Apolónia Chalupcová (3.1.1897-3.8.1997) z Nesluše a Melanija Knaussová (1970) zo Slovinska, obe sú devy zo strednej Európy, obe podľa mena neznáme, obe sa svojím pričinením preslávili v Amerike, obe si nezávisle na svojej ceste naplnili odveký sen stať sa novodobými popoluškami.

B.A.Chalupcová sa preslávila ako filmová hviezda prvej veľkosti v časoch nemého filmu,  dcéra drotára Juraja Chalupca z Nesluše a poľskej šľachtičnej Eleonóry Kielczewskej. Otec už ako 20 ročný mal so starším bratom dielňu umeleckého drotárstva vo Varšave. Tu sa zoznámil so svojou budúcou manželkou pochádzajúcou z Lipna v Poľsku. Malá Apolónia vyrastala u starých rodičov v Nesluši. V Petrohrade vyštudovala balet a to bol krok do filmu. V Európe natočila vyše 20 filmov čo jej otvorilo v roku 1923 bránu do Hollywoode aby sa  stala sa prvou dámou nemého filmu. Posledný film natočila v roku 1959 s Waltom Disneyom. Zomrela vo veku 90 rokov a je pochovaná v Texase v San Antóniu. Jej umelecké meno, ktoré ju preslávilo vo svete bolo Pola Negri. Zapísala sa do histórie Kysúc, pracovala na svojom talente, pretavila svoju odvahu do úspechu.

M.Knaussová sa narodila vo Slovinsku v Novom Meste a vyrastala v Sevnici. Ako 18 ročná podpísala zmluvu na modeling v Miláne. Od roku 1996 pracovala v New Yorku. Na jednom z večierkov padla do oka mužovi, ktorý ju v roku 2016 priviedol do Bieleho domu ako prvú dámu USA. Volá sa Melanija Trumpová. Je iba druhou dámou v histórii USA, ktorá sa ako cudzinka stala manželkou amerického prezidenta po L.Adamsonovej v roku 1825.

Dva osudy žien zo strednej Európy, kedy každým svitaním povzbudzovala v sebe nádej, že jedného dňa sa im ich sny o šťastí naplnia.