Ľudská spoločnosť závisí na vzťahov, lojalite a zodpovednosti

(Edmund Burke 17291797)

Kráľovná Alžbeta bola celým svojim životom, svojim obdivuhodným chovaním, šarmom, noblesou, svojou mimoriadnou rozumnosťou a odolnosťou proti vš

etkým novostiam modernej doby nie iba konštantou našich životov, ale i symbolom sveta odchádzajúceho, ktorý je v súčasnosti atakovaný zo všetkých strán. Bude i nám chýbať.

Jej smrť nabáda k úvahe, čo by dalo Slovensko za to, keby sme mali prezidentku týchto kvalít, eticky vyváženú v slove a konaní, morálne zodpovednú, sociálne súdržnú, ktorá by hájila najprv národné Slovensko a až potom EU, potom by mohla naše životy byť usporiadanejšie bez psychických stresov, bez chaosu.

Pohreb kráľovnej Alžbety II sledovalo štyri miliardy divákov. Ak pohreb bol dôstojný, skladá sa z množstva detailov, ktoré pozornému divákovi neunikli. Boli to ceremónie, ktorých zrod sa datuje do anglickej – britskej histórie, ktoré pretrvávajú až do dnešných čias. Existujú ceremónie, ktoré sa nepoužívajú, v príhodný čas sa na verejnosti prezentujú. Sú prejavom kultúrnosti ostrovných národov a vytvárajú vzťah k tradícii. Tu môže neznali sa dopustiť spoločenského prehrešku, ak bude považovať tradíciu iba za zbierku, potom ťažko bude vnímať význam starých tradícii z poznania, že ľudská spoločnosť závisí na vzťahov, lojalite a zodpovednosti.

Svet začína byť hore nohami  Obyvateľstvo na zemeguli prebýva. Je to tam, kde nerieši 72 pohlaví. Tam kde sa vzmáha genderstvo, tam ubýva počet ľudí. V krajinách, ktoré im boli postihnuté, je to spomaľovanie migráciou s vysokou pôrodnosťou skupín s migračným pozadím.

Reálne nie sú ani demografické zmeny a genderizmus vo vzťahu príčina – následok, ale oboje sú dôsledkom blahobytu, prejedania sa západnej civilizácie, ktorá dlhodobo nie je konfrontované problémami. Dôsledkom je vymýšľanie fiktívnych problémov, čo je priechodná cesta vymýšľania nepotrebného, ktoré ma riešiť nezmysly a stráca sa pud sebazáchovy.   

Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Jediným východiskom (medzi USA a Ruskom) je vyjednávanie. Čiastočná mobilizácia v Rusku je vnútro ruský problém a protesty potencionálnych odvedencov, o ktorých dramaticky informujú média sa nedivím, povedal V.Klaus.  To neznamená, že z pohľadu odvedencov vnímame to a súcitíme s nimi. Nikomu sa nechce ísť z kľudu normálneho života bojovať.

Zaráža, prečo toto rozhodnutie tak rozľútostilo niektorých politikov, novinárov čo poetických aktivistov. Nie je to preto, že vo svojich plánoch snili, že vojna skončí prehrou Ruska a ono to nemusí byť tak jednoduché? Stále treba mať na pamäti, že svetielkom na konci tunela zostáva iskra, že sa bude musieť „vyjednávať“. A práve táto alternatíva  pre nich je nechcená, povedal šéf maďarskej diplomacie Szijjártó a dodal „Mier nejde dojednať bez dialógu“.                              

Lavrov povedal „rusofóbia nabrala groteskné rozmery“, kde reagoval na výpady USA, ktoré od víťazstva v studenej vojne  sa „považujú za Božieho vyslanca na Zemi – nemajú žiadne povinnosti, len posvätné právo beztrestne konať, ako sa im zachce“.

Erdogan viní za energetickú krízu v Európe únijné sankcie voči Rusku. Turecko sa zaviazalo, že postupne začne Rusku platiť za dovoz ruských surovín rubľami.

Knižák o osobe Zelenského, je mu z duše protivná. Navlečený do trápneho kostýmu amatérskeho bojovníka vydiera svojich spojencov, miesto aby sa pokúšal o rozumné riešenia. Hra si na veľkého vojvodcu, ale nechápe, že je figúrkou zastupujúce mocenské záujmy predovšetkým USA. Je jasné, že Rusko (dnes sa hovorí a mysli o Putinovi) nemôže napadnúť iný suverénny štát a požadovať časť jeho územia. Tu treba vnímať  situáciu v súvislosti s dejinami vzťahu oboch krajín, ktoré boli komplikované. Vojenské strety tam trvajú už roky. Je treba si tiež uvedomiť, že ukrajinský režim mal k demokracii ďaleko a že Zelenského hra na konflikt demokracie s totalitou je falošná.

Europoslanec z hnutia Republika Milan Uhrík priamo v EP konfrontoval predsedníčku EK Leyenovú a položil jej otázky na telo. Leyenová prišla do europarlamentu v kostýme  vo farbách Ukrajiny a k tomu v sprievode manželky Zelenského.          

