(úvaha o študentskej akcii Piatok pre budúcnosť Slovenska)       

Klimatické zmeny hýbu svetom. Ak k tomu prirátame aktivity globálnej aktivistky, 16 ročnej švédskej študentky G.Thunbergovu, ktorá „pobláznila“ svet, k tomu ak sledujeme mienkotvorné média, môžeme aj uveriť, že žijeme na vrchole klimatickej krízy. Účastníci unisimo žiadajú klimatickú spravodlivosť a urýchlené kroky k prechodu na bez uhlíkovú ekonomiku. Tu možno iba zakričať, aby sa každý bál svojej ľahostajnosti k veciam verejným.

Požiadavky klimatických aktivistov

• dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2040

• vyhlásenie stavu klimatickej núdze

• podporu nízko uhlíkových a bez uhlíkových riešení v doprave s dôrazom na podporu využívania hromadnej dopravy a cyklodopravy či transformáciu výroby energie na decentralizovanú bez uhlíkovú energetiku

Fridays For Future Slovensko je motorom klimatického pohybu u nás. Je to  celosvetové študentské hnutie inšpirované G.Thunbergerovou. Študenti po celom svete už niekoľko mesiacov každý piatok vynechávajú vyučovanie (???). Dôvodom je, že  klimatická kríza podľa nich priamo ohrozuje ich budúcnosť.

• Zaráža, že sa prispôsobujeme  „svetovému“. Asi by organizátori boli považovaní za podivínov, keby prišli s logom klimatického štrajku PIATOK PRE BUDÚCNOSŤ SLOVENSKA. To by nemala taký šmrnc ako je Fridays For Future Slovensko. Jedine pozitívne je, že až na prvom mieste je pre študentov Slovensko 

• Študenti rétoricky nadaní vyslovujú stále dokola slovné „múdrosti“ o klimatickej kríze.  Zaráža, že sebavedomo vystupujúci študenti nehovoria o sebe, čo každý z nich urobí pre zlepšenie životného prostredia. Tých možnosti majú nespočet. Napríklad, že vstanú o hodinu skôr a pôjdu peši do školy, alebo na úkor auta pôjdu MHD, že obmedzia nadbytočné nakupovanie oblečenia, pretože vedia, že na pestovanie bavlny a farbenia tričiek a džinov je spotreba vody neúmerne veľká, že obmedzia výmenu funkčnej elektroniky nakupovaním novej s funkciami, ktoré aj tak nevyužívajú, pretože sú si vedomí, že obsahujú drahé kovy, ktorých ťažba zaťažuje životné prostredie ...   

Riešiť dnešnú klimatickú krízu je na každom z nás

Klimatické štrajky by nemuseli byť, keby vedúce štáty sveta začali znižovať požadované parametre klimaticky zaťaženej zemegule. Keby začali s ozdravnými procesmi doma, ich rast ekonomiky by sa znižoval, a tým aj ich konkurencia schopnosť vo svete ... a to je kľúčový problém dnešnej klimatickej krízy. Do 80 krajín včítane Slovenska sa zaviazalo, že do roku 2050 sa dosiahne uhlíková neutralita. Je zarážajúce, že medzi týmito krajinami nie sú najväčší znečisťovatelia - Čína, India, Japonsko, Rusko a USA.                                   

Škoda nevyužitej príležitosti

Zaznievajú obohraté frázy o pomoci prírode. Prečo nevyužiť klimatické aktivity na Slovensku na zvýraznenie hrdosti a vlastenectva, lebo práve oni sú silno prepojené na prírodu? Ak iba otrepané myšlienky, potom „klimatická“ či „slušná“ ulica bude sa prispôsobovať úbohej kvalite sociálnych sieti. Aktivisti by sa mali pripomínať čínske príslovie, že aj tá najväčšia veža bola budovaná od základov.

Kto je Greta Thunbergová ?

Mladá švédska aktivistka preniesla v OSN prejav, v ktorom obviňuje svetových politikov, že jej ukradli detstvo (?), prakticky jej znemožnili chodiť do školy (?), pretože nerobia dosť pre záchranu klimatu. Keby robili dosť, mohla by teraz sedieť v škole a vzdelávať sa. Ona sa vyhráža, že ľudia pozorne sledujú ich kroky a nedovolia, aby terajší stav sa prehlboval. 

Väčšina svetových politikov za jej slová jej zatlieskalo, ale boli aj takí, ktorí si nedávali servítky pred ústa.

