Človek nemôže ísť za svoje možnosti, to vedie len ku kŕčom.

(F.Hrubín)

Žijeme vo zvláštnej dobe, kedy  máme problém si udržať zdravý rozum v čase kedy núdzový stav slúži nie iba obsahu a potrebe ale účelovosti, kedy sme nositelia straty súkromia a istôt, na ktoré sme boli doteraz zvykli. O.Cromwella (1599-1658) sa preslávil svojim citátom, keď zasadá parlament, nemôže si byť nikto istý majetkom a životom. Nie je tu paralela so schvaľovaním neprimeranej poetickej hry účelovosti s núdzovým stavom?

Mesto Čadca zakúpilo pre každého obyvateľa mesta nad 65 rokov dva kusy respirátora typu FFP2. Za to si mesto po druhý krát vyslúžilo potlesk na otvorenej scéne. Prvé boli klasické rúška pre každého obyvateľa na jar. Záujemca si ich môže vyzdvihnúť v Dome kultúry. 

Drucker vyslovil myšlienku ktorá zatrasie svedomie každého súdneho človeka. Podľa neho povedal, historicky najviac ľudí zomiera doma, pretože sa nevedia dostať k zdravotnej starostlivosti

Trochu štatistiky. Na Slovenku je zaočkovaných 7% obyvateľov, 4 tisíc je hospitalizovaných. Každé tri hodiny umrie v nemocnici jeden pacient.

Maďarsko si robí svoju politiku pre svojich ľudí. Orbán zavrel hranice a nikoho sa nepýtal. Teraz si zaumienil že v EÚ budú prvý, ktorí preočkujú populáciu C19. Deje sa to aj za pomoci SputnikaV a činskej vakcíny. Nadčasový Orbán chce svoje Maďarsko zbaviť lockdownu a zbaviť nemocnice neúmerného tlaku do začiatku leta. Pre našich liberálov jedno odporúčanie našich predkov. Je jedno, odkiaľ mačka pochádza, dôležité je, že zožerie myš. Západní liberáli v EÚ odmietajú Orbána, že je odtrhnutý od tradičných hodnôt.

Na jednej strane udržuje ekonomické vzťahy s Nemeckom a na druhej výstavba atómovej elektrárne v Paksi alebo železnicu z Budapešti do Belehradu, a to všetko stavajú ruské či čínske spoločnosti.

Z celkového počtu 9,5 mio obyvateľov sa preočkovalo viac ako 2 mio. Orbánov plán pre očkovania je ambiciózny. Do začiatku leta chce mať preočkovaných 70% populácie. Tu sa nečakane objavila konkurencia medzi Orbánom a Matovičom. Pri schvaľovaní núdzového stavu koncom februára v dôvodovej správe bola zmienka, že núdzový stav bude zrušený, keď bude zaočkovaných 60 až 80 percent populácie, Časovo to ma náročné Orbán, on do začiatku leta a Matovič aj do večnosti.    

Mikrobiologička S.Peková v júni rozčerila už tak napnutú atmosféru v spoločnosti. Povedala, že druhá vlna pandémie nepríde s C19 a do Vianoc vírus zmizne. Ukázalo sa, že mala pravdu. V rozhovore v časopise Reflex povedala, že od jesene kolujú podľa nej iné kmene, iné víry, ktoré nie sú potomkami jarných vírusov, ktoré sa vytratili vďaka prísnym reštrikciám.   

Zmena v gastrolístkoch znamená menej stravníkov, nižšie zisky. Okrem sadzieb poplatkov otvorenou „traumou“ sú marže zo zisku gastrolístkových spoločnosti, ktoré sú vyjadrením pomeru medzi ziskom po zdanení a tržbami. Finstat vyčíslil ziskovú maržu. Za posledné roky v rozpätí 11 až 39 %. Rozpätie a výška sú neporovnateľne vyššie oproti maržám v maloobchode. Tam sa pohybujú od mínusových hodnôt do 9%. Preto meritom sporu sú práve neprimerané marže gastrospoločnosti. Asociácia hotelov a reštaurácií argumentuj, že rast výšky provízii gastrospoločnosti neprimerane v pomere k pridanej hodnote tohto nástroja rastie.      

A.Belousovová prišla so zaujímavým zistením. Štát predáva mestám a obciam predražené rukavice a overaly. Podľa Belousovovej dôvodom je „pretláčané“ plošného testovania. Trefne poznamenala, že „v skutočnosti je atómovka na kšefty vyvolených z našich peňazí a na úkor nášho zdravia.“

I.Korčok pri príležitosti 30.výročia založenia V4 na sociálnej sieti  napísal, že nepodporuje vystúpenie SR z tohto zoskupenia. Varoval, že V4 sa v rámci EÚ nesmie profilovať ako politický blok. Bol by to nesprávny krok, takto by mohli potom začať uvažovať napríklad krajiny Beneluxu, pobaltské krajiny, juhoeurópsky región či Škandinávia. www.napalete.sk      

V.Remišová vyslovila nadčasovú „múdrosť“ aby bolo moratórium na vyjadrenie opozičných politikov ?!  Vynára sa otázka, či to bude platiť aj na koaličných politikov?

