Vojna je najčernejšia zo všetkých morov a zomiera sa na ňu

(A.Camus)

„Druhá svetová vojna spôsobila bolesť a neprávosť. Mier je túžbou po spravodlivosti a rešpektovaní ľudských práv“. Tak ich rešpektujme všetci a bez výnimky. Sú rovnako garantované každému  a nikomu, teda ani Vám, nie je dovolené ich beztrestne porušovať na úkor druhého, povedal taliansky prezident S.Mattarella.

 

Básnik G.Ungaretti, zlomený vojnou, stratou blízkych, márneho hľadania útechy, ktorú nenašiel a nádeje, ktoré mu stroskotali, v roku 1947 v zbierke básni „Bolesť“ napísal:

Prestaňte zabíjať mŕtvych,

už nekričte,

nekričte viac.

Ak ich stále chcete počuť, ak dúfate,

že neodišli navždy,

lebo ich nepostrehnuteľný šepot

je jemnejší ako rast trávy,

nekričte už viac.

Takže apelujem na Vás, nekričte už viac. Nájdite v sebe pokoru k našim mŕtvym, ktorých sme stratili v druhej svetovej vojne. A ak nie, aspoň mlčte.

Hlasovanie o vydaní R.Fica do väzby poriadne zatriaslo štvorkoalíciu. Nech dôkazom sú politické bonmoty, ktoré sa objavili v médiách:   Sulík: Najväčšia prehra Matoviča    Matovič naznačil korupciu Kolíková je sklamaná  Cigániková: Sme rodina je príťažou Remišová: Fico je bezdôvodne chránená osoba Pellegrini: Túžba po pomste prehrala Progresívne Slovensko vyzvalo Hegera vylúčiť Sme rodinu z koalície Tabák nehlasovala, Hatráková sa zdržala

Pritom 4K mala ústavnú väčšinu a teraz sa trasie, aby prekročila väčšinu 75 hlasov. O čom to vypovedá? Sme rodina a dve poslankyne nesúhlasili s vydaním R.Ficu. 4K asi neuvedomujú následok jeho väzby. Dôsledok by mohol byť horši ako prínos samotnej kolúznej väzby. To nie je o Ficovi, z čoho je obvinený. Bývali minister vnútra V.Pálka dôvodí, že obvinenie môže dopadnúť ako fraška. Potom tí politici, ktorí ho neposlali do cely, budú dôvodiť, že Fico s mohol stať martýrom Slovenska. Fico naberá na politickej sile, na Slovenku ľudia súcitia so slabšími, na ktorých je rozbehnutý mediálny „lynch“.

V rakúskej obci Anif sa konala neverejná konferencia, na ktorú chodia autority z nemecky hovoriacej krajín. Zaujali niektoré myšlienky:

  • • ideologizácia témy o energetike v politike, ktorá ničí energetiku ale aj politiku. Ináč povedané uplatňovanie ideológie nad únosnú mieru, za každú cenu a na nepravom mieste môže byť zhubná.
  • • „ochrana klimatu“ je považovaná za nosnú myšlienku ideológie GREAT RESET (veľké premeny), ktorá v spojení iluzórnosťou obnoviteľných zdrojov nedáva šancu splniť cieľ. V Nemecku, ktoré je ťahúňom zelenej Európy vyrába iba 3,4% energie z veterných elektrárni a 1,5% z elektrárni solárnych. Pritom závislosť Nemecka na dovoze z Ruska je 35% ropy, 50% uhlia a 55% plynu.
  • • menová politika nemôže infláciu zastaviť. Nepomôže ani obmedzovanie prílivu množstva peňazí do ekonomiky, ani zvyšovanie úrokových sadzieb. Dôjde k urýchlenej inflácie a k veľkému ekonomickému prepadu.
  • • počas konferencie nebolo vyslovené slovo EÚ. Na rozdiel od nás si Nemecko z EÚ nič nerobí (asi preto, že si myslí, že je EÚ nemecká, a robí si to, čo Nemecko chce).

A je to tu ! Matovič (OĽANO) vyjednával o spolupráci pri hlasovaní o bonuse v NR SR s odídencami zo strany ĽSNS. Je to prekvapujúce správanie. Vždy najťažší je prvý krok, potom to ide samospádom. Treba mu pripomenúť, že pred piatimi rokmi (21.3.2017) vo vysielaní TA3 verejne povedal, že členovia ĽSNS sú fašisti a neofašisti. Teraz znali ľudia si kladú otázku, je to náznak možnej spolupráce na dva roky do volieb 2024 alebo je to príprava byť v koalícii v budúcej vláde alebo je to „niečo za niečo“?  Tu sa do mysle ryje poznanie, máme chytré hodinky či mobily, k tomu by ľudia chceli aj chytrého ministra financií.

