Demokracia a tradícia od seba oddeliť nemožno, je to jedna a tá istá záležitosť.

(G.K.Chestertona)

 

V končiacom sa roku ako huby po daždi sa nebezpečne zvyšuje deficit štátneho rozpočtu, ktorý bude na dlhú dobu sužovať minimálne nasledujúcu generáciu, aby bol  dovedený do vyrovnaného rozpočtovania. Hrozbou je odvrátenie hroziaceho nárastu energetickej chudoby, ako aj možných hospodárskych škôd. Deficit verejných financií SR by mal v roku 2023 vzrásť na 6,44 % HDP, porovnávajúci z rokom 2022 o takmer 5 %. Zo strany vlády sú súčasné operácie riskantné. Vláda by mala mať cieľ, súboj s infláciou postupne a primerane znižovať.  Ekonomické autority by mali dôrazne tlačiť na vládu, aby  pomáha konsolidovať verejné financie. Tu platí overená pravda, psi brešú a karavána ide ďalej.  

Inflácia straší verejnosť, pritom stúpanie či spomalenie inflácie je iba na papieri. Čo sa mení, je štatistickým úradom vypočítavaný index spotrebiteľských cien. Tí starší si pamätajú, že pred rokom 1989, kedy sa s cenami manipulovalo, bola tiež inflácia, ale neprejavovalo sa v cenovom indexe. Pamätajme si, že pohyb je iba v „potlačovaní“ cenových indexov.

EK sa vyhráža Maďarsku, že kvôli údajnej korupcii v Maďarsku zníži poskytovanie finančných prostriedkov na Plán obnovy (ktoré sa musia splatiť). V tomto prípade nemalo by sa odvážiť Maďarsko vysloviť odvážnu myšlienku, že žiadne tzv. európske peniaze nechce? Tieto peniaze  sú sporné, pretože sa smú používať iba na financovanie projektov, ktoré sa „ľúbia“ úradníkom EU a v tomto prípade slúžia ako donútenie Maďarska, aby konalo pre „dobro“ EU.

Trefne reagoval V.Klaus – úžasne je to, že pri svojej návšteve Maďarska školí prezidentský kandidát Pavel Maďarsko o korupcii. Školí Orbána, ktorý už za komunizmu bol jedným z vodcov demokratickej opozície a v roku 1989, v roku, kedy bol pán generál školený za rozviedčíka proti zlým imperialistom, predniesol v Budapešti protikomunistický prejav. Ak sa hovorilo o korupcii, nezabúdajme na kauzu gréckej miesto predsedníčky EP. Tu sa núka otázka, čo tak prestať posielať naše peniaze do Bruselu?       

Podľa rozhodnutia londýnskeho súdu (pozor nie bruselského či slovenského), Británia porušuje dohodu o vystúpení z EU. Piata kolóna v Británii sa nenechá ničím zastrašiť. Brexit prebehol. Suverénna krajina Veľká Británia nechce nič viac a nič menej, len aby občania EU museli žiadať o právo žít a pracovať v ich krajine. Čo je na tom niečo zlého? Nežijú londýnski sudcovia nie iba v komunite nesúhlasiacich s výsledkami britského referenda konaného pred viac než šiestimi rokmi, ale i v komunite progresivistických kozmopolitov, ktorí si myslia. že majú automaticky nárok žít kdekoľvek? Že chcú žít „anywhere“ (kdekoľvek), ale musia najprv rešpektovať, že je treba najprv žít „somewhere“ (niekde). 

Rok 2022 bol rokom „žatvy“ v neustálom opakovani, kedy kritici nechcú počuť kritiku na zelenú ideológiu spísanú v európskom manifeste Green Dealu (Zelená dohoda). Výsledkom, aspoň teraz sú žalostné. Nad našimi vyzbrojenými armádami „zvíťazila“ novodobá Gréta Thunbergová, ktorá vnútila nám, že je treba prestať používať fosílne paliva.  Aby sa ľudstvo vzdalo overených technológií a zdrojov akých si budúcich rovnako fungujúcich technológií a zdrojov, ktoré nie sú k dispozícii, je v  dejinách neznámym javom. To je príčinou neskutočných tempom rastúcich cien energií a ich nedostatku. 