EU poslanci chcú porúčať vetru, dažďu, čím privolávajú minulé časy. Poslanci EP schválili zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov na výrobe energie v EU na nereálnych 45 % do roku 2030.

Poslanci zabudli, že je možné niečo zakázať alebo prikázať, ale že nie je možné odhlasovať si „vyššiu energetickú účinnosť“. Môžu zakázať uholné elektrárne, ale nemôžu prikázať vyššiu účinnosť, efektivitu, produktivitu. Ta je výsledkom fungovania ekonomiky, ktorá sa javí ako keby bola riadená, čo sa babe chcelo, to sa babe snilo.    

Huráá, ak Matoviča odvolajú, OĽaNO urobí „dejinné“ rozhodnutie, ponúkne SaS ich štyri stratené miesta, je to nie politická „gebuzina“. Potom sa zdá znej leda tak ošedivieť. Pripomeňme si, ako boli odstupujúci ministri „neschopní“. Na miesto nich prišli nestranícki nezávislí odborníci, ktorí majú za úlohu vliať vláde elixír života (podozrenie neplatí asi iba na jedného štátneho tajomníka). Takže, ak odstúpi alebo bude odvolaný predseda OĽaNO a zároveň minister financií, prezieravý premiér „vyhodí“ dobrých a menuje zlých ministrov. Tu už leda tak slzy sa tisnú nie do oči ale na jazyk. Ak by sa realizovala táto politická záplatka, potom by premiér by sa javil ako odtrhnutý od života. 

Vo Švédsku vyhrala štvorčlenná pravicová koalícia, v nej najviac získali Švédski demokrati. To je vo Švédsku revolučná zmena. Pred šiestimi rokmi táto strana bola vo švédskom progresivistickom svete odmietaná, lebo vystríhala proti „zaplavovaniu“ švédskeho juhu, kde sa usadili migranti presadajúci za každú cenu svoju kultúru. Ako cez kopirák skončili voľby v Taliansku. Vo Švédsku a Taliansku sa javí, že vlády budú voči EU fungovať ako „vrtáky“, takto sa pridajú ku Maďarsku.

Predsedkyňa EK predniesla tesne pred talianskymi voľbami vzletné výhražné politické slova „budeme s akou koľvek demokratickou vládou, ktorá je ochotná s nami spolupracovať . Pokiaľ ale veci pôjdu zložitým smerom, máme nástroje“ Výsledkom je, že v maďarských voľbách vyhral V.Orbán (získal ústavnú väčšinu), ktorí sa nepáči predsedníčke. Tak isto presvedčivo vyhralo pravicové talianske zoskupenie Meloniovej.  Z toho ide poučenie, ak Leynova poúča, voliči ju nepočúvajú.

Klamstva o mierovom pochode Občianske združenie ZJEDNOTENÍ ZA MIER sa dôrazne ohradzuje proti zavádzajúcim a lživým tvrdeniam poslanca NR SR M.Kollára (kandidoval ZA ĽUDÍ, teraz nezaradení), ktorý na sociálnej sieti uviedol, že mierové zhromaždenie, konané pri príležitosti Svetového dňa mieru 21.9.v Bratislave, nekritizovalo Putina že bolo zvolané na obranu Ruska, že na pódiu vystupovali „takmer výlučne ľudia verejne známi svojimi nekritickými prokremeľskými postojmi“, že hnutie Zjednotení za mier je „obyčajná zásterka Putinovej piatej kolóny a nástroj hybridnej vojny Ruskej federácie proti Slovensku, aj naším spojencom“ a že je „kolaborantskou partiou Z“.

Takéto nehanebné klamstvá nielenže hrubo osočujú dobré meno mierového hnutia na Slovensku, ale predovšetkým hlboko urážajú našich vážených hostí, medzi ktorými bol bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Ján Kavan, líderka ukrajinskej opozície Nina Potarska a hrdinka protifašistického odboja, 93-ročná Anna Bergerová, ktorá si len pred mesiacom prevzala na ústredných oslavách SNP vyznamenanie od najvyšších predstaviteľov nášho štátu. Zo strany poslanca Kollára, ktorý sa nevie inak zviditeľniť ako takýmto špinavým ohováraním, je to neslýchaná bezočivosť.

Pritom mierové hnutie Zjednotení za mier z princípu odmieta všetky vojny a akékoľvek formy násilia. Zasadzuje sa za trvalé vytváranie kultúry mieru, odzbrojovanie a riešenia konfliktov diplomatickou cestou. Nezazneli žiadne prokremeľské postoje, naopak, zaznelo tam jasné odsúdenie ruskej agresie, mobilizácie a dokonca aj podpora ruských protivojnových demonštrantov z hnutia Vesna. Zámerné šírenie lží o činnosti združenia sa považuje za súčasť organizovanej kampane, financovanej prostredníctvom rôznych nadácií a think-tankov aj z vládnych zdrojov.