Európske inštitúcie nie sú ničím viac než iba nástrojom, nie sú cieľom samotným a pri ich hodnoteniach musíme z toho vychádzať. Inštitúcie musia byť nástrojom a nemali sa nikdy stať náhradou skutočného cieľa.  (V.Klaus)

Ursula von Leyenová, predsedníčka EK komentovala „rozhodnutie poľského ústavného súdu, ktorý ohrozuje základy EÚ. EK podľa nej musí chrániť občanov únie a bude preto jednať. “

Poľský premiér M.Morawiecki sa vyslovil ku kritike, Poľsko sa nenechá vydierať inštitúciami Únie v otázke svojich právomoci, chce silnú nie centralistické EÚ.

Dôvodom sporu je, že Poľský ústavný súd sa vyslovil, že časť zmluvného základu EÚ „nie je kompatibilná s ústavou Poľské republiky“. Vyslovil názor, že poľská ústava má pred európskymi zmluvami prednosť. To sa v Bruseli niekomu nemusí páčiť, ale je to názor legitímny ústavného orgánu členského štátu EÚ (niečo podobného pred časom vyriekol nemecký ústavní súd v Karlsruhe).

Názor tohto orgánu nemá právo nikto, ani úradníci EK, ktorou U.Leyenová je, nerešpektovať. Určite si nesmie dovoliť povedať, že sú tým „ohrozené základy EÚ“.  Rozhodnutím poľského ústavného súdu však boli spochybnené jednostranné názory a postoje, ktoré už roky presadzujú európski úradníci, európski aktivisti a časť európskych politikov.

U.Leyenová svojim prehlásením, že „EK musí chrániť občanov únie a preto bude jednať“. Neuvedomila si, že ona nás nemusí chrániť. Poliaci naopak cítia potrebu „chrániť sa“ pred likvidáciou zvrchovanosti štátov EÚ. Práve Poliaci mnohokrát v dejinách dokázali, že im o zvrchovanosť svojej krajiny ide“.

Mimoriadnou necitlivosťou to je, že U.Leyenová vo svojom prejave odvoláva sa na poľskú Solidaritu spred štyridsiatich rokov. Solidarita hájila právo Poliakov, aby Poľsko nezostávalo v područí Sovietskeho zväzu. Poľsko sa tohto postavenia zbavilo nie preto, aby pod zdanlivo demokratickými heslami, strácalo svoju zvrchovanosť znovu. Toho si bol poľský ústavný súd vedomí a práve o tom bolo jeho rozhodnutie. V.Klaus sa vyjadril presne, povedal, že je povinnosťou Čechov, aby Poliakov podporili vo V4 vo vlastnom záujme.

Zdá sa, že v podpore Poľska a Maďarska nám ušiel vlak. Čas sa nedá zastaviť. Možná niekedy v budúcnosti sa nám to môže vrátiť aj s úrokmi.

Poľský premiér vystríha: „EÚ riskuje, že sa stane „centrálne“ riadeným organizmom vedenými inštitúciami zbavenými demokratickej kontroly“.  Poľský premiér M.Morawiecki svoje vyhlásenia berie vážne. V Bruseli stretol sa s Márie Le Penovou (22.10.2021).  Podobne aj V.Orbán v Budapešti 26.10.2021 stretol sa s predsedníčkou  pravicového národného frontu Máriou Le Penovo.  Mottom stretnutia bolo „Sme na strane ochrany slobody národov“.