Ukazovateľom skutočného charakteru človeka je, čo by robil, keby vedel, že nato nikdy nikto nepríde

Thomas Macaulay

Rok 2020 bol poznačený zdravotnou krízou spôsobenou Covidom-19, ktorá sa postupne zmenila na celosvetový fenomén, zasahujúci mnohé sektory. Zhoršil sa iné navzájom prepojené krízy, ako sú klimatická, potravinová, ekonomická a migračná kríza, a vyvolala vážne utrpenia a ťažkosti.

 

S novou pandémiou COVID-19 bojujeme rok, ale subjektívne to pociťujeme, že to trvá celú večnosť. Áno, pandémia je dráma, ale nie žiadna tragédia. Ono to chce postupovať proti COVID-19 postupne, primerane s dôverou k tým, ktorí prijímajú dôležité rozhodnutia. Tí by zase mali vytvárať dôveru smerom k nám. Zatiaľ od nich prijímame iba medzi koaličné škriepky a urážky. Oni v zápale politické boja za naše „dobro“, zabúdajú na to najdôležitejšie, na nás ľudí.

Stačilo by, aby sme každý deň urobili krok na ceste k porazenie vírusu, aby sme každý deň dobrovoľne plnili tri príkazy R-O-R a prijaté opatrenia (rúško - odstup - ruky). Treba si uvedomiť, že pandémia je zdatný hráč, ktorý odhalí každú našu slabosť a nedôslednosť.

Agentúra King´s College dospela k poznaniu, že 20% ľudí v karanténe pociťuje strach z choroby, 18% nervozitu a 18% smútok. Ľudia, ktorí boli v izolácii dlhší čas, vykazovali aj symptómy post traumatického stresu.

Dôsledkom pandémie  môže byť aj vyššia konzumácia alkoholu počas karantény. Ohrozené sú najmä krajiny, ktoré majú spotrebu alkoholu najvyššiu, kam patrí aj Slovensko.

Priemerný Slovák vypije ročne asi 12 litrov čistého alkoholu, ktorý nás zaraďuje na deviate miesto vo svete. Podľa aktuálnej štatistiky Eurostatu, míňame 2,5% z celkových mesačných výdavkov domácnosti na alkohol. Ak prirátame aj cigarety, mesačne na neresti minieme takmer 6 % z rodinného rozpočtu. Najviac vypijú Bielorusi, a to až 14 litrov na jedného obyvateľa.  Česi sú len o pár desatín percent pred nami, rovnako tak aj Rusi či Íri,

Podľa WHO, zo štatistiky z roku 2019 Slovensko má v prípade alkoholických nápojov ceny na úrovni 75,3%, tým sú zhruba štvrtinu lacnejšie než priemer celej  EÚ. V priemere ročne na alkohol dávame viac ako 400 €.    

Celkovo európske domácnosti míňajú v priemere 1,6% z ich celkových spotrebných výdavkov práve na alkoholické nápoje. V prepočte ide o 130 mld €, čo zodpovedá 0,9% hrubého domáceho produktu EÚ. Ak to prepočítame na obyvateľa, tak v priemere minie Európan na alkohol ročne zhruba 300 €. Nejde pritom o alkoholické nápoje objednávané v reštauračných a hotelových zariadeniach.