17.júla sme si pripomenuli prijatie Deklarácie SNR o zvrchovanosti SR. Jej prijatie malo deklaratívny a symbolicky význam. Aj napriek tomu v čase vtedajších vrcholiacich rokovaní o novej podobe spolužitia Čechov a Slovákov mala výrazný politický význam. Deklarácia bola v SNR schválená veľkou väčšinou 113 hlasov z celkových 147 prítomných poslancov.

 

Pri súčasnom dianí v EÚ sa ukazuje že Deklarácia je pre dnešok nadčasová. Namiesto toho, aby sa hľadali systémové riešenia, štáty zatvárajú hranice a v poslednej dobe sú tlačené na odkupovanie očkovacích látok Bruselom, pričom popierajú sa základné hodnoty, sloboda rozhodovania a zvrchovanosť štátov.        

Odhalenie pamätníka TRIANON 100 za prítomnosti predstaviteľov politického, spoločenského a kultúrneho života sa konalo 25.6.2021 v obci Komjatice. Medzi pozvanými hosťami boli bývalý prezident I.Gašparovič a predseda NR SR B.Kollár, ktorý pripomenul, že Trianonská mierová zmluva vytýčila hranice medzi Slovenskom a Maďarskom. Bol to ďalší krok, aby sa Slovensko zaradilo medzi hrdé svojbytné štáty v Európe.

V Anglicku víťazi slušnosť Minister zdravotníctva Veľkej Británie M.Hancok podal demisiu. Dôvodom bol záznam na bezpečnostnej kamere, kde minister sa bozkával s kolegyňou v čase platnosti lockdownu, kedy obyvatelia mali držať odstup od ľudí, s ktorými dotyční nežijú v jednej domácnosti. Pre niektorých našich politikov pri čítaní informácie je konane ministra niečo neskutočné, čo platí tam, pre Slovensku je to neakceptovateľné. Tu sa ukazuje vyspelosť krajiny a jej morálka. Apropo posledné prípady u nás dokumentujú, ako hlboko je v nás poroba morálky, plagiátorstvo, „šantenie“ po 21 hodine predstaviteľa Slušnej ulice v čase lockdownu. Potom sa nečudujme, že ľudia neveria tejto vláde, dôvera Matoviča klesá. Ak páni ministri budú sa hrať na svoje (príjemné) pravdy, potom bude politika stále viac plodiť nedôveru a chaos.   

J.Čarnogurský vyjadril názor na diplomatickú trenicu medzi Ruskom a EÚ. Súčasný proces pomenoval ako úpadok európskej diplomacie. EÚ zaviedla proti Rusku sankcie, prijala uznesenie, aby Rusko vybudovalo demokratickú spoločnosť. EÚ bude podporovať v Rusku tkv. Občiansku spoločnosť (aj Navaľného a jemu podobných). Ak Rusko nevyhovie týmto požiadavkám, odpoveď zo strany EÚ bude jasná, treba Rusko odpojiť od bankového systému SWIFT. Potom, kto sa koho vlastne bojí?

Ursula von der Leynová  pri návšteve v Bratislave podporila Plán obnovy. Podľa premiéra Plán obnovy je kvalitný, ktorý má Slovensko posunúť do novej kvality. Vláda pritom zabudla na jeden detail. Nepodarilo sa jej cez Plán obnovy získať dôveru u svojich občanov. Plán bol prijatý vlažne, bez záujmu. Dôvodom je, že vláda a premiér strácajú dôveru, v prieskumoch padajú na „hlasovacie dna“.

Očkovanie viazne, vláda sa snaží okrem nevýraznej podpory dať „tým dole“ nádej na „chleba a hier“, v podobe očkovacej lotérie. Tu sa môžu leda tak slzy tlačiť nie do oči ale na jazyk. Toto pripomína časy pred rokom 1989, kedy boli výherné vkladné knižky. Dva krát do roka bol ťah s odmenou, kde výhry boli od 20 do 250%. Takto vtedajší „zlý“ režim ľudí vychovával k sporeniu a dnes lotériou vláda zakrýva svoju neschopnosť.

