej identite a kresťanskej kultúre“. Dodatok chráni deti pred transgenderizmom.

Holandsko zaznamenalo najviac úmrtí od konca 2.svetovej vojny. Dôvodom bola pandémia.      

Je paradoxom, ako dopadlo celoplošné testovania. V Čadci z celkového počtu obyvateľov v dvoch „dobrovoľných“ testovaniach zúčastnilo sa 68% resp. 59% ľudí nad 10 rokov. Po testovaniach bolo povedané, že potvrdenia z dvoch testovaní sú nepotrebné.  Výsledkom bolo, že v treťom dobrovoľnom testovaní účasť bola až 15%. Tu nastala zásadný zlom v dôvere ku vláde, čo sa s ňou bude viesť.

Výsledkom horlivej aktivity ministra Naďa bolo, že do „atómového“ matovičovho testovacieho sna, vrazil klin nedôvery, ktorý mal byť likvidáciou pandémie u nás a vstupenkou do horného levelu významnosti v hierarchii EÚ.     

Podpísaná dohoda o Brexite  medzi EÚ a Britániou je na svete. Veľká Británia slávi úspech a EÚ utŕžila fiasko. Podpis 1.246 stránkovej dohody 30.12.2020 je realitou. Výsledkom je nepoužívanie ciel a obchodných bariér. To bude platiť aj pre Slovensko. Nebudú cla, ale vzrastie administratíva, regulačné bariéry, víza ... Export do Veľkej Británie zo Slovenska iba 4% a dovoz k nám 1,5%.

... na záver postreh karikaturistu Gašparca: Na sedačke lyžiarskeho vleku sedia dve lyžiarky a diskutujú. „Jasné, kým si odstojíš rad na testy .... a potom ďalší na vlek ... tak sa ten sneh stihne aj roztopiť“.