Umenie nás nemôže, aj keď si to prajeme, uchrániť vojen, strádania, závisti, hrabivosti, staroby či smrti, ale môže nám uprostred toho všetkého byť oporou.

(Ray Bradbury)

Miestom posledného odpočinku zosnulého M. Lúčanského, pôvodne pochovanom v Štrbe, sa stal Národný cintorín v Martine. Mottom na náhrobnej doske sú slová: “Tichou modlitbou vyprosme dar pokoja, kým sa nám duše raz naveky nespoja.” Generál Lučanský, známy úspešným bojom proti mafii, zomrel 30.12.2020 za doteraz nevyjasnených okolností vo vyšetrovacej väzbe v Prešove. Pozostalí pripojili verš P.O.Hviezdoslava: „Oni – verili! dúfali skalopevne, tvrdosťou tatranskej žuly – vo víťazstvo Pravdy, hoc na smrť zmučenej, i preklatej a pochovanej; v tej nádeji i zmierali.“

 

Zdravý rozum zatiaľ zvíťazil, deväť z dvanástich futbalových „revolucionárov“ sa formálne vzdalo účasti v v novej súťaži zvanej Superliga. Dohoda medzi UEFA a deviatimi rebelmi prikazuje mužstvám vzdať sa 5% príjmov, ktoré dostanú v ročníku 2021-2022. V záujme zmierenia, tieto kluby dajú naviac UEFA 15 mio € pre detský a mládežníčky futbal. Súčasťou dorovnanie je, že sa zaviazali akceptovať pokutu 100 mio €, ak by v budúcnosti pokračovali v rokovaniach o účasti v Superlige. Ďalej je tu pokuta 50 mio €, ak porušia ďalšie záväzky voči UEFA. Dohodu naďalej omietajú Real, Barcelona a Juventus, UEFA im hrozí vyradenie z Ligy majstrov. Oni zase sa vyhrážajú súdnou dohrou.

Konečne je to tu, premiéri Maďarska a Poľska na sociálnom summite EÚ v dňoch 7.-8.mája v Porte ohradili sa pred slovným zvratom „rodová rovnosť“, ktorý bol navrhnutý na zaradenie do záverečného vyhlásenia, ako informovali agentúry Reuters a AFP. Dôvodom bolo, sústredene úsilie vytvárať priestor pre presadzovanie práv LGBTI osôb.  Prečo nie aj Slovensko, pán Heger?

Rozpočtový spor Sulík vers. Matovič. Podľa Matoviča, reálna politika SaS je antisociálna, v práci SaS je amaterizmusm s ktorým sa vo svojej práci ešte nestretol. Sulík oponoval miliónmi, ktoré stáli nepresné antigénové testovanie, zriaďovanie MOM. Nezainteresovaného napadá, ak je Sulík problémom, prečo expremiér Matovič ho neodvolal? On vedel, že ak odvolá Sulíka, koalícia stratí 13 hlasov. Potenciál koalície sa zúži o nestabilnú stranu Za ľudí, ktorá nesplnila svoju dejinnú úlohu dostať Kisku do funkcie predsedu vlády. Strana BEZ ĽUDÍ sa potom premenuje na stranu BEZ ĽUDÍ.

Koliková zistila svoju „popularitu“, ministerka spravodlivosti odolala 10.5. hlasovaniu o jej dôvere v NR SR o 12 hlasov. Za odvolanie bolo 51 poslancov a proti odvolaniu hlasovalo 63 poslancov zo 117 prítomných.

Hlasovanie aj keď „víťazne“ znamená ak nie debakel, určite nevyhrala, iba urýchlila rozpad Za ľudí.  Ma dve možnosti, buď odstúpi, alebo sa zmieri sa s tým, že bude ministerkou iba do počtu. Tretia možnosť je fatálna a konečná, ak by sa stala predsedníčkou, to je koniec strany Za ľudí.

Potvrdilo sa, že vláda je taká silná, ako je najslabší článok koalície, ktorým je strana Za ľudí. Poslanci v strane sa vyhraňujú voči predsedníčke, poslanecky klub sa rozpadá, duo Šeliga - Žitňanská zase porušuje opatrenia pandémie, čím sa strana vyhraňujú od „plebsu“. Takáto cesta vedie do politického pekla, čo potvrdzujú prieskumy, v ktorých je počuť silnejúcu umieračikovú tóninu.   