Lotéria je amorálnou škvrnou tejto vlády, kde hodnota zdravia sa zamieňa za hodnotou peňazí. Lotéria v sebe nesie hrozné pomyslenie, peniazmi sa prispôsobuje najnižšej úrovni prijímateľov. Tu treba pripomenúť, že polovica domácnosti ma našetrené menej ako je ich mesačný príjem. Títo sa stavajú povoľnejší, prídu sa zaočkovať v štýle, že za euro aj dieru do kolena.

Na Slovensku chýba 14 tisíc zdravotných sestier, ich priemerný vek je 47 rokov a v zdravotníctve pracuje 31.309 zdravotných sestier. V súčasnosti sestra s 30 ročnou praxou zarobí 971 € v hrubom. Ak k tomu pripočítame, že v zahraničí pracuje cca 20 tisíc opatrovateliek, čísla neveštia nič dobré. V Rakúsku za dva týždne v  zarobia toľko, čo u nás sestrička za mesiac. Okrem toho majú zadarmo stravu, dopravu a ubytovanie, doma ušetria za stravu a v zime nemusia kúriť. Jedine platia si poistenie a daň, z ktorej sa im počíta rakúsky dôchodok.

J.Ovčárek hovorca prezidenta M.Zemana odhalil mediálny zámer európskej komisárky V.Jourovej, ktorý vyslovila na webe Aktuality.cz, chce dezinformačné weby odblokovať. Preložené do ľudovej tóniny „odstrihnúť“ od inzercie. Ovčárek to prirovnal k totalite. Otázka znie, kto má právo povedať a rozhodnúť, že ten alebo onen obsah na webe má pravdu? Zvolení politici? To asi nie pani Jourová.

Slovensko ako tankodrom? Od 7.-13.6 a v ďalších termínoch bolo cez Slovensko naplánovaných prvých 47 cestných presunov zahraničných ozbrojených síl. Takáto starostlivosť dojíma. Asi minister obrany pozabudol na nedávnu minulosť, keď nám „vládli“ tanky Varšavskej zmluvy. Asi zabudol na rok 1968. Pred 21.8. bolo tiež vojenské cvičenie ŠUMAVA. Cieľom bolo odrazenie fiktívnej agresie NATO a Rakúska. Z politického hľadiska malo demonštrovať vojenskú moc Varšavskej zmluvy a odhodlanie použiť ju pri poskytovaní podpory tzv. zdravým silám v KSČ. Vtedy obyvatelia z nevôľou prijali prítomnosť spriatelených sovietskych a bratských armád na Slovensku. Dnes už nie sovietske ani ruské vojsko, ale čuduj sa svete spojenecké vojska NATO v rámci cvičení DEFENDER (Obranca), ATLANTIC RESOLKVE (Atlantické rozhodnutie) a BRAVE WARRIOR 2021 (Statočný bojovník).  Nech rozmýšľa minister akokoľvek, my máme „v kostiach“ averziu proti každej armáde na našom území.

Premiestnenie Múzea SNP pod rezort obrany vyráža dych. Vojaci majú brániť vlasť a nie sa starať o múzeum. Že by armáda ASR sa chystala ako prežitok do múzea? Dravosť ako minister obrany sa „bije“ o múzeum, treba mu pripomenúť, že Múzeum SNP nie je sklad zbraní. Pri ministrovej horlivosti mnohým to pripomína film K.Čapka BIELA NEMOC, v hlavnej úlohe so Z.Štepánkom v úlohe maršala. 

Švajčiarski voliči zamietli návrh zákon o oxide uhličitom. Meritom zákona bolo zvýšenie dane a poplatky z palív, ktoré produkujú skleníkové plyny.  

Švajčiarsko je priateľskou krajinou? Zákony  o právach zvierat od roku 2008 zakazujú vlastniť iba jedno morské prasiatko Dôvod? Môžu sa cítiť osamelo. Švajčiari ich považujú za člena rodiny.