Maďarský premiér Viktor Orbán na stretnutí s maďarskými poslancami a diplomatmi (6.3.2024) upriamil svoj pohľad na vývoj medzinárodnej situácie vo svete. Viktor Orbán vylovil myšlienku, že zapadná hegemónia sa blíži ku koncu, prichádza éra blokov a Maďarsko musí hrať na obe strany.

 

Éra blokov Západná hegemónia Západu sa blíži ku koncu. Prichádza éra blokov, súčasné usporiadanie sveta sa mení, západná hegemónia sa blíži k svojmu koncu a prichádza éra multipolárneho sveta, v ktorom musí Maďarsko viesť rozumnú zahraničnú politiku a neorientovať sa len na Západ, ktorý sa zmieta v čoraz väčších politických a ekonomických problémoch. Vzniká nový svetový poriadok, v ktorom už USA a Západ nebudú hegemónom,uviedol maďarský premiér.

Svetová ekonomika bude meniť svet, tak ako ho poznáme, bude sa meniť a nanovo formátovať. Situáciu treba neustále pozorne sledovať a analyzovať. Svetová ekonomika sa bude deliť podľa geopolitických blokov a už dnes na Západe existujú sily, ktoré sa snažia vyvinúť obrovský tlak na tie krajiny, vrátane Maďarska, ktoré majú suverénne postavenie a snažia sa ich tesnejšie pripútať k svojmu modelu riadenia.

Národné záujmy Pre Maďarsko podľa Orbána musia byť prioritou ich národné záujmy. Byť súčasťou západného bloku s jeho problémami znamená mať obmedzený manévrovací priestor a nie je dobré ostávať na palube lode, ktorá sa potápa. Maďarsko musí upevniť spojenectvo s inými suverénnymi krajinami, ktoré nie sú súčasťou západného bloku“.

Maďarsko nebude len kvôli želaniam Bruselu a Washingtonu rušiť obchodné kontakty s Moskvou, pokiaľ si to zatiaľ nevyžaduje politika sankcií. Maďarsko sa nachádza medzi Východom a Západom a vo svojej hospodárskej politike sa zameriava na rozvoj kontaktov medzi Západom a Východom. Maďari sa za žiadnych okolností neodstrihnú od východnej časti sveta, kde dominuje Čína, Rusko a Irán.

Ukrajina okrem toho maďarský premiér uviedol, že vojna na Ukrajine sa čoskoro skončí a maďarská politika otvorenosti voči rôznym partnerom istotne prinesie Maďarsku ekonomické výhody a veľké trhové príležitosti. Možno by Slovensko malo tiež začať uvažovať podobným spôsobom ako Maďarsko a odsunúť na vedľajšiu koľaj politických lídrov, ktorí odmietajú uznať meniacu sa realitu, nesprávajú sa pragmaticky a sú úzko prepojení najmä na ekonomickú či politickú koncepciu súčasných USA.

Ohľadom Orbánových tvrdení o konci hegemónie Západu v tej podobe, ako túto hegemóniu poznáme, treba zvoliť opatrnosť. Všetci už určite počuli slovenské príslovie, ktoré hovorí, že: Zdochýnajúca kobyla najviac kope“. Modlime sa, aby sa už zdochýnajúca kobyla prestala metať a kopať a v pokoji zdochla, rovnako ako v minulosti už zdochla nacistická a takisto aj tá komunistická. Nacistickú kobylu bolo potrebné doraziť, sovietska zdochla sama.

Keď spomenutá kobyla konečne zdochne, svet má šancu stať sa krajším a spravodlivejším miestom. Tí, ktorí si nevedia predstaviť svoj život bez tútorstva USA si samozrejme môžu zbaliť kufre, odísť povedzme na Schwechat a odtiaľ odletieť do svojej vyvolenej a obdivovanej krajiny, všetci ich tam netrpezlivo a transgenderovo vrúcne očakávajú. Keď USA skončia ako hegemón, Európa bude konečne môcť viesť skutočne slobodnú politiku a presadzovať vlastné záujmy. 

Maďarsko musí hrať na obe strany

https://christianitas.sk/