... je mediálne bahno (B.Kollár)

V utorok 20.9.2022 na Hodžovom námestí v Bratislave konala sa demonštrácia, organizovaná Smerom-SD. Opozícia a protestujúci dav volali spoločne po demisii vlády či riešeniach energetickej krízy. Kritizovali, že prezidentka SR Z.Čaputová zatiaľ nevyhlásila referendum týkajúce sa predčasných volieb. Volali tiež po zmene ústavy umožňujúcej skrátenie volebného obdobia parlamentu buď referendom, alebo uznesením Národnej rady SR.

 

Televízia Markíza odvysielala z demonštrácie reportáž s názvom „Dezoláti v uliciach", čo bolo kruté a dehonestujúce pochybenie televízie. Predseda parlamentu B.Kollár (Sme rodina) tvrdo okomentoval reportáž: "Nazvať akéhokoľvek občana dezolátom, ktorý sa rozhodne vyjadriť svoj názor alebo protest, či vyjadriť svoj postoj účasťou na verejnom zhromaždení, je prerazením absolútneho dna, keď si uvedomíme, že to robí televízia, ktorá neustále moralizuje. Ktorá sa tvári ako morálny maják spoločnosti, tak týmto sa zaradila k absolútnemu mediálnemu bahnu. Chcem upozorniť vysielateľa, že môže podnikať na základe vôle ľudu ktorá cez svojich zástupcov v parlamente a cez nich volenú radu pre vysielanie a retransmisiu získala licenciu a teraz tých občanov nazvala dezolátmi. Tak nech si uvedomí, že vysiela aj vďaka týmto pre nich dezolátov."

Markíza si neuvedomuje, že Slovensko v sebe nesie historickú pravdu, súcití či volí s „fackovanými“. Ak sa „kydá“ na účastníkov demonštrácie, vlastne napomáha zoceľovať opozičné rady a takto boj o demokraciu posilňuje dezolátov. Potom nečudujme sa, že percenta rastu Ficovi, Pellegrinimu, Uhríkovi ... a Hegerovi, Matovičovi, Naďovi padajú.  Takto Markíza poodhalila, ako si „váži“ súčasná koalícia opozíciu. Z takto chápanej demokracie môže vyplývať, že chce demokraciu ale bez opozície.  

Koaličníci si neuvedomujú, že raz nastane stav, že terajšia koalícia bude stáť na chodníku a dívať sa na silu svojho  produktu, včera opozícia a dnes vládna koalícia.

Tu treba „múdrym“ z radov terajšej koalície a niektorým spriaznením médiám pripomenúť, že nadčasové myšlienky pri záchrane demokracie ale aj planéty či politiky New Green Deal sa stavajú popletenými rečami leda tak pri pive a a výsledným efektom môže byť zveľaďovanie „bratislavskej“ kaviarne.

Ak koalícia mala a ma obavy z podobných protestov (bojí sa dôsledkov zo straty percent), organizátori protestu cítia oporu Slovenska. Ešte sa nestalo, aby politik, dnes Matovič je jediný, ktorý od roku 1989 mal v prieskumoch číslo blížiace sa až k desiatim percentom popularity.

Dopad protestu netreba podceňovať, asi sa nestane hneď náprava, ale sila protestu v sebe skrýva silný mobilizačný potenciál. Ľudia sú povzbudení, aj tí, čo žijú v mestách, obciach mimo Bratislavy, vedia že nie sú sami so svojimi existenčnými starosťami. Politici v Bratislave nevedia, že ak je niekomu zima a je hladný, je agresívny. Takto sa formujú v rôznosti uvedomelé skupiny, ktoré vo vhodný čas sú schopné zaplniť námestia od východu po západ Slovenska. V tomto zmysle protesty za prispenia Markízy majú pre ľudí práce povzbudenie.

Pre objektivitu treba povedať, že nevhodný titulok, ktorý sa nemal do vysielania dostať, okomentoval na Instagrame aj samotný redaktor Adel Ghannam. "Stala sa chyba, ospravedlnili sme sa. A ja som to nenapísal ani nevymyslel."

Na koniec dôvetok z podobnej demonštrácie v Prahe. Premiér P.Fiala svojou strápňujúcou sa poznámkou, že účastníci boli putinovci, ktorí zorganizovali sto tisícovu demonštráciu na Václavaku, čím si výrazne poškodil vo verejnosti znehodnotil svoj kredit. Svetu a mestu nechtiac dal znať, že nerozumie ľuďom, že medzi nich nikdy nepatril a nebude patriť. Pokiaľ bol pán profesor, sedel v teplej univerzitnej pracovni, tak to nevadilo. Keď je premiérom, tak je to ak nie tragédia tak neúcta pre celú krajinu.

Dezoláti  A propo, aký význam ma novotvar dezoláti? Slovo sa udomácnilo sa v Čechách. Slovo reaguje na nove výzvy vo svete. Často sa spája s konfliktom na Ukrajine a spôsobom (ne)riešenia energetickej krízy vládou či Bruselom. Sú to ľudia mdlého ducha, ktorí nechápu súvislosti a navrhujú také riešenia, ktoré vedú k poškodzovaniu životného prostredia. Týchto ľudí možno považovať a stotožňovať verný obraz neopakovateľného komisára Clouseaua