Prečo neodstúpiš? To nedopustím, lebo by boli všetci šťastní

(Danglár)

Ak to pochopíme, pochopíme všetko. Bankári sa starajú o to, aby sme zostali zadlžení. Farmácia zase stará sa o svoj biznis, výrobcovia zbraní starajú sa, aby „jastrabi“ mali s čím bojovať, média, aby sme sa nedozvedeli pravdu a vláda, aby všetko prebiehalo legálne.

 

Na Slovensku žije 700 tisíc ľudí, čo predstavuje 13% populácie, ktorí sú na hranici chudoby

Pápež František v prejave ku kardinálom spomenul ťažko skúšané Slovensko v čase komunizmu. Pripomenul si „úbohé dievča“, zavraždenú Duginovu dcéru, a katolíckych zákonodarcov vyzval, aby riešili nerovnosti a nespravodlivosť.

Práve pápežove slová o nevinných obetiach vojny, pričom spomenul „úbohé dievča“, ktoré zabila bomba v Moskve. Išlo o Dariu, dcéru prokremeľského ideológa Alexandra Dugina, začo si František vyslúžil kritiku ukrajinského veľvyslanca pri Svätej stolici a Kyjev si predvolal apoštolského nuncia v krajine.

Pápež na generálnej audiencii povedal: „Myslím na toľko krutosti, toľko nevinných, ktorí platia za šialenstvo, šialenstvo na všetkých stranách, pretože vojna je šialenstvo a nikto vo vojne nemôže povedať: nie, ja nie som šialený. Šialenstvo vojny. Myslím na to úbohé dievča, ktoré v Moskve vyhodila do vzduchu bomba, ktorú mala pod sedadlom

Štátne oslavy SNP 2022 Novinkou tohoročných osláv bolo, že oslavy boli, ale boli štátne! Dôvod? Pri oslavách SNP štát dostáva sa do sporu s národom, tak aj štátne oslavy SNP sa v rozpore s ich podstatou premenili na protiľudové oslavy. Charakter osláv SNP sa prejavil nielen v zákaze účasti verejnosti na oslavách, ale aj v ich obsahu. Nie je to obdoba zasadaní V7, kedy hostia sú izolovaní od okolitého sveta? V usporiadajúcej krajine má armáda a polícia najvyššiu pohotovosť. A propo, kde kráča Slovensko?     nove slovo.eu

Na EEX (Európska energetická burza) vzrástla cena elektrina na 1050 €/MWh čím sa prehĺbila energetická kríza v EU. Cena je likvidačná. Dôvodom bolo, že okrem obmedzenia dodávok ruského plynu bol to výpadok kapacity atómových elektrárni vo Francúzsku. Navyše nešťastné emisné povolenky sú na rekordných hodnotách spojené s horúčavami spôsobili nízke hladiny riek a takmer nulový výkon veterných elektrárni. Hlavne že Nemci vedia, kde budú brať elektrinu, keď nebude svietiť slnko a vietor nebude duť? Pritom EU sa tvrdohlavo nevzdáva drahých zelených politik vo vidine vytúženej uhlíkovej neutrality a to aj napriek rastu cien energii. Do hry vstupujú jadrové ale aj „špinavé“ uholné elektrárne, ktoré ekologicky „revolucionári“ nenávidia v čele so švédskou aktivistkou G.Thunbergerovou.

Paradoxne pre nedostatok zdrojov (!!!) a problémov zo sankciami sa to prejavuje na ruskej ekonomike. Súčasne Rusku vyhovuje zdražovanie energii. Obchodníci na energetickej burze zjavne skúšali, kde sú hranice tolerancie.
Paradoxne energia sa nevyrába drahšie ako v roku 2020. Rozdiel medzi vtedajšou a súčasnou cenou ide čisto do ziskov energetických firiem. Nielen výrobcov, ale aj všetkých možných obchodníkov. Tí si z európskeho Green Dealom umelo vyvolaného nedostatkom energii, vyšponovaného Putinovými hrami s plynom, urobili ihrisko, na ktorom testovali, kam až môžu cenu zdvihnúť.

