(Osobné zamyslenie na Kysucké Vianoce 2016)

Keď som sa zamýšľal, čo napísať o práve skončených Kysuckých Vianociach 2016, mysľou mi hýrilo mnoho pozitívneho. Výnimočná dramaturgia vtláča pečať prostrediu v ktorom žijeme a úzko súvisí s tradíciou. Treba si uvedomiť, že kultúra zahŕňa spôsob nášho myslenia a konania. Prostredníctvom kultúry sa odovzdáva viera a hodnoty. Ak kultúra súvisí s tradíciou, potom je to odovzdávanie životného štýlu, ktorý je presiaknutý hodnotami.

Celkom Kysucké Vianoce sa prezentovali 21 podujatiami. Spomeňme Vianočný benefičný koncert, 26.Novoročný trojkráľový koncert, 21.Štefanský futbalový turnaj, 22.Magnificat alebo jedinečná výstava modrotlače, všetky sú podujatia, ktoré presahujú svojim významom Kysuce.

Keď som si prezeral môj archív, zrak sa zastavil na texte, ktorý dostali všetci zúčastnení po premiére  Kysuckých Vianoc 1991. Bol to prvý rok, kedy bol v platnosti zákon o obecnej samospráve. On dával mestám a obciam možnosti riadiť si veci verejné na obraz svoj a Kysucké Vianoce sú toho dôkazom.

Už iba 26 rokov trvania široko spektrálneho plodného kultúrno spoločenského podujatia zaslúži si obdiv. Čadčania dokázali, že v podmienkach svojho mesta keď sa spoja organizátori, obyvatelia, za účinnej podpory primátora a poslancov sú Vianoce odsúdené na úspech.  

Text a slová z roku 1991 nestratili ani po rokoch svoju aktuálnosť a nič nie je potrebné na obsahu meniť. Vyjadrujú vďaku všetkým, ktorí prispeli k úspechu premiérových Kysuckých Vianoc. Všetci verili, že čo robia má zmysel. Založila sa tradícia, ktorá košatie do krásy a kultúrneho bohatstva. Slová včera aj dnes sú aktuálne a sú povzbudením pre dni budúce.

„Vážený pán, pani,

Dovoľte mi, aby som Vám vyslovil poďakovanie za Váš podiel, ktorými ste prispeli k úspešnému priebehu kultúrno - spoločenského podujatia Kysucké Vianoce 1991.

Som presvedčený, že svojou veľkorysosťou a priazňou aj naďalej budete napomáhať obohacovať kultúrno - spoločenský život mesta.

S úctou

Peter Glasnák, primátor“