Ani najväčší pesimisti by po posledných voľbách netipovali, že do roka a pol budú mať tejto vlády plné zuby štyri pätiny občanov.(Jozef Banáš)

 Globalizácia sa každodenne usiluje človeka vykoreniť z jeho konkrétnej podstaty, vytvárať z neho anonymnú bytosť – v priamom rozpore s jedinečnou identitou individuálneho človeka, ktorý sa tvorí jeho osobným a lokálnym ukotvením, počnúc od rodičov, rodiny, priateľov, blízkych ľudí cez rodisko, miesto, obec, mesto, región až po uvedomenie si hodnôt kultúrnohistorických  tradícií, vlastného národa a štátu, ktorých je súčasťou a príslušníkom.   (Štefan Cifra)

Štát zaplatí za svojich poistencov ešte v roku 2021 menej. Platba sa ma znížiť o 232 mio € na sumu 1,2 mld €. To všetko v čase, keď Slovensko „je frajer“, dovolí si zabezpečovať pre ASR nebývali nákup armádnej techniky. Bohužiaľ sa to deje proti  verejnej mienke na úkor zdravotníctva, rodiny, zvýšenia cien energii.  

Podpisom Deklarácie o uznaní  európskej perspektívy pre Ukrajinu sa Slovensko priradilo k Estónsku, Litve, Lotyšsku a Poľsku. K pripojeniu k Deklarácii sa stalo v Glasgowe pri stretnutí oboch prezidentov.Takto sme sa znovu zviditeľnili. Prezident  Zelenskyj zdôraznil, že Slovensko urobilo dôležitý krok na ceste Ukrajiny k členstvu v EÚ aj NATO. Ukrajina jasá. Problém je, že Slovensko a krajiny Pobalia v rámci EÚ majú len lokálny vplyv v politickej rovine. Pripomeňme si, ako náš minister zahraničia „bojoval“ za ďalekú Venezuelu. Pritom vstup Ukrajiny do EÚ a NATO je iba teoreticky. EÚ ma problémy s Poľskom a Maďarskom, s Bulharskom a Rumunskom zase pre vysokú mieru inflácie. Ukrajine sa podaril „husársky kúsok“. Bývalý vodca „Pravý sektor“ D.Jaroš bol vymenovaný za poradcu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, pritom v Rusku je uznaný za teroristu.  

Babiš vyhral nad Čaputovou  Na pozadí prudko stúpajúcich cien elektriny, plynu a pohonných hmôt sa koná celosvetové stretnutie v Glasgowe.

Vo vypjatej atmosfére klimaticko-náboženského chiliazmu, kde je o racionálne názory núdza, vystúpil český premiér Babiš. Delegátov vystrašil  jeho názory, „Európska komisia predkladá nebezpečné návrhy“, že „cena emisných povoleniek sa vymyká kontrole“, že „Zelená dohoda môže priniesť obrovské sociálne, hospodárske, politické a geopolitické náklady. Náklady, ktoré by mohli vyvolať napätie v spoločnosti a medzi spojencami, otvoriť dvere radikálom a ohroziť našu demokraciu“. Odvážne a rozhodné vystúpenie českého premiéra dramaticky vybočilo z fádneho a devotného rámca celej konferencie. Babišova obhajoba českej jadrovej energetiky ako jediného racionálneho zdroje energie pre Česku republiku ostro kontrastovala napríklad s podbízivými politickými ekovýrokmi, v Čechách toľko mediálne obletovanej slovenskej prezidentky Čaputovej

Babišov hlas bude zaiste ignorovaný. My na Slovensku by sme odvážne Babišové vystúpenie mali pozitívne prijať a vysloviť mu podporu. Na fóre, ktoré je k podobným názorom nepriateľské, sa premiér pokúsil zastať české záujmy, a to by malo byť pre povzbudením, ako premiér háji Česko.

Podľa prieskumu  55% Slovákov neverí, že v roku 2050 dosiahneme klimatickú neutralitu. Prieskum vykonala v dňoch 20.-27.10.2021 pre Slovenskú klimatickú iniciatívu agentúra Focus.   

