František Rábek narodil sa v Močenku (1949). Kňazskú vysviacku mal 17.6.1972. Ako kaplán pôsobil v Bošanoch a Nitre, od roku 1979 ako správca pútnického miesta Nitra -Kalvária. V rokoch 1989-1990 bol správcom farnosti v Čiernom. Od roku 1990 pôsobil ako generálny vikár nitrianskej diecézy. Pápež Ján Pavol II 13.7.1991 ho vymenoval za pomocného biskupa nitrianskej diecézy a zveril mi titulárne sídlo Catrum. Biskupská vysviacku prijal 27.7.1991 z rúk nitrianskeho biskupa Jána Chryzostoma Korca. Ján Pavol II ho vymenoval 20.1.2003 za prvého ordinára (rímskeho veľkokňaza) ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky.

Upriamme sa na niektoré úseky z jeho života ako je biskupské heslo, pobyt na Kysuciach, športovanie alebo prečo je potrebná vojakom viera, ktoré nám umožní lepšie spoznať biskupa , ktorý si obľúbil Kysuce. 

Biskupské heslo

Pri výbere biskupského hesla si uvedomoval, že stať sa biskupom v 42 rokoch môže znamenať beh na dlhé trate. Človek je náchylný na určitý stereotyp, únavu a preto jeho voľba pri výbere biskupského hesla si vybral slová, ktoré vzkriesený Pán povedal biskupovi Polykarpovi v Apokalypse - Buď verný až do smrti.

Pobyt na Kysuciach mal byť trestom

F.Rábek pôsobil v rokoch 1989-1990 na Kysuciach. Príchod na Kysuce nebol od štátnej moci dielom náhody ale premyslený zámysel brzdiť ho v jeho kresťanskej odvahe. Začalo to v roku 1988 na záver Mariánskeho roku na pútnickom mieste v Nitre kalvárii. Tajná cirkev na Slovensku sa dohodla, že vyvrcholením bude púť v Nitre, ktorej sa zúčastnilo 100 tisíc veriacich. Štátnym zriadencom nezostávalo nič iné, iba vyhovieť žiadosti, aby sa mariánska púť konala vonku. Na to aby bola cirkevné pobožnosť mimo kostola muselo byť povolenie, ktoré nebolo. Štátna moc púť vonku pod tlakom ľudí povolila. Bolo zabezpečené ozvučenie s povolením do 22 hodiny. Nakoľko bolo teplá noc, priestor púte aj po 22 hodine znovu bol ozvučil.

Ozvučenie bolo také silné, že bola ozvučená celá Nitra. Eštebáci išli z kože vyskočiť, telefonicky prikazovali, nadávali a tak F.Rábek dal príkaz telefón nedvíhať.

Na druhý deň bol predvolaný na ŠtB. Pre neho bolo prekvapením, že na stene visel obraz ich „svätého“ patróna. Bol to obraz F.E.Dzeržinkého, ktorý založil tajnú štátnu službu ČEKA. Za nevypnutie mu hrozilo niekoľkoročné väzenie. Vďaka Slobodnej Európe sa to vyriešilo iba preložením.

Najprv to mali byť Lazy nad Makytou. Vtedajšej moci sa to zdalo, že bude blízko Nitry, tak ho poslali do Čierneho. Ako spomína, pre neho to nebol trest ale príjemná „odmena“. V lone kysuckých hôr stretával mnoho zaujímavých ľudí. Mal možnosť spoznať Kysuce, čo mu bolo neskoršie užitočné. Tam pochopil a mohol vnímať oddanú kysuckú dušu k viere.    

Aj športom sa človek dotvára

Záľuby biskupov na Slovensku sú rôzne. Od rybárčenia, plávania i bicyklovania. Pre zvládanie každodenných úloh si F.Rábek uvedomuje mať dobrú telesnú i psychickú kondíciu. Na Kysuciach neodolal bežkám aj vďaka Javorníkom a Slovenským Beskydom, ktoré sú eldorádom bežkárov.  V lete je to pre neho pravidelný beh. Tí, ktorí behajú podobne ako biskup, môžu ho stretávať na trase z Marianky na Biely kríž a späť, čo svojou dĺžkou 18 km ho zaraďuje ako zdatného kondičného bežca vo svojej vekovej kategórii. 

Vojak a viera

F.Rábek ako ordinár OS a OZ SR dôvodí, že pre každého kresťana je tento vzťah dôležitý. Vojak je v ohrození a potrebuje vzťah s Matkou, jej pomoc a ochranu. Mariánsky rozmer je potrebný aj nato, aby dokázal svoje povolanie vnímať ako službu ľuďom.

Vyznanie ku Veľkej noci

Osud biskupa nesie v sebe dobu v ktorej pôsobil a pôsobí. Nech v čase kresťanských sviatkov Veľkej noci znie jeho vyznanie k nim:

Radosť z istoty, že všemohúci Boh nás miluje.

Nádej zo skutočnosti,

že dobro je silnejšie ako zlo,

že láska má večnú budúcnosť.

Toto zaručuje Kristovo zmŕtvychvstanie.

Nech sa na týchto skutočnostiach zakladá prežívanie sviatkov v radostnom spoločenstve tak v chráme, ako aj v našich rodinách.

Použité myšlienky KN č.15-16/2017