D.Trump odolal impeachmentu, je nevinný. Trump nevylúčil svoju kandidatúru na prezidenta USA. Vyhlásil, že nejde zakladať novú stranu, čím si výrazne posilnil politickú pozíciu v spoločnosti.

Diplomatické faux pas Matoviča v Paríži. Britký politológ slova E.Chmelár povedal, že nikdy v živote sa za niekoho, kto reprezentuje Slovensko v zahraničí, nehanbil tak, ako za premiéra Matoviča, ktorého nazval „čudom“. Návšteva Matovičová v Paríži vygenerovalo Slovensku hanbu a pre domácich novinárov od francúzskej revolúcie Paríž nevítali takéto trápne „čudo“. Asi mu niekto povedal, že Paríž je miesto módy, tak nelenil a v jeho centre (egu?) bol jeho účes.

Danko vyslovil pre Slovensko nie dobrú správu. Podľa neho, pre E.Macrona bude stretnutie so slovenským premiérom na dlho „jedinečne“ pre svoj obsah.

Pozadu svojim názorom nezostal ani poslanec Smer-SD Ľ.Blaha. „Ten pocit, keď sa za niekoho tak hanbíte, až vám naskakujú zimomriavky … krútim hlavou a zúfalo si hovorím – prečo? Prečo práve my, Slováci?“

Informovaný čitateľ na základe neprimeraného mediálneho záujmu o A.Navaľného mohol sa dovtípiť, že Putin to ma už spočítané. Zmena podmienečného na nepodmienečný trest v kauze Yves Rocher z roku 2014 neposilnila Navaľneho jeho popularitu, skôr naopak.  Prieskum verejnej mienky ukázal iba 1% pokles Putinovej obľúbenosti zo 65%. Z prieskumu vyplýva, že hlavný verejný prúd na kauzu Navaľnyj reaguje nečinne. Putin naďalej zostáva najdôveryhodnejším ruským politikom s ratingom 29%. Zatiaľ Navaľného podpora vzrástla na 5%.   

T.Taraba, nezaradený poslanec ohodnotil jednoročné vládnutia I.Matoviča „Premiérova atómová bomba vybuchla a Slovensko je na tom presne ako sa predpokladalo - zle.“ Na svojom statuse pokračoval „Keďže atómová bomba nevyšla, treba prísť s niečím veľkolepejším. Matovič spustil na svojom profile seriál ĽUDIA BOŽÍ“. Poslanec z verejne dostupných údajov zhrnul ročné vládnutie do štyroch bodov.

  •  pod hranicou chudoby žije 18 % Slovákov tj. 900 tisíc ľudí
  •  osem percent si nemôže dovoliť doma kúriť podľa potreby
  •  VZP eviduje vyše 220 tisíc neplatičov
  •  SP ma 107 tisíc dlžníkov na sociálne poistenie.

Testovanie je v rozpore s epidemiologickými zásadami, povedal bývalý minister zdravotníctva T.Drucker v rozhovore pre SNN. (č.3/2021). Plošné testovanie  tak ako bolo navrhnuté, neprinieslo Slovensku sľubované výsledky. Použité testy nie sú vhodné na plošné testovanie. Testovať zdravých nemá význam a vôbec nie testami, ktoré fungujú iba pre vysoko infekčných ľudi. Žiadať ľudí, aby sa stretávali hromadne na testovaní, stáli hodiny niekde až hodiny v nepriaznivom počasí bez primeraného dôvodu, je zbytočným rizikom a je v priamom rozpore s epidemiologickými pravidlami  pri prenosných chorobách. Len pre porovnanie - testovanie, ktoré sa realizuje priebežne, dokázalo odhaliť 170 tisíc pozitívnych prípadoch, 1,7 mio testovaných v porovnaní s plošnými testami , ktoré odhalili z 1,3 mio testovaných menej ako 10 tisíc pozitívnych prípadov.

Vláda zasadala bez premiéra (5.1.). Jeho zdôvodnenie vyráža dych. Premiér požiadal ministra financií E.Hegera, aby zvolal rokovanie vlády. Dôvod bol, že nechce niesť zodpovednosť za prijaté uznesenie k dochádzke do škôl.   

Ruské veľvyslanectvo v ČR považuje zasahovanie Prahy do vnútorných záležitosti Ruska za neprípustné. Prečo potom ČR nevyjadrila znepokojenie pred prenasledovaním Assangeho zo strany USA?      

Za desať mesiacov 2020 uzavrelo na Slovensku manželstvo asi 21.700 párov, čo je o 23 % menej ako je priemer v predošlých piatich rokoch.   

Kto vie, tomu sa darí Čína v roku 2020 vyviezla viac ako 220 mld rúšok, čo predstavuje 40 ks na osobu mimo Čínu. Za predané rúška dostala 43 mld. Ďalej vyviezla 2,3 mld ks ochranných pomôcok a miliardu testovacích súprav. Tu treba pripomenúť, že USA vyviezla za toto obdobie cca 150 mld tovaru.                 

Na koniec dobrá správa Pripravovaná novela zákona o účtovníctve chce zvýšiť transparentnosť u mimovládnych neziskových organizácii. Budú musieť zverejňovať svoje účtovné závierky vo verejnej časti Registra účtovných závierok.