Konečne predsedníčka Ursula von Leynová priznala zlyhanie súčasného systému obchodu  s elektrinou a sľúbila nápravu. Konečne.         

Poľsko sa rozhodlo požiadať svojho západného suseda o vyplatenie vojnových reparácii vo výške 1,3 bilióna €. Podľa Poľska čiastku nemecké hospodárstvo unesie. Oznámil to predseda Právo a spravodlivosť J.Kaczyňski. Podľa prepočtu bilión euro je 200 m3.

Vzťah Číny a Taiwanu sú podľa prieskumov medzi ľuďmi na hranici rozpadu. Čína sa Taiwanu vyhráža, ale obchodné čísla rastú. Taiwan investoval v Číne za posledných tri desaťročia cez 200 mld $. V minulom roku čínsko – taiwanský obchod vykázal výmenu 250 mld $. V rokoch 2016-2021 vzrástol dovoz z Číny na Taiwan o 87% a opačne to bolo 71%. V Číne pracuje, študuje a žije stovky tisíc Taiwancov.

Aká bude budúcnosť? Politicky budú pnutia, Peking bude vojensky provokovať, ale keď sa obe strany budú dívať cez svoje účty, dajú prednosť vzájomne výhodnému byznysu. Ak by ekonomické vzťahy ochladli, bude platiť princíp silnejšieho? Kde si sadne medveď ak príde do rokovacej miestnosti? Odpoveď je jednoduchá, tam on kde chce.     

Pripomeňme si zelené šialenstvo Vo svojom programovom prehlásení EK komisia prišla so zámerom vyčleniť na klimatické opatrenia postupne až 45 % rozpočtu EU. Pri svojom vystúpení von der Leyenové v pléne EP 13.2.2020 v emotívnom prejave prehlásila, že na rok 2021 nemôže sa prijať rozpočet, pokiaľ by v ňom nebolo aspoň 25 % výdajov vyčlenené  na boj proti globálnemu otepľovaniu. Europoslanci jej vystúpenie odmenili frenetickým potleskom. 

Nemecko ako sa zdá „vynechalo“ zo svojich plánov zoskupenie V4. Poľsko sa zaktivizovalo, „odplávalo“ od Česka, ale aj Maďarska a začína byť aktívne v zoskupení – Weimarsky trojuholník.

Na schôdzi pri príležitosti 30. výročia vzniku Weimarského trojuholníka - neformálneho zoskupenia, ktorého cieľom je podpora vzájomnej spolupráce Nemecka, Francúzska a Poľska. Dohodli sa na potrebe spoločného postupu voči bieloruskému lídrovi A. Lukašenkovi, informovala o tom agentúra DPA. Zároveň odsúdili Lukašenkové hrozby, že umožňuje veľkému počtu migrantov dostať sa cez Bielorusko do Európskej únie, čím vytvára sa v tomto priestore zbytočné pnutie. Bezprostredne touto migráciou sú postihnuté pobaltské štáty a Poľsko. Zo strany Lukašenka má ísť o odvetu za sankcie EÚ voči Minsku.

Poľsko nesie tiaž z EU, voči menším štátom sa správa imperialisticky, uviedol pre nemecký denník Die Welt poľský premiér M.Morawieki, informovala o tom aj agentúra Reuters. „Politická prax ukázala, že stanoviská Nemecka a Francúzska majú väčší význam než všetky ostatné. Máme do činenia s formálnou demokraciou a de facto s oligarchiou, v ktorej majú moc ti najmocnejší,“ napísal M.Morawiecki pre denník.

