Posledný deň v mesiaci marec mohol byť ale nebol dňom menovania novej vlády. Pani prezidentka sa nechala vtiahnuť do pošetilej hry, v „srandovný“ deň vymenovala vládu,  čím vláde vtisla nelichotivý prívlastok. Takto prvoaprílová (rozpačitá?) vláda utŕžila výhru. Punc originality jej dali Remišová, Kolíková, Sulík, Korčok, Grőhling ale aj Krajniak, ktorí podali demisiu, aby sa za pár hodín sa do nej neokrôchane vteperili a dali jej punc „nekonečnej“ nenahraditeľnosti. Podobne, ako sa to stalo s núteným stavom, ktorí môže trvať až ... do nevidím. 

 Mesto Čadca v čase pandémie myslí na bezpečnosť svojich obyvateľov. Bolo medzi prvými mestami na Slovensku, ktoré zabezpečilo bezplatne ochranné rúška. Taktiež zabezpečilo seniorom bezplatne respirátory FFP2.

Plošné testovanie na území mesta je účinne vďaka nasadenia síl a prostriedkov od počiatku pandémie. Mesto muselo z večera na ráno zabezpečiť mobilné odberové miesta (MOM). Pritom mesto musí znášať pomerne vysoké finančné riziko, nakoľko štát pri obecných a mestských MOM používa iný kľúč financovania ako súkromníkov. Kým súkromník má paušál (a je úplne jedno či otestuje tisíc ľudí, alebo nikoho), mesto má preplatené náklady za iba každého skutočne otestovaného človeka. Tú sa ponúka paralela. Ak obyvateľ mesta príde sa otestovať do mestského MOM, otestuje sa a súčasne prispeje mestu. V praxi to znamená, keď do MOM zriadené mestom príde málo ľudí testovať, prehlbuje sa strata. Aj napriek tomu, že mesto je v nevýhode, robí v rámci svojich možnosti všetko preto, aby bolo najbližšie k svojim obyvateľov. Preto mesto zriadilo MOM aj v prímestských častiach. Tu treba pripomenúť, ako politicki horlivci zrušili v Čadci infekčné oddelenie !!!???

Národný cintorín len jeden Skupina koaličných poslancov NR SR na čele s poslancom M.Svrčkom (SME-R) predložila na rokovanie novelu zákona č.377/1990 Zb. o hlavnom meste a zk.č.434/2010 Z.z. o poskytovaní dotácii v pôsobnosti MK SR. Súčasťou je povýšiť Ondrejský cintorín  v Bratislave na národný. Mesto Martin a Matica slovenská s časťou kultúrnej obce postavilo sa proti. Bývala ministerka Ľ.Lašáková odhalila podstatu plánovanej zmeny. Navrhovaný cintorín v Bratislave by mal navýšenú dotáciu o 200 tisíc eur. Ďalej povedala „Mám obrovský rešpekt voči všetkým, ktorí významným dielom  a svojim životom prispeli k rozvoju a šíreniu dobrého mena Slovenskej republiky doma i v zahraničí. Národný cintorín môže byť iba jeden, a tým je Národný cintorín v Martine“.

V Uherskom Hradišti dvaja príslušníci mestskej polície (10.3.2021) silou zakročili voči mužovi, iba preto, že nemal nasadený rúšok. Polícia obhajuje zásah, drvivá väčšina verejnosti odsudzuje konanie mestských policajtov, nie ani tak za spôsob pacifikovania muža, ale preto, že celý zásah pozoroval jeho trojročný syn, ktorý chcel svojho otca brániť !!! Tu treba  oceniť okolitých chodcov, ktorí reagovali, ujali sa chlapčeka, ktorý si do života odnesie zážitok ako z pekla, brutalitu mestských policajtov.

Prečo polícia po vzore Uh.Hradištia nepostupovala prinajmenšom „primerane“ tak ako 29.10. v Prahe pred Obecným domom proti exprezidentovi V.Klausovi. Za priestupok, že nemal exprezident rúšku dostal pokutu 10.000 Kč (384 €), ale bol ušetrený násilia od polície a nebol pacifikovaný na dlažbe ulice. Nechce sa veriť, že by mestskí policajti v U.Hradišti boli „brutálnejší“ ako sú v Prahe. Ako by obaja policajti hodnotili situáciu, keby ich spacifikovala mestská polícia a pri sebe by mali svojho vystrašeného a plačúceho syna?

Elektrina z jadra je v EÚ citlivou témou. 106 reaktorov v 13 štátov EÚ produkuje 765,3 GWh, čo predstavuje 26 % vyrobenej elektriky v EÚ. Paradoxom najviac produkuje takto elektriku Francúzsko.     

Eurovízia vylúčilo Bielorusko zo súťaže. Dôvod? Bielorusko prihlásilo na Pesničkovú súťaž Eurovízia v Rotterdame (18.-22.mája) pieseň s politickým posolstvom.

Štatisticky úrad vydal správu, že na Slovensku žije 260 tisíc osôb, ktorí poberajú minimálny dôchodok. 

V Čechách sa dejú veci. Ministerstvo školstva ČR pripravuje zmenu. Chce vypustiť  z osnov Newtonové zákony. Pritom Newtonova fyzika rozširuje poznanie o zákonitostiach sveta. Zvažuje sa, aby sa nepoužívala ani didaktika Ohmového zákona, výuka rozdielov medzi planétami a hviezdami. Tiež sa zvažuje výuka deti proti vandalizmu, presne podľa vzoru z USA, kde Antifa a školáci strhávajú pomníky a sochy zakladateľov USA. Ma zmiznúť úloha občana pri obrane štátu a náuka o rysoch západoeurópskych či slovanských kultúr, i zmienka o armáde a NATO. Do výuky naopak ma pribudnúť výchova k multikulturalismu. Čo to má znamenať?  Ako to bude na Slovensku? 

