(„Wir schaffen das“ nebola tá pravá cesta)

Migrácia poukázala, aký je úbohý potenciál v EÚ, EK a EP. Motto „Do Európy už nesmie vstúpiť nijaký migrant“ interpretuje A.Babiš spolu s Orbánom a Kurzom, čím spája krajiny nárazníkovej zóny - Španielska, Grécko, Taliansko a Balkánom. Veta ale nemá odozvu v Berlíne, Bruseli či Paríži tam nechápu a boja sa ju potichu vyslovovať.

Merkelová si urobila politickú hanbu  „Wir schaffen das“ („Môžeme to urobiť“) ignoruje skutočnosť, že Nemecko nezvládlo ju, vyústilo až do krvi na uliciach. Merkelová to komentovala z pozície moci, že demonštranti v Chemnitze je banda rasistov, neonacistických násilníkov, ktorí šikanujú a prenasledujú príchodzích cez Stredozemné more. Zdravý hlas káže, tak ako Taliansko nevpúšťať prevádzačské lode pod vlajkami gangsterov, obchodníkov s ľudským mäsom alebo (z Bruselu) štedro platených  „neziskoviek“, všetkých spája spoločný záujem - finančný nie humanitárny.

Austrália vyhosťuje migrantov vrátených do krajín pôvodu (Indonézia) platí im !!! lebo sa jej oplatí udržať poriadok a takto najúčinnejšie chrániť svojich občanov. 

Príkladom môže byť Thajsko, ktoré má s migráciou dlhodobú skúsenosť.  Nepripustia, aby lode s migrantmi vôbec vplávali do thajských výsostných vôd a nasmerujú ich späť do krajiny pôvodu. 

Tu treba pripomenúť rok 2014, keď kulminovala migračná vlna s Rohingami, Thajčania postupovali rovnako, posielali ich, odkiaľ prišli. Okamžite priletel s vyhrážkami vtedy generálny tajomník Pan Ki-mun. Thajská vláda (zdvorilo) rázne odmietla. Predseda thajskej vlády to komentoval „Ja som zodpovedná thajskému ľudu  a nikomu inému. Milujem svoju krajinu, musel som sa zachovať takto“.  

A propo, Thajsko nie je signatárom nijakých zmlúv, ktoré umožňujú cudzej (nadnárodnej) jurisdikcii zasahovať do miestnych problémov. Thajsko nedovolí rozvracanie miestnych menšín na svojom území a vyhlo sa deštrukcii (ako to poznáme v Európe). Thajsko nedáva vplyv nadnárodným spoločnostiam. Vláda nepredlžila licenciu na ťažbu zlata austrálskej firme, ktorú vlastní rodina Rothschildovcov. Rázne konala proti organizáciám financované G.Sőrősom, ktorým nedovolila pôsobiť v Thajsku. Zakázala vysielanie BBC.