Donald Trump sa v piatok 26.1.2018 prihovoril účastníkom Pochodu za život vo Washingtone z Rose Garden Bieleho domu: bola to skutočne historická udalosť, pretože to bolo po prvý raz, čo sa prezident Spojených štátov pripojil k manifestácii v priamom prenose.

Ponúkam vám text jeho vystúpenia, ktoré nasledovalo po Mikeovi Penceovi, ktorý bol predstavený svojou manželkou Karen. Tento text je vynikajúci. Neprekvapuje nás, že Donalda Trumpa médiá tak nenávidia ... Prejav prinášame podľa francúzskeho prekladu Jeanne Smits. (Anna Záborská).

Veľmi pekne ďakujem, je to také milé. Sú tu desiatky tisíc ľudí, ktorí to sledujú, desiatky tisíc! A tak vám blahoželám! Prinajmenšom sme si vybrali nádherný deň, krajší už ani nemôže byť. Chcem poďakovať nášmu viceprezidentovi Mikeovi Penceovi, že ma tak užasne uviedol. Chcem mu tiež poďakovať, jemu a Karen, za to, že sú skutočnými príborníkmi za život. Ďakujem ti, a ďakujem Karen!

Dnes som poctený a skutočne hrdý, že som prvým prezidentom, ktorý stoji s vami tu v Bielom dome, aby som sa prihovoril k účastníkom 45. Pochodu za život – toto je užasne, je to už 45. Pochod za život! - a toto zhromaždenie je skutočne pozoruhodne. Dnes tisícky rodín, študentov a vlastencov, úžasných občanov, sú zhromaždene tu na Kapitole

nášho národa. Mate rôzny pôvod a pochádzate z rôznych miest, ale všetci ste tu z jedného veľkolepého dôvodu: budovať spoločnosť, v ktorej sa život oslavuje, chráni, miluje!

Pochod za život je hnutie zrodene z lásky: milujete svoje rodiny, milujete svojich blížnych, milujete náš národ a milujete každé dieťa, narodene alebo nenarodene, pretože veríte, že každý život je posvätný a každé dieťa je vzácnym Božím darom.

 

Vieme, že život je najväčším zázrakom. Vidíme to v očiach každej novej matky, ktorá v milujúcom náručí drží svoje nádherné, nevinne a krásne novorodene dieťa. Chcem poďakovať každému, kto tu dnes je a všetkým v celej našej krajine, ktorí tak veľkodušne

a s neúnavným odhodlaním pracujú na tom, aby zabezpečili rodičom starostlivú podporu, ktorú potrebujú na to, aby si vybrali život.

Kvôli vám sa narodili desiatky tisíc Američanov a tak mohli realizovať všetok potenciál, ktorý im Boh dal; kvôli vám. Vy ste živými svedkami motívu tohtoročného Pochodu za život, a tým motívom je:

„ Láska zachraňuje životy “

Ako všetci viete, Roe verzus Wade vyústil do prijatia zákonov o potrate, ktoré sú jedny z najviac permisivných zákonov na svete. Napríklad Spojene štáty sú jednými z iba siedmich krajín, ktoré umožňujú neskorý potrat, rovnako ako Čína, Severná Kórea a ďalšie. V súčasnosti vo viacerých štátoch zákon umožňuje, aby dieťa bolo potratene aj v priebehu deviateho mesiaca.

To je zle! Muší sa to zmeniť!

Američania sú stále viac za život. Vidíme to stále. V skutočnosti iba 12%Američanov je za potrat na požiadanie kedykoľvek počas tehotenstva.

Pod mojim vedením budeme vždy brániť prvé pravo Deklarácie nezávislosti a to je „pravo na život“.

Zajtra to bude presne rok, čo som zložil prísahu ako prezident. A povedal by som, že naša krajina sa naozaj uberá dobre. Naše hospodárstvo je možno v najlepšom stave, aký kedy poznalo. Pozrite sa na údaje o zamestnanosti, na spoločnosti, ktoré sa hromadne vracajú do našej krajiny, na burzu, ktorá dosiahla rekordnú úroveň, nezamestnanosť

je na najnižšej úrovni za posledných 17 rokov, nezamestnanosť afroamerických pracovníkov je najnižšia za celu históriu našej krajiny, hispánska nezamestnanosť dosiahla historicky nízku úroveň, nezamestnanosť žien – uvedomte si to - je najnižšia za 18 rokov.