Je známe, populácia nemá rada vojny. Každá vojna, ktorá začala v posledných 50 rokoch, bola výsledkom mediálnych klamstiev. J.Assange mal už v roku 2011 riešenie, ako zastaviť vojny. Keby média hľadali informácie dostatočne hlboko, keby nešírili iba vládnu propagandu, mohli byť nápomocné zastaviť vojny. Populácia nejde do vojny dobrovoľne a s otvorenými očami. Preto populácia musí byť oklamaná. Pokiaľ by bolo dobré mediálne prostredie. potom by sme tiež mali mierové prostredie. Náš nepriateľ č.1 je neznalosť, ktorému nikto nerozumie, čo sa v skutočnosti vo svete deje. Ak to začneme chápať, môžeme robiť efektívne rozhodnutia a plány. Otázkou je, kto propaguje neznalosť? Sú to tie organizácie, ktoré sa snažia veci utajovať a tie organizácie, ktoré dokážu zmeniť pravdivú informáciu na klamstvo, neboja sa ju interpretovať ináč. V tej druhej kategórii sú zle média.

Musíme si položiť otázku, či nebude lepší svet bez nich. Áno, existujú určite  dobrí novinári, a my pracujeme z mnohými z nich a niektorými skvelými mediálnymi organizáciami. Ale väčšina je hrozná, a tak manipulujú ohľadne toho, aký svet skutočne je, že výsledkom sú vojny a skorumpované vlády.

Mladí a bývanie malo by byť pre vládu hlavnou prioritou. Lebo ak niekomu je zima (nemá kde bývať) a je hladný, tak je agresívny. Komunisti vedeli, že bytová (paneláková) výstavba musí mať najvyššiu prioritou. Vlastne ani nie tak panelákovú, ktorú V.Havel z lietadla na Petržalkou pomenoval - králikárne. Jeho slova nevystihli obsah reality, bolo to povýšenecky pohľad, proste nevidel si od špičky nosa ďalej. Keby neboli králikárne, je ťažko si predstaviť, ako by  bola dnes napnutá bytová situácia.

Je pravda, že Sme rodina sľubuje 25 tisíc bytov lacných sociálnych bytov. Zatiaľ existuje len bublina neúmerného zdražovania súčasných bytov a úroky na hypotéky stúpajú. Obeťou tejto hry mladí ľudia. Hlavne že máme „čokoládové“ slova o podpore rodiny ... a nové byty pre mladých sú zatiaľ iba na papieri !!! 

 V súčasnosti rada od politikov pre mladých znie, ak chcete vy mladí byt, kúpte si ho dnes, lebo zajtra budú drahší. Zasa sme pri trhu, lebo trh všetko vyrieši.

Čo sa to dostalo do verejného priestoru? Predseda OĽANO I.Matovič prezidentku v nasledujúcich voľbách nepodporí. „Považujem ju za falošnú a veľakrát zákernú ženu. Zažil som s ňou dve stretnutia, o ktorých keby sa ľudia dozvedeli, by boli zhrození“, povedal po zasadaní vlády Matovič. Predseda OĽANO si myslí, že Slovensko by malo hľadať lepšieho prezidentského kandidáta, ako je Čaputová. „Na druhej strane sa obávam, že tá fašisticko-mafiánska scéna sa zomkne a postaví nejakého silného kandidáta a nakoniec nám aj Čaputová bude dobrá. Ale by som rád, aby malo Slovensko väčšie ambície“, uzavrel Matovič.

Primátori a starostovia (ZMOS, ÚMS a K8) kritizujú vládu, že im chce vziať peniaze, aby vykryla sociálne výdavky. Matovič si „šplhol“ keď vyslal bonmot, 100€ v rodinnom rozpočte je vždy bezpečnejšie a lepšie použitých ako sto eur v kasičke pána primátora, čím urazil samosprávu.

Pripravované zmeny, ktoré vláda pripravuje  na pomoc s infláciou a enormným zdražovaním spôsoby ochromenie samospráv. Matovič si neuvedomil, že 2900 primátorov a starostov prebrali zodpovednosť za štát a suplujú ho (očkovanie, pandémia,   ukrajinská kríza). Teraz hrozí, že daňový bonus bude paralyzovať fungovanie samospráv. Pri malé obce môže to byť likvidačný bonus. Minister by mal vedieť, ak samosprávy prídu v tomto roku o 200 mio a v budúcom o 620 mio, tieto peniaze nebudú na strane výdajov. Resty s nákladmi na očkovanie, zdraženie energii a predražená výstavba sú hrozným nezodpovedným atakom tejto vlády voči obyvateľom miest a obcí.    

