Vo svetovej ekonomike významné miesto má TROJKA pozostávajúca z Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej centrálnej banky (ECB) a Európskej únie (EÚ).

Začítajte sa do textu článku, aby sme vedeli ako to v dnešnom svete chodí, aby sme vedeli kde je dnes fašizmus a kto sú dnes fašisti!!!

Systém TROJKY dokázal ukryť pred ľuďmi svoju pravú tvár, kde pocity sú zakryté obsahom zákernosti. Preto aj dnes je ťažké odhaliť všetky súvislosti s „pomocou“. Nech poslúži nedávny príklad z Grécka. Trojka nerobí nič iné, len využíva banky a jednoduchým ľuďom ťahá peniaze z vreciek. Ľuďom podsúvajú, že sú to rozvojové programy pomoci, ktoré sú v ich záujme. Začítajme sa do „rozvojovej“ rozprávky a dumajme či to čo je napísané je alebo nie je pravdivé?

Predstavme si malú obec, ktorá potrebuje obecný dom. Výstavba stojí povedzme stotisíc $. Starosta dostane úlohu zabezpečiť výstavbu. Ide do banky vybaviť úver vo výške 50 tisíc $, obec prispeje ďalších päťdesiat. Banka odpovie, dobre, dáme vám ho.

Starosta ide za stavebným podnikateľom, povie mu, dám ti zákazku, každý si uleje do vrecka 25 tisíc. Potom ide pred obecnú radu a oznámi jej, že cena obecného domu bude 150 tisíc. Obecná rada to odsúhlasí.

Potom obaja idú do banky a oznámia, že obec potrebuje o 50 tisíc viac. Banka povie nie! Sledovali sme to, vy dvaja ste skorumpovaní, peniaze vám nedáme. Idú do ďalšej banky, aj tá ich odmietne. A teraz začína krásny rozprávkový príbeh.

Obaja sa obrátia na MMF, ktorý súhlasí. Dáme vám peniaze, ale máme jednu podmienku. Pošleme k vám do obce troch ľudí, poobzerajú sa a stanovia podmienky. Experti MMF po obhliadke po obci, prídu za starostom a podnikateľom a povedia, máme tri podmienky:

• každú stredu tu máte trh. Vaši ľudia tam predávajú zeleninu a hydinu. Jeden z tých stánkov bude rezervovaný pre jeden americký potravinový koncern

• v obci máte pobočku sporiteľne, ktorá požičiava ľuďom a vedie im sporiace účty. Vedľa nej bude stáť pobočka banky Goldman Sachs

• uprostred obce máte studňu, ktorá bude sprivatizovaná

V ďalšom kroku ľudia z MMF povedia, nech ľudia spíšu Vyhlásenie o úmysle, v ktorom nám tieto veci ponúknu. Nechceme, aby nás verejnosť vnímala negatívne, starosta a podnikateľ napíšu tiež Vyhlásenie o úmysle, ponúknu miesto na trhu a pre pobočku Goldman Sachs a odovzdajú studňu. 

Následne banka Goldman Sachs otvorí pobočku, ponúkne ľuďom super podmienky, načo miestna sporiteľňa po troch mesiacoch kľakne do kolien a finančný systém obce je v rukách Goldman Sachs.

Teraz je dôvod vysporiadať sa s trhom. Na trh sa dostane veľký americký koncern, ktorý ponúka kuracie krídelká za desatinu ceny, za akú dokážu produkovať miestni farmári. Koncern časom zdvihne svoje ceny a ľudia budú úplne závislí od amerického potravinového koncernu.

Toto je predo obraz „rozvojovej pomoci“ ako sa to robí v Afrike. Domáci sú sebestačný v zelenine, hydine a majú možnosť si vziať úvery od cudzích. 

Po 3-4 týždňoch alebo mesiacoch sa ľudia ráno zobudia, chcú ísť ku studni po vodu a studňa je zavretá. A vedľa je tabuľka PREDAJ VODY NAPROTI! Ľudia sú nútení chodiť do obchodu kupovať vodu v plastových fľašiach. Toto je rozprávka ako funguje MMF.

Potom prídu ľudia ako Schäuble (bývalý minister financií) a jemu podobní a povedia, že to je program pomoci.

Nie je takéto ponímanie politiky a obchodu terorizmom, podvodom alebo neoliberálnym fašizmom? Nech si každý urobí svoj názor, v prípade potreby nevhodné slová si zamení za svoje.

Text je prepisom videa na web stránke Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov https://www.szpb.sk/blog/ako-funguje-skutocny-terorizmus-a-neoliberalny-fasizmus/