Naď prezradil, koľko Slovensko darovalo a koľko dostalo za pomoc Ukrajine Z Európskeho mierového nástroja (EPF) za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine dostalo prvých 40 mio €. Na prelome rokov sa očakáva vyplatenie ďalších približne 40 mio €. V rozhovore pre TASR to potvrdil dočasne poverený minister obrany J.Naď (OĽANO). Od začiatku ruskej invázie venovala Slovenská republika Ukrajine pomoc v celkovej hodnote približne 167,8 mio €. Súčasťou slovenskej pomoci bol okrem systému protivzdušnej obrany S-300 odmínovací systém Božena, päť vrtuľníkov, munícia, palivo či ručné zbrane. Ďalšou pomocou bolo darovanie 30 bojových vozidiel pechoty BVP-1, za ktoré Slovensko dostalo a dostane od Nemecka 15 bojových tankov Leopard 2A4.

Volvo priznalo, že výroba elektromobilov škodí prírode viac ako produkcia bežného auta. Prepočty ukazujú, že výroba elektromobilu je v porovnaní s produkciou ekvivalentne veľkého auta so spaľovacím motorom „špinavšia“ až o 70 %, uvádza portál Topspeed.sk upozorňuje, že pri predaji nového elektrického auta je jeho uhlíková stopa omnoho väčšia ako stopa spaľovacieho auta. Ako náhle sa začne jazda v elektromobile, vzájomný pomer emisií sa začína následne meniť.

VZ OSN prijalo v závere roka každoročnú pravidelnú rezolúciu o boji s velebením nacizmu. Jej úplný názov znie: Boj s glorifikáciou nacizmu, neonacizmom a ďalšími praktikami, ktoré napomáhajú eskalácii súčasných foriem rasizmu, rasovej diskriminácie, xenofóbie a s nimi spojenej neznášanlivosti. Rezolúciu z dielne Ruska a ďalších 16 štátov podporilo 120 členských štátov OSN, proti bolo 50 a zdržalo sa 10 štátov.

Medzi tými, ktoré sa postavili proti rezolúcii, sa po dlhých rokoch zaradilo aj Slovensko. Natvrdo povedané, pred svetom slovenská diplomacia akoby dobrovoľne otvorila dvere na vstup do našej krajiny toho, čo daná rezolúcia odsudzuje. Pričom pred rokom, pri predchádzajúcej rezolúcii, sa aspoň zdržala hlasovania.

Rezolúcia členským štátom OSN odporúča, aby prijali opatrenia, vrátane zákonodarnej oblasti a vzdelávania, aby odvrátili prehodnocovanie dejín a výsledkov Druhej svetovej vojny a negáciu zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov, spáchaných počas Druhej svetovej vojny.

Z celkového počtu 1.852.062 slovenských domácností má viac ako 21 percent príjem do 500 eur mesačne, polovica do 700 € mesačne ... a 25 % nad 700 € ... dobrá „správa“ pri približovaní Slovenska k životnej situácie západu.

Z Nemecka prišla prekvapujúca správa.  Bola odhalené a okázalo publikované zatknutie podvratnej a zdá sa aj početnej „revolučnej“ skupiny „ríšskych Nemcov“, ktorí mali rozpracovaný plán urobiť prevrat v Nemecku. Je to prekvapenie, kedy Nemecko aj napriek energickej krízy alebo inflácie stále vykazuje politickú a sociálnu stabilitu.

Ten kto sleduje politiku, vie svoje, zvlášť o taktických „vývrtkách“. Vlády občas pri strate popularity, vytvárajú vonkajšieho nepriateľa a snažia sa na neho upozorniť. Nie je to tento prípad? Že by bolo možné v závere roku, po desaťročiach po nacistoch, ktorí zinscenovali zapálenie Ríšskeho snemu sa zdá byť neuveriteľné.