Švédsko dva covidové roky žilo, my sme ich stratili. WHO informovala o tragických úmrtiach vo svete, čo dáva zrovnanie výsledkov proti covidovej politiky u nás. V zrovnaní s „víťazom“ Švédskom, ktoré na rozdiel od nás nepraktizovalo lockdowny, školy a reštaurácie boli otvorené a nenútili obyvateľov dusiť sa pod respirátormi. Všetko tam bolo v rovine doporučení, pretože vláda ma u svojich obyvateľov dôveru. Vo Švédsku došlo iba k 56 úmrtím na 100 000 obyvateľov, v Čechách to bolo 173 a u nás 259. Dezinformácie, ktorá u nás v dobe covidu ovládli verejný priestor, šírili strach, vynucovali lockdowny a reštrikcie pritom zarábali výrobcovia očkovacích látok. Vláda kritizovala tých, ktorí mali iné názory ako mali oni. Dnes „tvorcovia“ oficiálnej propagandy sú na ministerstvách, a je ticho. Nikto sa k zodpovednosti za nezvládnutie pandémie nehlási, nikto z nich sa neospravedlnil za zničené životy i osudy ľudí v dôsledku nezmyselných opatrení. Majú títo ľudia morálne právo zdravotnícku politiku našej krajiny naďalej určovať

O potrebe obmedziť „sociálnu turistiku“ migrantov z Ukrajiny sa vyslovil pardubický hejtman M.Netolický. Pozoruhodné nie je to, že niekto pravým menom nazval motiváciu niektorých početných prichodiacich k nám, ale to, že určitému politikovi je dovolené takéto a podobné výroky vyslovovať, zatiaľ väčšine rovnako zmýšľajúcich ľudí by pozorný cenzor podobné názory šíriť zakázal s politicky korektným zdôvodnením, že šíria nenávisť a naviac ohovárajú utečencov z Ukrajiny. Takýto človek by bol nepochybne označený za ruského švába a Putinova prisluhovača. Ale je vidieť, že niektorí môžu, pretože im to pridá na ich popularite.

Z USA do Európy mieri 20 tankerov na skvapalnený plyn, každý o objemom 140 tisíc m3. Tanker spotrebuje na prepravu k nám presne toľko ťažkej ropy, koľko spotrebujú všetky vozidla na svete za jeden rok a to na prepravu ekologicky škodlivého frakovacieho plynu.

Národne divadlo V Prahe zrušilo naštudovanú Čajkovského opery. Zdôvodňuje to obavami zo zneužitia proti putinovskej propagandy. Je súčasný režim v Rusku  neslobodný, včítane neslobody slova? Jedno je ale isté, jeho režim sa nedá „zbúrať“ metódou zákazu a sankcii. Otázka znie, či bojujeme s Putinom alebo s ruskou kultúrou?  

Ukrajina vznikla ako neutrálny štát (1991). V rozpore s ústavou jej politické vedenie prejavilo už v roku 2008 záujem stať sa členom vojenského bloku. Zakotvenú neutralitu sa parlament vzdal až po puči v roku 2014. Od tejto doby explicitne sa Ukrajina usilovala stať sa členom NATO, ktorá sa s jej ruským susedom vzájomne pokladajú za nepriateľské. Takto Ukrajina zmenila politicko-mocenské pomery v regióne.

Ukrajina sa deklarovala ako bezjadrový štát (1991) a ako takému jej boli dané  bezpečnostné garancie. V roku 1994 Ukrajina pristúpila ku Zmluve o nešírení jadrových zbraní, čo v prípade Ukrajiny bol záväzok, že Ukrajina nebude usilovať sa o získanie jadrových zbraní. V roku 2022 však ukrajinský prezident v rozporu s touto zmluvou prehlásil, že Ukrajina chce vlastniť jadrové zbrane.