Prezidentka vyslovila myšlienku, že demokracia potrebuje tri línie obrany - nezávisle inštitúcie so zodpovednými činiteľmi, aktívnu občiansku spoločnosť a slobodné média. Do „politologického“ súboja sa vložila A.Belousovová. Tá tvrdí, že ak o nezávislých inštitúciách hovorí prezidentka, ktorá sa podľa nej stala hlavne kvôli „investíciám“ nejakého dedka Sorosa do jej volebnej kampane. Je to od nej skôr vrchol cynizmu, alebo diagnóza.“

Ďalej sa pýta, ako si predstavuje aktívnu občiansku spoločnosť prezidentka? Odpovedá „tak ako sa aktivizovala ona cez Via iuris a Open Society? V štýle platených žoldnierov ľudí ako Soros, ktorí sa cez podobné figúrky ako ona venuje sociálnemu inžinierstvu. A vôbec sa stým netají, t.j. pretvára životy ľudí podľa seba bez toho, aby mal od nich mandát. To je demokracia?!“ Belousovová dodala že nie, „je to vrchol svinstva“!“

„A slobodné média sú ktoré a kde je pani prezidentka? Hádam nemala na mysli SME, na ktoré už oficiálne položil svoju labu ten istý Soros? A tie ostatné sú takisto pod vplyvom toho, kto ich platí.“

Prázdne frázy o demokracii dokazujú, „že naša prezidentka nedorástla na funkciu, ktorú zastáva. A nikdy nedorastie. Komu nie je z hora dané, v apatieke nekúpi“. 

Trojlístok v čase opatrení bolo zakázané chodiť vonku po 21 hodine, už nehovoriac navštevovať pohostinstva či bary. Kauza Klubu pod lampou spadá do celkového obrazu o charakterovej výbave členov antikorupčnej, transparentnej, pravdovravnej a čestnej koalície. Čuduj sa svete, našli aj takí politici, ktorí to porušili. Konali podľa nich pracovne v prospech ľudí. J.Šeliga, podpredseda NR SR, poslanec Za ľudí a „čistá“ autorita zo Slušného Slovenska, ktorý hlásal, že do politiky nevstúpi, ale chce očistiť spoločnosť od „vládnej“ mafie a J.Žitňanská poslankyňa NR SR za Za ľudí, bývala členka KDH a NOVA.  J.Droba predseda BSK, člen SaS považoval takúto prácu za „utužovanie“ priateľstva po 21 hodine v bare, ktorý mal byť v tomto zatvorený.

Je pravda, že u prvých dvoch sa ozvalo svedomie. Predstúpili pred média, ľutovali, ospravedlňovali sa a urobili aj politické gesto. Prvý sa vzdal funkcie podpredsedu NR SR a druhá menovaná sa vzdala funkcie v NR SR, obaja si ponechali funkciu poslanca. Prečo nie, poslanecké vynáša.

Prvý menovaný príde o 332 €, stále mu zostane 5270 €, poslankyňa príde iba o 166 €, ale plat 5270 € jej tiež zostane, takže vzdávanie sa je iba teatro pre neznalých.  

Prehoďme list. V susednom Česku ministrovi Primulovi sa stalo podobne ako našej trojici. Behom 24 hodín ho premiér Babiš odvolal. V rýchlosti konania je rozdiel medzi Českom a Slovenskom? Ak ľudia vo verejnej funkcii sa snažia obhájiť nemožné pri porušovaní opatrení, ktoré nanucujú iným, z toho je záver, že v človeku vo verejnej funkcii je charakterovo nespôsobilosť.

Vo Francúzsku a USA prekročila rada špičkových vojakov mieru demokratických zvyklosti a predložili verejnosti svoje názor, že oba štáty sú v ohrození.