Za zdravie národa zodpovedá vláda. Informácia o počte zdravotných zariadení v obciach a mestách je alarmujúca. Z celkového počtu 2927 obcí primárna lekárska starostlivosť nie zabezpečená v 31,8% obciach (931 obcí). Kľúčovým problémom je nedostatok lekárov aj sestier (platov?), ktorí odchádzajú do Česka, Nemecka a Rakúska alebo idú pracovať mimo rezort. Tu nepomôže stratifikácia alebo posledný výplod reformy ministra Lengvarského. To kľúčové je, nie sú odborníci. Riešením je, najprv stabilizovať počty lekárov, sestričiek a opatrovateliek a až potom výstavba či rekonštrukcia nemocníc a obnova prístrojov.

M.Sőder, predseda Bavorskej vlády za svoje vyhlásenie počas prvého a druhého lockdownu, kedy boli prijaté najtvrdšie opatrenia v Nemecku vo svojej horlivosti poslal všetkých ľudí do domáceho „väzenia“, jedine, ak sa jednala cesta do práce, na nákup a na prechádzku. Najvyšší Správny súd v Mníchove rozhodol, že M.Sőder prekročil svoje kompetencie, vyslovil pokarhanie jemu a celej vláde. Svojim konaním prehrešil sa proti základným zásadám demokracie, hrubo porušil ľudské práva, protizákonne  siahol na slobodu občanov, a to aj napriek tomu, že voliť iné, jemnejšie opatrenia a prostriedky.     

Hanba a ústup z pozícii. Naše pavilóny na svetových výstavách pred rokom 1989 nastavovali latku vyspelosti našej krajiny vo svete. Tu treba pripomenúť, že tohoročný pavilón Slovenskej republiky je úbohou reprezentáciou chaosu a infláciou odbornosti. Jediný, ktorý to politicky okomentoval, bol nenahraditeľný „lietajúci“ minister hospodárstva R.Sulík, ktorý „chváli“ naše čudo pred svetom. Porovnávať náš pavilón s pavilónmi Austrálie, Kolumbie, Maďarska, Rusko, ale aj našich susedov Maďarska či Česka je zbytočné, leda vyvoláva v nás tak slzy bezmocnosti. Pár fotiek, hostesky bez krojov, kontakt je chladný. Kde sú časy Bruselu (1958) alebo Montrealu (1967), kde  svet sme učili ako na to. Prečo nepropagujeme nás folklór, prečo nepropagujeme naše kúpele práve v krajine, kde byť v kúpeľoch v Piešťanoch alebo Trenčianskych Tepliciach je otázkou prestíže? Prečo hazardujeme s dobrým menom našej krajiny. Samozrejmosťou by mala pred vstupom do pavilónu, aby vliala hrdá vlajka Slovenskej republiky. Vlastne ani netreba sa čudovať. Pavilóny v Bruseli či Montrealy projektovali najlepší z najlepších a kultúra sa prezentovala našimi kultúrnymi skvostami.                    

V Dánsku chcú prijať zákon, aby do roku 2030 bude zrealizovaný, ktorý umožni vyhostenie migrantov žijúcich v Dánsku. Týka sa to 70% osôb, ktorí po roku 1983 prišli do krajiny ako utečenci, migranti.  Bude to reakcia na ich správanie, ktorí sa nezachovali tak, ako sa od nich očakávalo.

Ministerstvo spravodlivosti v Maďarsku nepodľahlo tlaku loby LGBTQ a nepustilo aktivistov do škôl. Spolu s Poľskom vetovali závery ministrov spravodlivosti EÚ po prerokovaní stratégie EK v oblasti práv dieťaťa (prečo nie aj Slovensko?)  Ak takto dvaja naši susedia rozmýšľajú a konajú, nečudujme sa, že im vzdávame ideovú chrabrosť za ich konanie väčšina obyvateľov. Začnime si rozpletať  pointu, a prídeme na to, že vlastne myšlienky V.Orbána sú prevzaté od našich otcov a materi. Dnes u nás politici zväčša „zasiahnutí“ mladíckou revoltou využívania voľného času, zabudli čo znamená rodina pre štát. A propo, nerozpadá sa V4 vďaka formujúceho sa zoskupeniu Maďarska, Poľska a Talianska? 

