Známy herec Marek Vašut pre portál Idnes.cz poskytol rozhovor, v ktorom tvrdí, že Nežná revolúcia bola až príliš nežná a na jej začiatku by privítal tresty pre komunistických pohlavárov.Podľa Vašuta v novembri 1989 ľudia štrngali kľúčmi na námestiach za slobodu a pluralitu názorov. Tak ako pred rokom 1989 bol povolený len jediný mainstreamový názor, dnes je tomu podobne. Nekonformné názory s mainstreamom sú dehonestované a nazývané „fake news“.

 

Návrat totality v Česku, ale aj na Slovensku je neprehliadnuteľný. „V novembri sme zvonili za pluralitu názorov a slobodné voľby. V dnešnej dobe sa bohužiaľ stretávame s tým, že ak sú nejaké názory nekonformné s mainstreamom, sú ich obzvlášť mladí ľudia schopní označiť za „fake news“. Označiť takto názor, ktorý sa mi nepáči, je podľa mňa spiatočka do vtedajších pomerov.“ 

M.Vašut spomenul jeden príklad za všetkých, jednostranné výber hostí do diskusných relácií. Ak hovorí kriticky o pomeroch v Čechách, na Slovensku vníma situáciu ešte horšiu ako v Českej republike. Podľa neho totiž tu sú nielenže nekomfortné názory s mainstreamom označované za „fake news“, ale ľudia sú za nepohodlné názory trestné stíhaní a dokonca v niektorých prípadoch aj odsúdení.

Svojim postrehom poukázal na zhubnosť doby, že máme aj novodobých udavačov, ktorí lustrujú ľudí za ich pre liberálny režim nepohodlné názory a následne sú nahlasovaní zamestnávateľom, ktorí v mnohých prípadoch svojho „neposlušného“ zamestnanca prepustia, povedal na záver M.Vašúť, kde sme sa dostali na našej demokratickej ceste za 30 rokov.