Poľský premiér uviedol, že proti imperializmu v EU sa musí bojovať rovnako ako proti imperializmu v Rusku. Dodal, že ruské invázia na Ukrajine jasne ukázala na nedostatky EU a EP. Zároveň vyzval na „hlbokú reformu, ktorá vráti spoločné dobro a rovnosť do popredia princípov EU“.     spravy.pravda.ak 11.8,2022

Vojna na Ukrajine zmení podobu Európy a pravdepodobne aj celý svet, povedal M.Morawiecki na varšavskom kongrese venovanom rozvoju Poľska a jeho úlohe v regióne. Morawiecki povedal, že vojna na Ukrajine „nanovo určí podobu Európy a zrejme celého sveta“.

Podľa poľského premiéra ruský prezident V.Putin a Kremeľ „vydestilovali“ všetky najhoršie stránky novodobých dejín vrátane nacionalizmu, imperializmu a kolonializmu.

Morawiecki uviedol, že dejiny „sa ešte neskončili, naopak, odkrývajú nové a doteraz nepoznané karty“. „Také (karty), ktoré nás môžu doviesť k lepším časom, ale tiež k takým, ktoré sa môžu skončiť veľmi zle, veľmi tragicky,“ dodal poľský premiér.

V tejto súvislosti varoval, že „Európa sa musí zobudiť z geopolitického spánku, ak nechce pochovať svoju budúcnosť“. „Vyhráva ten, kto je pripravený priniesť obeť, kto má viac odhodlania a odvahy. Nejde len o technickú silu, technologickú prevahu a peniaze,“ upozornil Morawiecki s varovaním, že Západ by napriek prevahe v týchto oblastiach „mohol prehrať, pretože odhodlanie je na ruskej strane“.  spravy.pravda.ak 11.8,2022

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/636632-morawiecki-obvinil-eu-ze-sa-voci-mensim-clenskym-statom-sprava-imperialisticky/

Nie je úver ako úver V poslednej dobe nezostal bankový sektor bokom. Banky sa menia ústavy, ktoré začnú vychovávať svojich klientov za ich peniaze k zelenému progresivizmu. Začali sponzorovať „udržateľné turné“ spevákov, ktorí sa dali na boj napríklad proti vianočným tradíciám, aby sa nekupoval kapor k štedrovečernej večeri pri presadzovaní uhlíkovej neutrality. Poskytujú úvery iba tým, ktorí „prisahajú“ na zmenu klimatu spôsobeného človekom. A k tomu bonus, aby sa kupovali elektroauta, pretože  sú, aby nižšia a stredná vrstva kupovala, čím budú dotovať ceny pre bohatých.         

O Slovensku písali v britskom The Economist "Medzinárodný menový fond varoval, že ruské embargo na plyn do Európy môže spôsobiť, že ekonomiky európskych štátov, ktoré sú najviac odkázané na ruský plyn, ako sú Česko, Maďarsko a Slovensko klesnú okolo 5%“, čo je ťažká hospodárska kríza. Hrozí prepúšťanie, krachy, chudoba, vidina kolárových „lacných“ bytov, ceny energii ... Zo Západu nám odkazujú, že máme znížiť spotrebu elektriny o 15%. Prestaneme sa kúpať teplou vodou a cez zimu budeme mrznúť. Ceny energií vzrastú o stovky eur. Už aj liberálne plátky otvorene píšu, že to zasiahne najmä dôchodcov – tu pôjde o životy! Pritom Čaputovej je všetko jedno. Ona si robí fotky v kroji. E.Chmelár to vystihol, vykašlala sa na  oslavy zvrchovanosti, na storočnicu Jána Francisciho aj na oslavy 30.výročia Ústavy SR. Predvádza sa v ľudovom kroji, na národné tradície kašle. Toto nie je vlastenectvo, toto je od Čaputovej úbohý marketing. veci verejne.sk mobil 8.8.2022

V súčasnosti zdanlivo sa o Ukrajine stíšila informovanosť, porovnávajúc ju aká bola na začiatku konfliktu. Nie je tak silná, ale o to viac „zakrytá“ rafinovaným diktátom. Nie je to represívny diktát, ale „iba“ diktát politickej korektnosti, inak povedané, diktát jediného správneho politického názoru. Tento diktát je nebezpečný, ktorý „napomáha“ polarizovať spoločnosť. 