Pápež v Bratislave sa kriticky vyjadril o „gender-ideológii, povedal „Áno „gender“ ideológia je nebezpečná. Podľa mňa preto, lebo je odtrhnutá od konkrétneho života osoby, ako keby sa človek mohol ľubovoľne, nezávisle od všetkého rozhodnúť, či a kedy byť mužom alebo ženou“. 

S.Kurz odstúpil. Dôvod jeho odstúpenie vyvolá u našich politikov hrôzu. Dôvodom je, podozrenie z korupcie. A propo v čom je „čaro“? S.Kurz dobrovoľne  !!!! odstúpil, tak ako predtým ministerka školstva v Rakúsku za plagiát, v Portugalsku minister dopravy, keď spadol most .... len u nás ministri udržujú tradíciu byť prilepení na stoličku.

Tohoročné oslavy Dňa hrdinov Karpátsko – duklianskej operácie boli poznačené C19, ale aj signálom od organizátorov, že sa nehrala ruská hymna, nehovoriac, že nevliala ruská vlajka. Pritom na oslavách bola prítomna ruská delegácia. Takto po kauze Múzea SNP prišlo aj na Duklu. Na toto nie sú slova, ak politici zatemňujú našu históriu na úkor nákupu drahej vojenskej techniky. Nie je to zámysel stupňovať napätie na hraniciach Ruska A EÚ?

FIFA sa rozkmitala Dvanásť európskych krajín hrozí vystúpenie z FIFA. Dôvodom je neochota prijať MS vo futbale v dvojročnom cykle.

Uhrík, europoslanec varuje pred konaním EÚ, zdražovanie energií, nové dane na autá, domy. Pritom EÚ ide bojovať proti klimatickej zmene. Tvrdí „slniečkári“  v EÚ nabádajú napríklad na fakt, že Európania jedia veľa mäsa. Dôvod? Kravy produkujú veľa plynov, čím spôsobujú globálne oteplenie. Dôsledkom by malo byť, menej kráv a viac „mäsa“ z chrobákov a hmyzu. Plány EÚ prinesú chudobu, k rastu cien energie a následne zdraží sa doprava, potraviny ... Pritom Maďarsko „zelené plány“ odmietlo. 

V Holandsku nepomohla ani nadpriemerne vysoká zaočkovanosť. Boli medzi prvými v zaočkovaní za účelom zvrátenia epidemickej situácie Holandska, dnes sa rozhodli zaviesť proti epidemické opatrenia.     

Premiér v Snine presviedča o výhodnosti zdravotníckej reforme, B.Kollár zase v Banskej Bystrici nesúhlasí so zrušením nemocníc. Jedna koalícia a „tisíc“  nezrovnalosti.  Koalícia kritizuje opozíciu, že ona dostala zdravotníctvo do zlej situácie. Nech koalícia si uvedomí, že voľby 29.2.2020 dali jej mandát vládnuť a vtedajšej vláde vystavili lístok do opozície. A ešte detail, vtedajšia vláda vnímala zdravotníctvo ako hodnotu, a dnešná mení hodnotu na tovar, to bude prehra Slovenska.

Aj to sa stáva hudobná skupina Rolling Stones bola na celosvetovom turné. Prekvapilo, že zo zoznamu skladieb vyradilo skladbu Brown Sugar. Dôvodom bol tlak kritikov, ktorí v päťdesiatych rokoch z tohto hitu počujú rasizmus. Pieseň je pri tom jasne proti rasistická. Poučenie, keď o niečom zakážeme hovoriť, prestane to existovať?  

Znovu staronový imperiálny merný systém. Podľa premiéra B.Johnsona je to výhoda brexitu a návrat ku svojim koreňom.

Švédsko patrí ku krajinám s najvyšším počtom obyvateľa na svete., Aktívne tam pôsobí 5000 zborov a spieva v nich zhruba 600 tisíc Švédov.