Dve tretiny oceľových konštrukcií už stojí na pilieroch budúceho nového mosta Horelica. Ani nízke mrazivé teploty nezabránil stavbárom, aby pokračovali vo svojej činnosti, aj keď  v obmedzenom režime. V priestoroch výstavby počuť pracovný ruch aj pri teplotách blížiacich sa k – 20 stupňov.

Mrazy však dávajú stavbárom jasne pocítiť ich limity a obmedzenia. Zvárať môžu napríklad len do -5 stupňov. Betónovanie sa rovnako vylučuje s nízkymi teplotami.  Ako nás informoval stavbyvedúci  Stanislav Palárik, na ploche sa momentálne nachádza 20 stavbárov, čo je oproti bežnému stavebnému režimu menej o tretinu. V zimnom čase ide práca pomalšie, ale harmonogram sa napĺňa podľa plánu.

Plán otvorenia – júl 2017

S výstavbou mosta začala dodávateľská firma v júni minulého roka. Búracie práce starého objektu trvali približne tri mesiace, postupne sa začali prelínať s prípravnými prácami na sanácii nových pilierov mostného objektu. Už v júli by mohli Čadčania prvýkrát prejsť po novom moste, ktorý jednoznačne pomôže plynulosti dopravy. Dôležité v celom príbehu výstavby sú obchádzkové trasy. Hlavná vedie cez železničné priecestie na ulici Andrea Hlinku. Využívajú ju predovšetkým tranzitné kamióny. Druhá trasa Bukov – Podzávoz je určená autám do 3,5 tony. Tretia obchádzka slúži hlavne záchranných zložkám. Je to cesta do Capkov.

Ďalšia výborná správa: Stavba obchvatu Bukov – Svrčinovec otvorená

Systémovo a komplexne rieši situáciu až výstavba diaľnice D3 na úseku Bukov – Svrčinovec.  Základný kameň tejto stavby poklepali predstavitelia štátu a samosprávy pred pár dňami v utorok 24. januára 2017.

Milan Gura:  „Konkrétne riešenia dopravných pomerov v našom meste sú jednoznačne prioritou radnice.  Uvedomujem si, aká dôležité je definitívna koncovka tohto problému pre  Čadčanov, ktorí sú pod neúmerným tlakom dopravnej situácie v meste. Som preto hrdý na to, že sa nám podarilo vytvoriť patričný tlak na inštitúcie štátu, ktoré nás začali brať vážne a dotiahli sme dôležité rozhodnutia do konca. Most pokračuje úspešne vo výstavbe, v týchto dňoch sme poklepávali základný kameň na výstavbe diaľnice. Želám si už len trpezlivosť, aby výstavba oboch projektov dospela od úspešného konca.“

www.mestocadca.sk