Byť spojencom neznamená byť vazalom, neznamená to, že už nemáte právo myslieť samostatne

(E.Macron) 

Počas návštevy Číny vyslovil Macron nadčasovú myšlienku. Európa by nemala byť vazalom USA. Týmto politickým bonmotom potešil Čínu, zarmútil Taiwan, čím začal obnovovať „zaprášenú“ ale stále aktuálnu nedávnu de Gaullovu stratégiu Francúzska. Tu treba pripomenúť, postoje Charles de Gaulle na medzinárodnom poli. Odmietal spoluprácu s USA i ZSSR, snažil sa o vytvorenie nezávislého Francúzska s vlastnými nukleárnymi zbraňami, vetoval prvý pokus Británie o vstup do EHS v januári 1963, bol politikom politickej a vojnovej rovnováhy.

 

Pointa tejto zápletky je, že ak Čína sa bude k európskym krajinám správať rozumne a čestne a pritom USA budú ju nútiť stavať sa proti Číne, potom nastane strategicky spor. Macron varoval pred zatiahnutím Európu do konfliktu medzi Čínou a USA „v boji“ o Taiwan. Ideál Macrona znie „Byť spojencom neznamená byť vazalom, neznamená to, že už nemáte právo myslieť samostatne“. Reakcia na „vazalstvo“ nedala na Slovensku dlho čakať.

Niekoľko poslancov reagovalo na Macronove podľa nich na jeho pochybenie pri analýze jeho stratégie. Poslanci vyslovujú rozpor, že Slovensko nie je vazal USA, vďačíme mu za svoje životy! Američania sa zaslúžili o náš vznik. Vojna na Ukrajine je „ničím nevyprovokovaná agresia.“ Taiwan budeme brániť rovnako ako Ukrajinu. To tvrdí skupina slovenských poslancov, Benčík, Baránik, Cmorej, Dostál, Galek, Kolíková, Lehocký, Osuský, Zemanová, (všetci SaS) a  Miroslav Kollár (Demokrati). Saskárske jadro pošteklilo francúzskeho prezidenta Macron, ktorý upozornil na to, že Európa by sa mala snažiť o svoju prosperitu a suverenitu, a nie americké vazalstvo, či riešenie amerických kríz.  

Vo výzve poslanci píšu „My, skupina členov Národnej rady Slovenskej republiky, týmto vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad vyhláseniami prezidenta Francúzskej republiky H.E. Emmanuela Macrona, ktoré po jeho štátnej návšteve Čínskej ľudovej republiky a počas jeho následnej návštevy Holandského kráľovstva.“

 „Prezident Macron okrem iného povedal, že Európa musí znížiť svoju závislosť od Spojených štátov a že „prekonať paniku, veríme, že sme len prívržencami Ameriky“. Pán Macron tiež uviedol, že „ak sa napätie medzi dvoma veľmocami zohrieva… my (Európa) nebudeme mať čas ani zdroje na financovanie našej strategickej autonómie a staneme sa vazalmi. Prezident Macron počas svojej návštevy Holandského kráľovstva pokračoval v tejto úvahe a naznačil, že Európa si slobodne nevybrala svojich spojencov a svoj osud,“ konštatuje skupina poslancov.

Tieto vyhlásenia považujú poslanci za škodlivé pre historické transatlantické partnerstvo medzi Európou a Spojenými štátmi.

Ďalej píšu „Spojené štáty mali kľúčovú úlohu pri tvorbe slobodného Československa. Státisíce Američanov obetovali svoje životy za oslobodenie mnohých európskych krajín vrátane Francúzska a Československa počas druhej svetovej vojny a USA po skončení vojny prispeli k obnove európskej demokracie a bezpečnosti,“Otázka pre poslancom znie, Červená armáda nás neoslobodila?

Otázka pre poslancov znie, Červená armáda nás neoslobodila?

Poslanci vo svojej horlivosti zabudli si odpovedať na otázku, kde sa „stratili“ oslobodzovacie vojská Červenej armády? Odpoveďou môže byť, že poslanci vymenili vojakov ČA za amerických. Je zarážajúce, že si z histórie vyberajú páni a panie z parlamentu len to, čo sa im hodí? Podľa ústrednej evidencie Ministerstva vnútra SR je na území Slovenska pochovaných 60 659 vojakov Červenej armády, 10 435 vojakov rumunskej armády a 1 736 príslušníkov 1. čs. armádneho zboru. Škoda, že si to nedali do súvislosti a nevnímali posolstvo Macrona ako možnosť sa poučiť.

Aké ponaučenie si z Macronovho posolstva, ako aj kritike poslancov zoberie Slovensko?