Súčasná trhová ekonomika sa „podprahovo“ mení na ekonomiku závislú na dotáciách. Fondové dotácie vždy „zobudila“ ministrov. Každý ich chce, ale cesta k nim je zložitá. Nadčasový Fond obnovy je pre mnohých ministrov „neznámy“, lebo toľko peňazí SR dosiaľ nedostala a ministrov čakajú krušné chvíle.

 

Ak k tomu pripočítame nerovnováhu verejných financií, hrozivú infláciu, znižovanie spotreby, prejavuje sa to spomaľovaním ekonomiky. Potom dielo „skazy“ sa prehlbuje. Takto je ohrozená sociálna stability, ktorá ma dopad na verejný sektor. Ak k trhu pripočítame úvahy o ľakavom zvyšovaní dane z hazardu a nehnuteľnosti, to je aj pre Slovensko veľa. 

Nezainteresovaný môže nadobudnúť presvedčenie, že štát ma „tlačiareň“ na peniaze.

V zložitej situácii nám zostáva jediný fenomén našej hrdosti, ktorý je v rozpore s Havlovým svedomím, utlmovať vojenskú výrobu. Je to vývoz zbrani a tam v posledných mesiacoch vynikáme. A propo, táto téma dominovala na stretnutí Matoviča s občanmi v Kysuckom Novom Meste, kde dostal poriadny „korbáč“.

Keby to bol štatisticky ukazovateľ  kritériom, potom by sme boli megaštátom. Takto sa dívame, ako sa nám na úkor výdajov na zbrane znižuje kvalita sociálnych služieb, , rastie chudoba.

Preto nečudujme sa, že máme neúmerne prebujnený schodok štátneho rozpočtu 2023 plánovaný na rekordných 8.341.372.192 €, príjmy sú 26.699.184.040 € a výdavky 35.040.556.232 €. Tento rozpočet je jeden z najhorších v histórii samostatnej Slovenskej republiky aj preto, že máme aj ministrov rétorov ale bez skúsenosti a (ne)odborníkov.   

Tu netreba zabudnúť na politickú ekipu, ako programovo pred voľbami (2020) „hladila“ rozpočet pre vykúzlenie „raja na zemi“. Terajšia vlastne už bývala vláda si dala sama sebe pascu. Programové vyhlásenie vlády sa zo sľubov mení na množstvo iba písmeniek. Výsledkom je, že podľa Eurostatu ekonomika sa na základe HDP na osobu prepadá. Fatálne zlyhávame  v porovnaní s priemerom životnej úrovne v EU, kde sme obsadili s vypätím všetkých  síl predposledné miesto a môžeme sa pýšiť, že sme aspoň pred Bulharskom.

Toto je výsledkom nepripravenej koncepcie a nedostatku odborníkov vo voľbách 2020. Súčasná vláda v odvolaní pred voľbami robila všetko možné, aby si splnila svoj cieľ - vládnuť. Nezabúdajme, že inteligencia nie je to, čo má človek na špičke jazyka (to povedal J.Werich). Na viac bývalá 4K nemala a nemá, na to, aby nevládla, je dobré, že predčasné voľby sa blížia.

Vláda svojou voľbou nešla do rozpočtových výdajov  (tj znižovala rolu štátu v ekonomike), ale zvyšovala svoje rozpočtové príjmy (tj posilňovala rolu štátu v ekonomike) ... čím priznala svoju ľavicovú orientáciu.

Na záver získané poznatky z energetickej krízy a Covidu 19 odhalila naše tápanie. Cenným poznaním je, že štát sa stal nenahraditeľný, lebo trhová ekonomika dostavala rany pod pás a trh nevie všetko vyriešiť. Vláda vo svojej malostnej sebaistote a možno aj nafúkanosti považuje to za útok na jej  jedinečnosť a múdrosť (lepšie by znelo trápnosť?)

Aby článok nebol tak pesimistický, tak niečo príjemnejšieho. Vďaka zlu budeme poznať dobro, vďaka chudobe budeme poznať sýtosť.