Majdan nie je vyšetrený. Ukrajinské orgány zatiaľ nevyšetrili vraždy na Majdane a upálenie desiatok ľudí v Odese (2014), pričom im v tom nič nebránilo tieto udalosti vyšetriť. Takto sami sebe zdiskreditovali ukrajinsky režim z hľadiska dodržovania elementárnych ľudských práv, ktoré začínajú právom na život.       J.Schneider: Několik poznámek k rusko-ukrajinskému konflikt Zdroj: www.prvnizpravy.cz                           

EP sa politicky prepočítala? Spôsob ako prebiehalo  rokovanie členských štátov EU o ďalšej sankcii, konkrétne na uvalenie embarga na dovoz ruskej ropy ukázalo sa, aká je EÚ nejednotná. K tomu všetkému takéto opatrenie musí byť prijaté jednomyseľné.  Pritom Slovensko (99%), Česko (49,9%), Maďarsko (80%) a Poľsko (62%) sú závisle na dodávkach ropy z Ruska a tieto nie je možné zabezpečiť zo dňa deň. Ak by sa ropovod DRUŽBA zastavila preprava ropy na šesť mesiacov, ropovod by stratil svoju funkciu. Zmena by postihla aj Slovnaft, ktorý by musel prebudovať technológiu spracovania ropy a prispôsobiť ju novej rope.  Brusel ukázal, že takáto nesolidarita odhaľuje, ukvapne rýchle konanie bez koncepčnej prípravy. Toto nie je v našom ekonomickom záujme a naštrbuje otázka, čo znamená solidarita členských štátov v EÚ

Pre agentúru AFP Kuleba povedal: „Pokiaľ niektoré z európskych krajín i naďalej odmietajú embargo ruskej ropy, tak to je podľa mňa dobrý dôvod povedať, že sa tieto krajiny podieľajú na zločinoch páchaných Ruskom na ukrajinskom území,“ a dodal, že takéto krajiny sú na strane  Ruska. Slovensko v čase ropnej krízy riešilo reverziou zásoby ropy pre Ukrajinu. Dnes je SR na strane pomoci Ukrajine, patrí jej piate miesto čo do pomoci !!! 

Nech pre Slovensko je mementom, že solidarita ma svoje hranice a požadované a zmluvne zaistená dodávka uhlia pre Slovensko z Česka a Nemecka bola dúfajme, iba dočasným zlyhaním dôvery a solidarity zazmluvnených dodávok.

Zvony majú svoju históriu. Behom druhej svetovej vojny besnenie Nemcov nemalo limity. Z protektorátu vyviezli (vlastne ukradli) 9801 zvonov, aby boli pretavená do zbrani. V Česku vznikla iniciatíva #9801. Na Rohanskom ostrove v Prahe bude inštalovaný zvon o symbolickej hmotnosti 9801 kg ako memento na vojny. Na zvon sa ľudia skladali vo verejnej zbierke. Nový zvon nádeje by mal prvý krát zazvoniť v auguste 2022.  Zvon vzniká v dielni Grassmayer v Rakúsku, ktorá zvony odlieva vyše štyristo rokov.

„Slávni“ milionári Geissenovci na Slovensku Hlavný pozývateľ na Slovensku, predseda SaS dal Slovensku „zmysluplnú“ agendu v čase vojny a seba zaradil tam, kde patrí, do bulváru.

M.Hojsík, poslanec EP načrtol „čudný“ scenár. Čo by sa stalo, keby nemecký minister pozval Mojsejovcov na „oficiálnu“ štátnu návštevu Nemecka. R.Sulík víta návštevu, ktorá po Expo Dubaj 2022  udajne vzbudzuje záujem o Slovensko. Táto návšteva ukázala, ako vzrastá počet ľudí, pre ktorých je životný štýl spájaný s jednoduchým bezobsahovým tlakom bulváru, ktorý pre (veľa) ľudí je kompasom ich smerovania po vzore celebrit bez duševného a morálneho  obsahu a odkazu. 

Niečo o Ukrajine  kde bola na návšteve prezidentka Z.Čaputová. E.Chmelár znechutene reaguje na Z. Čaputovú a jej prejav na Ukrajine, aj premiéra Hegera za jeho pôsobenie na samite EÚ. https://www.youtube.com/watch?v=YFNbApgkS8I

... na záver: Heger odkázal: Bez úcty k médiám nemôžeme hovoriť o vyspelej spoločnosti povedal pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače. Kultúra úcty voči novinárov a médiám je poľa Hegera znakom slobody tlače. Iba vyspelá spoločnosť dokáže niesť pálčivé alebo kritické otázky s rešpektom a nadhľadom. Premiér ma pravdu, ale by malo platiť, že aj média  a ich majitelia by mali mať úctu k nám nositeľom hodnôt pre Slovensko. Nezabúdajme, že likvidácia opozičných či alternatívnych médií nevedie k pravde, ale k úsiliu a ich potláčaniu.