  • • V USA otvorený list J.Bidenovi podpísalo 120 amerických generálov vo výslužbe. Obsahom bola kritika prezidenta. Uvádzajú, že národ je vo veľkom nebezpečenstvo. „Nedá sa ignorovať psychický a telesný stav vrchného veliteľa ozbrojených síl USA Joea Bidena. Má byť schopný rýchlo prijímať presné rozhodnutia vo sfére národnej bezpečnosti, kdekoľvek, vo dne v noci.“ Pripomínajú, že terajšia administratíva „začala v diktátorskom štýle veľký útok na ústavné práva amerických občanov, prezident podpísal bez schválenia Kongresu viac ako 50 výnosov, z ktorých mnohé rušia účinnú politiku predchádzajúceho vedenia„.
  • • Vo Francúzsku viac ako dvadsať penziónových generálov spísali otvorený list prezidentovi Macronovi. Vystríhajú prezidenta, že Francúzsku hrozí puč radikálnym islamizmom. Reakcia prezidenta bola, že všetci signatári budú postavený pred vojenský súd. Odpoveďou bol ďalší otvorený list prezidentovi od aktívnych dôstojníkov, kde vyjadrujú plnú podporu aktérom prvého listu. V liste popisuj antiirasizmus voči Francúzsku, ktorý popiera francúzsku históriu, tradície a kultúru. Útočí sa na pomníky a spochybňuje slávu Francúzska. 

Návštevu srbského prezidenta A.Vučiča v Prahe využil M.Zeman na ospravedlnenie Srbsku za vtedajšie bombardovanie Juhoslávie (1999). Prezident poprosil srbský národ za odpustenie. NATO bombardovalo Srbsko 78 dní. Pri bombardovaní podľa srbských štatistik zomrelo do 2500 ľudí a 6000 bolo zranených. Prečo Česko áno a Slovensko mlčí?  

M.Radičovsky (strana Patriot) zamýšľa sa nad ruskými postojmi ministra ZV I.Korčoka (SaS). Vyslovil otázku „Musí pán minister takto konať alebo chce takto konať“?   

Poslankyňa EP nie je doma prorokom, europoslakyňa M.Lexmann podporila bieloruského disidenta P.Seviarynetsa. Reakcia na sociálnych sieťach pre členku KDH lichotivá, „pochvalu“ nedostalo ani KDH. Prečo s bieloruskou opozíciou neriešila hanebný režim Matoviča, ktorý poslal za mreže pána Lúčanského?

Putin v kauze lietadla Ryanair na ataky západným krajinám pripomenul, ako prinútili vo Viedni pristať lietadlo bolívijského prezidenta E.Moralesa, kedy na palube sa mal nachádzať E.Snowden, čo nebola pravda. Lietadlo prinútili pristáť, prezidenta vyviedli z lietadla, a zostalo ticho. 

Europoslanec Uhrík na sociálnej sieti informoval o rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti s premiérom E.Hegrom. Pripomeňme prezidenta Moralesa včera vo Viedni a dnes v Minsku „pristálo“ lietadlo, aby mohli z lietadla vyviesť opozičného novinára R.Prataseviča. Tento tiež novinár počas Majdanu na Ukrajine, občan Bieloruska nelegálne pôsobil v neonacistickom vojensko-teroristickom prápore Azov. Tu sa vynára zistenie, ak sa jedna o odstránenie Lukašenka, odrazu neprekážajú ani hákove kríže.

V Bratislave konalo sa stretnutie ministrov zahraničných vecí z Česka, Maďarska, Rakúska, Slovenska a Slovinska, ktorí sú zoskupení v skupine C5. K nim sa pridal aj ukrajinský minister. Otázka je, kde sa podelo Poľsko? Pripomeňme, v skupine V4 sú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko.  Že by to bol výsledok „diplomatickej“ aktivity ministra Korčoka? Ešte treba sa zmieniť o Slavkovskom trojuholníku, ktorej členom sú Česko, Slovensko a Rakúsko, ktorý dal do pohybu rakúsky exkancelár Schüssel ako regionálny konkurenčný projekt proti V4 po tom ako rozšírenie na V5 členovia zamietli  ... a ty občan dumaj, čo sa to deje za tvojim chrbtom.

Rusko dalo pokutu sociálnej sieti Twitter, Google a Tiktok za to, že neodstránili obsah, ktorý je v Rusku zakázaný. Googlu dostala pokutu 39 tisíc eur a v súčasnosti prebieha proces, kde ma dostať pokutu 268 tisíc eur.

Maďarský štátny tajomník pre cirkevné a národnostné vzťahy M.Soltész zvolal 11.5. do Komárna . zástupcov gréckokatolíckej, reformovanej a rímskokatolíckej cirkvi, ktorí zodpovedajú za pastoráciu maďarských veriacich na poradu. Štátny tajomník oznámil, že maďarská vláda obnovy fresky v bazilike sv.Ondreja  v Komárne, kde vláda prispeje 1 mio €. V rámci „Programu obnovy maďarských chrámov“ dostanú cirkvi 1,5 mld forintov (4,2 mio €). S podporou sa počíta s obnovou v 100 chrámov - 68 rímskokatolíckych, 6 gréckokatolíckych, 25 reformovaných a synagóga v Komárne.

