nar. 22. júna 1955 - zom. 17. marca 2016

Vo štvrtok 17.marca 2016 vo veku nedožitých 61 rokov spomedzi nás navždy odišiel vzácny človek, katolícky kňaz, dekan, správca farnosti v Čadci -ThDr. Emil FLORIŠ, PhD., osobnosť nášho mesta.

Cena osobnosti mesta Čadca mu bola udelená v roku 2013 ako ocenenie za výrazný podiel na duchovnom, spoločenskom, sociálnom rozvoji mesta, za dlhodobo vynikajúcu spoluprácu s vedením mesta Čadca a s ďalšími mestskými organizáciami, za publicistickú činnosť, za rozvoj medziľudských vzťahov a náboženských aktivít občanov.

Primátor Milan Gura a vedenie Mesta Čadca vyjadrujú v mene svojom i v mene občanov Čadce hlbokú sústrasť a spoluúčasť nad jeho odchodom.

Ing. Milan Gura, primátor mesta: „Sú správy, ktoré nás zaskočia a svojim posolstvom zarmútia. Dnes medzi ne určite patrí správa o úmrtí nášho pána dekana Emila Floriša, ThDr., PhD. Opustil nás nečakane a zostáva po ňom prázdne miesto. Jeho čestne prežitý život ostane vždy vzácnym príkladom a povzbudením. Nezabudneme však na Vás a ostanete v našich srdciach. Ako prejav úprimnej sústrasti bude v týchto dňoch viať čierna zástava na Mestskom úrade. Česť jeho pamiatke!“

Životopis

Narodil sa v Púchove. Študoval na Cyrilometodskej bohosloveckej fakulte v Bratislave, za kňaza bol vysvätený 14. júna 1981 v Nitre. Ako kaplán pôsobil v rokoch 1981 – 1985 v Považskej Bystrici, v rokoch 1985 – 1987 v Krásne nad Kysucou. V rokoch 1987 – 1997 pôsobil ako správca farnosti Predmier, kde bol zároveň dištriktuálnym dekanom dekanátu Bytča. Od roku 2002 je správcom farnosti Čadca a od roku 2010 dištriktuálnym dekanom  v Čadci. V roku 1997 ukončil podiplomové štúdium rétoriky na Jagelonského univerzite v Krakove v odbore homiletika. Štúdiá zavŕšil v roku 2006 doktorátom na Pápežskej univerzite v Krakove. V roku 2008 bol menovaný za cirkevného sudcu. Svojou prácou a postojmi sa obzvlášť významným spôsobom zapísal do povedomia občanov mesta Čadca, pričinil sa o jeho náboženský, spoločenský a sociálny rozvoj, najmä o kvalitu medziľudských vzťahov.  Aktívne sa venoval aj publicistickej a literárnej činnosti a v spolupráci s médiami pravidelne pripravoval relácie s duchovnou tematikou, ktoré kládli dôraz najmä na humánnosť, lásku a spolupatričnosť medzi ľuďmi.

Cenu mesta Čadca získal za výrazný podiel na duchovnom, spoločenskom a sociálnom rozvoji mesta, za dlhodobú vynikajúcu spoluprácu s vedením Mesta Čadca a ďalšími mestskými organizáciami, za publicistickú činnosť, za rozvoj medziľudských vzťahov a náboženských aktivít občanov.

Česť jeho pamiatke

www.mestocadca.sk