Sme naozaj hrdí na to, čo robíme.

Počas môjho prvého týždňa v úrade som obnovil politiku, ktorú prvýkrát  zaviedol prezident Ronald Reagan, mexickú politiku.

Veľmi som podporil zákon o nenarodených deťoch, ktoré sú schopne cítiť bolesť, predložený Snemovni reprezentantov, ktorá sa snaží ukončiť bolestivé neskoré potraty v celej krajine. A vyzývam Senát, aby prijal tento dôležitý zákon a poslal ho do mojej kancelárie, aby som ho podpísal.

Počas Národného dňa modlitieb som podpísal dekrét na ochranu náboženskej slobody. Som na to veľmi hrdy. Dnes oznamujem, že sme práve predložili novy návrh týkajúci sa ochrany slobody svedomia a náboženských slobôd lekárov, zdravotných sestier a iných zdravotníckych profesii. Je to také dôležite.

Takisto som zrušil politiku predchádzajúcej administratívy, ktorá zabraňovala štátom preveriť si, či finančne prostriedky spoločnosti Medicaid nie sú vyplácané potratovým klinikám, ktoré porušujú zákon.

Chránime posvätný charakter života a rodinu ako základ našej spoločnosti. Ale toto hnutie môže uspieť len so srdcom a dušou a modlitbou ľudu.

Dnes tu mame s nami Mariannu Donadio z Greensbora zo Severnej Karolíny. Kde je Marianna? Dobrý deň, poďte ku mne Marianna! Poďte! Je to skutočne super vidieť vás.

Marianna mala 17 rokov, keď zistila, že je tehotná. Spočiatku mala pocit, že nemá kam isť. Ale keď to povedala svojim rodičom, odpovedali s toľkou láskou, s takou oddanosťou, s absolútnou podporou. Skveli rodičia? Užasne? (Marianna prikývla). ANO, myslel som si, že to poviete. Je treba, aby som bol opatrný ...

Marianna odvážne vybrala život a čoskoro na to porodila svojho syna. Nazvala ho Benedikt, čo znamená požehnanie. Marianna bola taká vďačná za svojich rodičov, ktorí ju milovali a podporovali, že sa cítila povolaná pomôcť tým, ktorí nemali také šťastie ako ona. Spojila sa s ostatnými zo svojej komunity, aby založili centrum, v ktorom sa starajú o tehotne ženy bez domova. Je to užasne. Nazvali ho: „Z námestia do hostinca“. Dnes, Marianna a jej manžel Don, sú rodičmi šiestich nádherných deti. A ich najstarší syn Benedikt a ich dcéra Maria sa k nám dnes pridajú. Kde sú? Poďte sem! Veľkolepé!

V priebehu posledných 15 rokov toto centrum poskytlo viac ako 400 ženám prístrešok, starostlivosť o deti, poradenstvo, vzdelávanie a odbornú formáciu. Ale najdôležitejšie je, že centrum im dalo nadej. Každej žene ukázalo, že nie je opomínaná, že nie je sama a že dnes ma okolo seba celu rodinu ľudí, ktorí jej pomôžu uspieť.

Tato nadej je skutočným darom tohto neuveriteľného hnutia, ktoré sa tu dnes zhromaždilo. Je darom priateľstva, darom láskavého patronátu, darom povzbudenia, lásky a podpory. Sú to užasne slova a sú to nádherné dary.

A čo je dôležitejšie, je dar života samotného. Preto kráčame, preto sa modlime a preto vyhlasujeme, že budúcnosť Ameriky bude naplnená dobrotou, pokojom, radosťou, dôstojnosťou a životom pre každé Božie dieťa.

Ďakujem Pochodu za život, skutočne skvelým ľuďom. Sme úplné s vami.

Nech vás Boh žehná a nech Boh žehná Ameriku

Zdroj: dvojtýždenník KULTÚRA č.3/2018