Nech nasledujúci úsmevne ladený text v nás vzbudí úvahu o význame vzdelania pre život a súčasne zamyslieť sa, či ozaj väčšina mladšej generácie inklinuje k podobnému „chudobnému“ životu.

„ Slečna za pultom. Na stene visí veľká fotografia Jana Wericha a hneď vedľa Oldřich Nový.

 

Ja: Slečna, koľko stojí ta fotografie. Slečna: Tých dvoch chlapcov?

 

Ja: Áno, tých dvoch hercov. Slečna: Musím sa opýtať,  to sú herci?

 

Ja: Áno, to sú, respektíve za svojho života herci boli. Vy opravdu neviete, kto na tých fotografiách je ? Slečna: Nie, akurát toho s briadkou som videla, ako malá, v nejakej rozprávke.

 

Ja: Vy ste študentka? Slečna: Nóóó. V tomto roku maturujem.

 

Ja: Vzhľadom k tomu, že tohto roku maturujete, fakt neviete, kto je Ján Werich a Oldřich Nový? (Dobre, toho Nového by som jej odpustil) Slečna: Nie!

 

Ja: Hmm. A chodíte napríklad do kina alebo do divadla? Slečna: To ako prečo? Samozrejme, že nechodím!

 

Ja: A čo vás teda baví, keď máte voľno? Slečna: Nóó, hlavne surfujem po internete a počúvam muziku.

Ja: No? (S nádejou). A akú muziku? Slečna: Justina Biebera. Ten je proste super.

 

Ja: Hm. A budete ďalej študovať? Slečna: Nó, výšku. Chcela by študovať žurnalistiku a písať o slávnych ľuďoch. To by ma bavilo.

 

Ja: Bez pozdravu, miznem v pražských uliciach a iba davy ľudí okolo mi bráni, aby som nahlas nekričali: Ten Novotňák (Pavel Novotný) mal pravdu. Je to všetko pakáž nevzdelaná a nič iného si nezaslúži, ako ich denne oblbovať bulvárom. Ich mozggovňa totiž už na nič iného nestačí. Presne takýchto blbcov tento systém začal produkovať.

 

Hlavne moc nepremýšľať, nepýtať sa, žiť a ísť podľa reklám a plniť rozkazy ešte väčších blbcov, ako sú sami.

 

Toto nie je mládež Gottwaldova, ktorá musela poznať každého, buď z minulosti alebo súčasnosti v občianskej výchove či v dejepise! To je mládež Havlova, ktorej stačí chlast, drogy, bulvár, bordely a hlavne, aby sa im hovorilo celebrity. “

 

Verme, že tento príbeh je iba fikcia, nikdy sa nestala a nestane, že naša mládež je iná ako hlavná postava tejto trúchlo úzkosti.