V totalitnom systéme sa trestá každá neposlušnosť,

každá odchýlka od nariadenej línie,

 preto sa v záujme prežitia všetko halí do klamu a sebaklamu.

G.Orwell

Už máme aspoň akú takú predstavu, čo je udržateľné sci-fi. Udržateľné značí, že organizačná jednotka, podnik, úrad, škola sa správa zodpovedne ku svojej budúcnosti v oblasti životného prostredia. Prekvapujúce je, že udržateľnosť sa rozširuje aj mimo samotnú ochranu životného prostredia. K tomu ešte priradiť aj možnosť, že sa dá merať. Banky sú tými šťastlivcami kde sa dá merať v tomto prípade udržateľnosť finančných inštitúcii. Myslieť si, že pri „hľadaní“ sa peňažný ústav sústredí na kvalitné bankové služby, na úroky, poplatky, dostupné služby, na ochotu zamestnancov či likvidita si môže myslieť iba ten, ktorí má „čokoládové myslenie a konanie.

V centre pozornosti je napríklad zastúpenie žien, koľko papiera sa používa v banke, či banky „neoptimalizujú“ a odvádzajú štátu potrebné dane ...           

Lockdown je časové obdobie, v ktorom ľudia nemôžu opustiť svoje domovy alebo slobodne cestovať z dôvodu nebezpečnej choroby. Ak si porovnáme význam slova s opatreniami u nás, tak nastane čierna diera. V minulom roku boli zatvorené školy, kostoly, povinná práca z domu (a nie home office ), uzatvorené hranice, dnes zavreté služby, niektoré obchody a samozrejme ako ináč zavreté kostoly. diaľnice a vlaky boli prázdne, teraz ako keby sa doprava neobmedzila. Vysvetlenie rozdielu je možné pripísať horlivosti politikov, ktorí chcú rozhodujúcou strašenou silou akoby viesť nepokoj v spoločnosti. Je to jeden nástroj na „všetko“. Keby Heger so Sulíkom hovorili normálne, potom by nebolo politických prešľapov. Vláda zavrela spoločnosť, zároveň chodíme do práce, ale do škôl nie (slovná „vojna“ medzi Mikasom a Grőlichom), rozdielnosť otvorených obchodov (malé zatvorené a kamenné otvorené) v spojení s nedôverou, potom dielo chaosu nás bude strašiť „večne“.     

Povinné očkovanie rozkladá spoločnosť, rozhýbala aj Rakúsko. Výsledkom sú masové demonštrácie, zmenil sa azimut médií a cirkev sa stala oázou slobody bez segregácie. V súčasnej dobe rakúska cirkev, ktorá neprijala segregačnú politiku štátu, omše sú aj počas aktuálneho lockdownu na rozdiel od nás prístupné pre všetkých.    

„Krádež“ odhalená Predseda hnutia Republika Uhrík odhalil konanie von der Leynovej. Predsedníčka EK sa pokúšala „ukradnúť“ členským štátom trošíčku suverenity. Úrad pre pripravenosť a reakciu na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) navrhol predsedníčke v prípade krízovej situácie dať výnimočné právomoci, aby členské štáty stratili právo rozhodovania o tom, čo sa bude počas „krízy“ v ich krajine diať. 

Na zjazde vládnej strany FIDESZ bol znovu zvolený za predsedu V.Orbán. Vo svojom volebnom programe varoval pred návratom ľavicovo-liberárálnej vlády k moci, ktorá bude zvyšovať ceny nákladov domácnosti a bude získavať priazeň Bruselu. Vyzdvihol úsilie vlády vymeniť 8 tisíc starých autobusov, odkúpenie budapeštianskeho letiska Ferenca Liszta, dostavbu jadrovej elektrárne PAKS 2 a do roku 2030 sa bude 90% vyrobenej elektrickej energie uhlíkovo neutrálna. V závere vyslovil maďarské presvedčenie., že Maďari svoju vlasť, vieru a pôdu nevymenia, ani nepredajú. 

ČSOB dostala pokutu 1,5 mio € za prehliadanie miliónových transakcii schránkových  firiem. Banka neporušila len zákon, ale aj obchodné podmienky.

Rok 2020 bol rokom prezidentských volieb. Prezidentom bol zvolený Joe Biden. Jeho pôsobenie vyvoláva otázniky, ako keby nebol prítomný a bol zmetený. Jeho priaznivci prežívajú traumu, lebo prezident nenaplnil ich očakávania. Popularita klesá, dnes ma iba 42% (u nás nedôvera vláde atakuje 83%). Rastú ceny, vzrastá brutalita trestných činov, debakel v Afganistane, pretrváva K19, pretrvávajú počty zastrelených na uliciach. Počet migrantov zadržaných iba v júli na mexickej hranici dosiahol 200 tisíc čo je najviac za posledných 20 rokov. Po voľbách prišlo sklamanie a realita je skôr na plač ... a voliči v USA naleteli „čokoládovým“ slovám. Zdá sa, že voľby 2024 dávajú šancu republikovému kandidátovi. Problémom Bidena nemusí byť D.Trump, ale progresívna ľavica v Demokratickej strane, ktorá má veľký politicky potenciál. Aby bolo aj niečo pozitívne, J.Biden oznámil, že sa chce uchádzať za tri rok znovu o prezidentskú funkciu. 

J.M.Bolsonaro, brazílsky prezident nič nedaroval spoločnosti Pfizer a novinárom: „Ak vás vakcína zmení na krokodíla, je to váš problém,“ kritizoval nezodpovednosť farmafiriem za následky očkovania.       

Časy pre 17.novembra sa opakujú? Bývalý disident J.Čargonursky sa po 17.11.1989 dostal na slobodu. Po 32 rokoch je pred 17.11. znovu predvolaný na políciu. Na KR PZ v Trnave má podať vysvetlenie, prečo si Slovensko-Ruská spoločnosť, ktorej jej predseda, prenajal niekoľko bilbordov. J.Čarnogusky písomne odpovedal:  „Obdŕžal som váš mail z 5.11.2021, ktorým žiadate o oznámenie mena kompetentného predstaviteľa Slovensko ruskej spoločnosti za účelom jeho „vyťaženia o bilbordoch“, prenajatých SRS. Do 11.novembra budem v zahraničí, ale potom som pripravený sa s vami stretnúť. Pred odpoveďami na vaše otázky, ale budem žiadať, aby ste uviedli zákonné ustanovenie, podľa ktorého požadujete odo mňa informácie.“

Včerajšie víťazstvo je minulosť, dnes je iný deň povedal V.Putin na zasadaní diskusného klubu VALDAJ, kde predniesol dôležité informácie, ktorým sa Rusko vyhraňuje voči kolektívnemu Západu v jeho podľa Putina tragikomickej podobe. Po roku 1989, po období bipolárneho usporiadania začalo sa hľadanie novej rovnováhy, stabilných vzťahov v sociálnej, politickej, ekonomickej, kultúrnej, vojenskej oblasti, podpora svetového systému. Tú treba povedať, že tieto ciele sa nepodarilo realizovať.

Putin na súčasnosť reagoval slovami „Dnešná situácia je komplexnejšia, dotýka sa aj zdravia ľudí (K19), nedostatku vody a energie, potravinových kríz i životného prostredia. Akákoľvek geopolitická, vedecko-technická, ideologická rivalita v takých podmienkach, niekedy sa zdá, že stráca zmysel. Jej víťazi nemajú čím dýchať alebo čím hasiť smäd …“.