E.Macron mladej švédskej študentke odkázal: „Existuje mnoho občianskych akcií, ktoré sú užitočné. Ale tu sa jedná o veľmi radikálnu pozíciu, ktorá pravdepodobne bude rozdeľovať našu spoločnosť“, povedal prezident pre rádio Europe 1.

V.Klaus pre www.parlamentní listy povedal  „Greta je obeťou fanatikov klimatického alarmismu a nie je k nej dôvod sa vyjadrovať. Je to ešte dieťa a voči jej rodičom by mal zakročiť nórsky Barnevernet (poznámka: inštitúcia v Nórsku, ktorá zaisťuje sociálno - právnu ochranu neplnoletým deťom a mládeže). Musím sa skôr vyjadriť k človeku, ktorý ju do OSN pozval, ktorým je  A.Guterres. Ten býval normálny ministerský predseda Portugalska a ja som s ním neraz rozprával. Teraz sa ale asi zbláznil, a bohužiaľ nie iba on.“

J.Weigl pomenoval cestu s Grétou na ceste do otroctva. Hlavným nástrojom je mediálna manipulácia, ktorú v kampani symbolizuje G.Thunbergová. Odhaľuje sa v celej svojej odpudivosti. Je príznačné, že predmetom zneužitia sú deti a mladí ľudia, na ktorých je to zacielené. To sú skupiny najbezbrannejších, bez životných i profesných skúsenosti, naivní s idealistickou dôverčivosťou.

Všetky totality modernej doby ustanovovali svoju nadvládu nad spoločnosťou s pomocou zneužitej chytľavej ideológie pobláznenou a sfanatizovanou mládežou (iba sa rozpamätajme na komsomolcov, hitlerjugend, či na Červené gardy v Maovej Číne, ktorými ich rukami uskutočnil Veľký kormidelník svoju tragickú Veľkú kultúrnu revolúciu).

Thunbergová vo svojom posolstve neapeluje na rozum, znalosť a vedenie. Vyzýva k opustení školských lavíc a zastavenie práce, neapeluje na svojich priaznivcov, aby dobrovoľne pracovali a žili v súlade s klimatickou vierou. Chce všetko od štátu, chce, aby zakazoval, reguloval a určoval život iným. Veľmi zvláštne posolstvo. 

Skutočnosť, že dnešní pokrokári neváhajú a nehanbia sa vo svojej propagande oživovať tie najzavrhnutejšie vzory a postupy známe z tragickej totalitnej minulosti, je dôkazom jej absolútneho pohrdenia verejnosti a jej schopnosti kriticky myslieť.

Príznačné je, že západní politici, skúsení starí cynici, ktorí nepodliehajú citom o planéte a možnostiach jej záchrany vedia svoje, túto chiliastickú hystériu podporujú.

Celá kampaň má prominentné miesto v oznamovacích prostriedkoch, zo švédskeho dievčaťa sa za jej záškoláctvo stala svetovou celebritou a vzor hodný nasledovania. Štátne školské systémy ju zneužili k šírení tejto hystérie a propagandy.

Ideologická indoktrinácia (poznámka: snaha o prijatie doktríny, aby bola bez kritického uvažovania prijaté názory, hodnoty, postoje) deti a ich zneužívanie politickou propagandou, ešte nedávno dôkaz úpadku totalitných režimov, je znovu vynášané ako príklad zodpovednosti a uvedomelosti. Všetko slúži jednému účelu, nič nie je spontánne, Gréta a jej demonštrácie sú len nástroj pre dosiahnutie ďalekosiahlych cieľov pokrokárov.

Väčšina verejnosti je stále bohorovne kludná. Výstrely alarmistov (poznámka: dávajú si zväzky, ktoré nemôžu a nechcú splniť)  sleduje len z diaľky a nezúčastnené. Insiderovia v biznise dávno vedia, že na klimatickej hystérie môžu zarobiť, nemilosrdnému trhu sa báť nemusia. Stačí mať prístup k dotáciám a zariadiť správne regulácie. Zaplatí to verejnosť. Veľký biznis je dnes spojencom progresivistov.

V kruhoch mladších elít sa vytvára pocit, že podporovať progresívnu ľavicu je in a najviac sa to oplatí - niekomu. Je to atmosféra pripomínajúce predvojnové obdobie a nástup ďalšej totality po vojne. Veľmi tomu napomáha výmena generácií a odchod tých, ktorí s komunistickou totalitou mali vlastné skúsenosti. Hrozba, že sa história bude opakovať je veľká.