Americký prezident Joe Biden je výtvorom Deep Fake za pomoci fotomontáží CGI a kľučkovaním obrazu v štúdiu so zeleným plátnom, TV Bloomberg odvysielala šokujúci nedorobok v priamom prenosu ako bežné spravodajstvo! Joe Biden je podľa všetkého produktom virtuálnej reality a jeho prejav a cesty sú natáčané iba vo štúdiu pomocou kľučováním obrazu. Prečo J.Biden v prejave znovu označil Kamalu Harris za prezidentku USA a kto v skutočnosti vyhráža Rusku a označuje V.Putina za zabijaka? Diví sa ešte niekto, prečo Biely dom odmietal ponuku Kremľa na živú videokonferenciu Putina a Bidena?   

Slovensko sa modernizuje. Ak vláda za rok svojho „bačovania“ vymenila všetko, čo sa dalo. MO SR priehrštím míňa, za sedemnásť armádnych radarov vo výške 148 mio € zaplatí Izraelu. V tomto roku sa ma údajne realizovať prezbrojenie armády v sume dosahujúcej 400 mio €. Slovensky deficitný covidový rozpočet potrebuje každý cent, ale MO SR je ako „odtrhnuté z reťaze“. 

Predsedníčka EÚ der Leyen oznámila, že sa uvažuje so zavedením očkovacích pasov  EÚ a databanka, v ktorej budú registrovaní všetci, ktorí boli očkovaní proti korone.

Európsky vakcinačný pas ma byť aj v mobiloch pod názvom Digital Green Certificate (DGC). Bude potrebný pre voľný pohyb obyvateľov krajín EÚ v rámci Schengenu. Bez testu, alebo bez potvrdenia o prekonaní nemoci, nebude možné opustiť krajinu. Tím mohlo prísť k porušeniu článku 13 Charty ľudských práv OSN. Takto neočkovaní Slováci nebudú môcť opustiť Slovensko?    

Izrael a očkovanie  Izrael už naočkoval aspoň 1 dávkou cez 80% populácie a okamžite zaviedol covidový apartheid. Otvárajú sa nákupné centra, plavecké bazény, fit centra, kaderníctva, bary a reštaurácie, ale iba pre držiteľov mobilných covidových pasov. Tu treba pripomenúť, že najšikovnejší v zháňaní vakcín je Izrael, za ním sú Spojené arabské emiráty, na treťom mieste do Veľkej Británie!     

Na Medzinárodný trestný súd v Haagu bola doručená žaloba organizácie ĽUDIA PRAVDY. Žaloba je podaná za porušenie Norimberského kódexu zo zločinu proti ľudskosti, spočívajúcom v organizovaní nelegálnych medicínskych pokusov na izraelských občanoch tým, že je to prípravou na zavedenie očkovacieho „pasu“. Meritom žaloby je odvolávanie na podmienečné núdzové schválenie vakcíny Pfizer, ktorou bola preočkovaná skoro celá populácia Izraela bez dobrovoľného a informovaného súhlasu, ktorý vyžadujú medzinárodné právne dokumenty. Sám Izrael priznáva, že až 41 % osôb z kritickej infraštruktúry po očkovaní trpelo nežiaducimi účinkami a ohrozením života.

Minister Lavrov vyjadril sa ku pasu „Zavedenie EÚ-očkovacieho pasu je aktom proti demokracii, lebo existuje rozhodnutie či vyhlásenie EÚ štátov, že očkovanie proti covidu je dobrovoľné. Na druhej strane už teraz je jasné, že kto bude chcieť v EÚ cestovať cez hranice, musí preukázať, že bol očkovaný.“ Zdá sa, že politické autority prichádzajú na to, že pas nebudú uvedené do praxe.

Rakúsko plánuje zabezpečiť od apríla do konca júna 1 mio dávok ruskej vakcíny Sputnik. Rakúsky kancelár S.Kurz si vytýčil ciel ukončiť do začiatku letnej turistickej sezóny v krajine pandémiu covid-19, aby v lete mohli fungovať hotely, reštaurácie a kaviarne, ktoré tvoria veľký podiel rakúskeho HDP. Za týmto cieľom si ide priamočiare všetkými dostupnými prostriedkami. A my doma svojimi rozhodnutiami tiež konáme, výsledkom je vzrastajúci počet úmrtí a proces vakcinácie meníme na politiku.

Izrael začne náramkovať svojich občanov, budú sledovaní 24 hodín denne namiesto karantény! Bude zaujímavé pozorovať, ako sa slovenská vláda vysporiadala s občanmi, ktorí majú diagnózu nezlučiteľnú s vakcináciou.   

Pandémia v roku 2020 poriadne zalomcovala ekonomikou v doprave. Osobná doprava  klesla v počte prepravených osôb zo 77,6 (2019) na 46,6 mio osôb prepravených osôb     

Celoplošné testovanie v SR v roku 2020 zaťažili rozpočet sumou 119 mio €. V mesiaci marec 2021 bolo na Slovensko najviac úmrtí od počiatku pandémie, zomrelo 5779 ľudí.