Nemecká ministerka pre rodinu F.Giffeyová odstúpila z funkcie v dôsledku plagiátorstva. Pre našinca je to v porovnaní z našou politickou scénou neskutočný čin. Ona a podobne ako aj rakúska ministerka odstúpila pre plagiátorstvo, a u nás Matovič, Kollár a Grőlich sú „hrdí“ plagiátori diplomových prác. Odstúpiť na Slovensku považovali za nekorektné. Oni predsa nemajú čas odstupovať, lebo oni sú vrcholoví nepostradateľní odborníci, oni predsa pracujú pre „dobro“ Slovenska. Ak oni nie, prečo média nekonali, aby ich dohnali odstúpiť?

Po 17.11. sa zdalo, že totalita padla, a nastane čas na užívanie si slobody v zodpovednosti. Ako roky prebádajú, idea sa mení na jalovú nádej, ktorú ničia politici. Cesta k slobode sa stráca (aspoň zatiaľ). Prichádzajú politici, ktorí majú plno slov a žiadne riešenia odstrániť „vyhnitú“ demokraciu, ale nič lepšie nenahradzujú. Sklučujúce zostáva, že nikomu to nevadí, zostáva na „tácke“ ideológia spred roku 1989, kde rovnosť vládla a neboli vzmáhajúce sa kasty a nemorálny spôsob privatizácie. 

Ryža značky Unce Bán končí. Rozhodla o tom spoločnosť Mars Fond, ktorá vlastní značku. Dôvodom bola smrť Američana čiernej pleti G.Floyda, keď sa objavili sťažnosti, že doterajší názov i vzhľad obalu sú rasistické. 

Dánsko chystá zákon proti migrácii. Dôvodom je, že chce odradiť utečencov od vstup do krajiny. Najsľubnejšie rokovanie vyzerá, že migranti budú po dohode vyvážaní do Rwandi.

A ešte raz Dánsko. Dánska spravodajská služba spolu s USA odpočúvali A.Merkelovu a mnohých ďalších politikov. Otázka znie, prečo sme promptne vyhostili ruského diplomata za Vrbětice a prečo sme nekonali podobne proti Dánsku a USA? Čo je za tým, priateľstvo alebo presadzovanie svojich záujmov? Tu treba pripomenúť , že politika nie o priateľstve, politika je o záujmoch a to vie aj minister Korčok !!!

Ministri bez piva, prežijú to? Reštaurácia Dunajský pivovar v Bratislave na sociálnej sieti zverejnil zoznam osôb, ktorých vo svojej prevádzke neobslúži. Na čiernej listine sú ministri, štátny tajomníci ale aj M.Krajčí. Dôvodom je reakcia na vládne dotácie (omrvinky?) pre gastrosektor  v čase pandémie.

MS so šrámom IIHF protestovala  proti špineniu dobrého mena povesti majstrov sveta v hokeji v Rige 2021 (Lotyško) politickým zasahovaním do športového majstrovstva. „Poslali sme list starostovi Rigy list. Jeho konanie je pre nás neprijateľné. Nebudeme meniť  vlajky v hokejovej hale. Zároveň žiadame stiahnuť vlajky šampionátu a IIHF z tých miest (v Rige), kde vymenili (bieloruské) vlajky,“ citovala vyjadrenie Reného Fasela agentúra TASS.

Lotyšský minister zahraničných vecí E.Rinkévič spolu so starostom Rigy M.Stakisom bieloruskú vlajku vymenili za historickú bielo-červenú vlajku, ktorá Bielorusko používalo v minulosti, ktorá symbolizuje kolaboráciu bieloruských nacionalistov s nacistami a niekdajšími poľsko-litovskými vládcami.        

... a na záver karikatúra Mira Havlička, „To som zvedavý, dokedy budú Európania trpieť bruselským rusofóbom štvanie proti Rusku, nafukovanie sa a vyhlasovanie sankcií ... dovtedy sused, pokiaľ im prvýkrát potečie studená voda a prvýkrát im v zime zamrznú radiátory ....