Dnešný stav pripomína dobu nedávno minulú, keď začali ekologicky aktivisti presadzovať súboj rozumu s doktrínou ľuďmi presadzujúci globálne otepľovanie. Kritici tejto doktríny jasali, že diskusia upadla a interpretovali to tak, že stúpencom tejto bizarnej doktríny došli argumenty.

S debatou o Ukrajine je to podobné. Majitelia správneho, politicky korektného názoru sú presvedčení, že tí s iným názorom sú buď platení agenti Putina, nebo hlupáci. Práve tu treba povedať, že dnes jednosmerná propaganda je cestou do nového poddanstva a neslobody. Stále je aktuálna kniha F.Hayeka - Road to Serfdom (Cesta do nevoľníctva, otroctva - 1944).  

Postoje Turkov k vojne na Ukrajine prekvapujú. V niektorých prieskumoch sú až 80% neutrálni, skoro polovica viní z vypuknutia USA a NATO, iba tretina Rusko. Rusko je v Turecku z rôznych dôvodov považované za priateľskú alternatívu k nepríliš obľúbenému Západu. Pomerne rozšírená obľuba Ruska v krajine na Bospore pri tom nie je iba prácou autoritatívneho islamského prezidenta Erdogana. 

Nejde iba o Nemecko. Existuje reálne nebezpečenstvo zavedenie veta v EP. Veto stane sa absurditou a bizarnosťou, ktorá bude malým krajinám v EU „vnútená“. K tomu všetkému má slúžiť pokračujúca centralizácia rozhodovania, zrušenie práva veta a ďalšie snahy o oslabenie národných štátov. Tieto excesy a faktická nemožnosť ovplyvňovať smerovanie EU sú ďaleko väčšou hrozbou pre budúcnosť Európy ako vojna na Ukrajine. Ale o tom sa u nás nehovorí. Tu treba pripomenúť, že OSN by sa dávno rozpadlo, keby Rusko, Čína či USA nemali právo veta v Bezpečnostnej rade. 

Pelosiovej cesta v Ázii nebola sto percentná. V Singapure, Malajzii a v Japonsku sa stretla s najvyšším politickým vedením. Problémom bola Južná Kórea, krajina, ktorá je považovaná za strategického partnera. Prezident Južnej Kórei Jun Sok-jol sa s ňou odmietol osobne stretnúť. Oficiálne bol na dovolenke. Hovoril s ňou 40 minút po telefóne, aj napriek tomu, že boli iba pár kilometrov od seba. Dôvod bol prozaicky, za všetkým treba vidieť peniaze. Južná Kórea sa snaží o dobrý vzťah z Čínou, štvrtina jeho exportu mieri do Číny.  

Nemecké vydavateľstvo stiahlo novú knihu o Winnetouovi.  Vydavateľstvo Ravensburger Verlag prestalo predávať niekoľko titulov kníh o Winnetouovi. Dôvodom sú kritické ohlasy voči knihám, ktoré majú podľa kritikov podporovať rasistický folklór a trivializovať kolonizáciu domorodého obyvateľstva.

Šéf vydavateľstva C.Meier uviedol, že na knihy sa treba pozerať cez perspektívu historickej reality, na pozadí ktorej zobrazujú „romantizovaný obraz s mnohými klišé“. Vydavateľstvo vo svojom vyhlásení dodalo: „Nikdy nebolo naším zámerom zraniť týmito titulmi cítenie iných ľudí. Naši vydavatelia intenzívne dbajú na témy, ako je rozmanitosť alebo kultúrne privlastňovanie.“