Zdá sa, že zväčšuje sa počet seniorov, ktorí odchádzajú do predčasného dôchodku je varovné. Ak bude číslo odchodu do dôchodku rásť, otázka znie, či pracujúca časť spoločnosti vyprodukuje dostatočnú finančnú rezervu. Nastáva čas pre roboty?                   

Sloboda slova optikou M.Zimkovej „Ani vo sne ma nenapadlo, že ešte nastane chvíľa, keď sa ešte budeme zaoberať fenoménom slobody slov. Žiaľ, obavy sa stali skutočnosťou, ktorá nie je daná ani zákonom, ani písmom. Vytvára ju skupina nevzdelaných nerovných ľudí. Chcú sa zapáčiť svojim mecenášom. Chvalabohu, v našom národe sa vždy našla hŕstka tých, ktorí sa nebáli hovoriť pravdu. Tak sa stalo aj pred desiatimi rokmi, keď sa pár odvážlivcov, na čele s pánom Rostanom, s rovnakou myšlienkou rozhodlo založiť časopis Zeme a vek. Veru, nemajú a nemali to ľahké. Čeliť stále nevzdelanosti a hlúposti tých, ktorí nechcú počuť  a vidieť pravdu. Viem o tom svoje. Som veľmi rada, že môžem byť v spoločnosti týchto statočných, múdrych a rovných ľudí.“ 

Česká „Čaputová“ si nedala servítky pred ústa. D.Nerudová je kandidátka na prezidentku v Českej republike. Svojimi vyjadreniami „pohla“ myšlienkovo odbornú verejnosť, a čuduj sa svete aj mimovládky. Pritom nepovedala žiadnu nepravdu. Práve naopak. Len vysvetlila celkom jasne, ako sa veci majú.

Problém mali ctitelia našej prezidentky vo vyhlásení D.Nerudovej v Českom rozhlase, (7.12.). Rozhlasový moderátor sa českej kandidátky opýtal, či si už zvykla na to, že ju nálepkujú, ako českú Čaputovú. Nerudová síce súhlasne pritakala, avšak s dôrazom upozornila: „Každá z nás má za sebou iný príbeh. Ja som ekonómka, riadila som univerzitu s rozpočtom 2 mld (korún) a 1500 zamestnancami. Ona (Čaputová) je právnička, ktorá zabránila skládke.“

Dánsko skončilo so zostavením vlády. Nemalé problémy malo dlhú dobu Dánsko, kde v závere roka po troch desaťročiach bola zostavená väčšinová vláda. Tri desaťročia malo Dánsko vládu menšinovú. Vláda je unikátna, vládu zostavili všetky politické strany. Rozdiel medzi vládou a parlamentom je „vygumovaný“. Opozícia neexistuje !!! Dáni od nás „prevzali“ vládu národnej fronty, ktorú sme mali pred rokom 1989. Uvidí sa, či bude možná dohoda, keď u nás vládna 4K to doviedla až do vyslovenia nedôvery vláde.

Britský výkladový slovník The Cambridge Dictionary genderstvo politicky korektne zmenil pojmy „muž“ a „žena“. K vymedzeniu ženy bolo pridane, že je to „človek, ktorý žije a identifikuje sa ako žena, i keď možno mala pri narodení iné pohlavie. Obdobne bola „obohatená“ i definícia muža. Genderovské bláznovstvo prestupuje západným svetom ako epidémia. Obeťou bude svet, v ktorom budú vyrastať a žít naše deti a vnuci. Majme to na pamäti.

Ešte ku MS vo futbale MS vo futbale boli úľavou pre všetkých, ktorým nie je hysterický „woke“ svet po chuti. Ti, ktorí na MS miesto futbalom exhibovali genderovskými nerozvážnosťami (Dáni, Nemci atd.), museli ako porazení s hanbou odísť. V úžasnom finále bieli muži (Argentínci) porazili na jedenástky väčšinové čiernych mužov      (Francúzov), ale to nemohlo nikomu rozumnému vadiť. Všetci hrali nádherný futbal.