( dozvuky diváckej ankety OTO 2020 vo verejnosti )            

Na obrazovkách RTVS v sobotu 5.9. bol prenos gala večera zo Slovenského národného divadla v Bratislave s vyhlásením výsledkov 20.ročníka diváckej ankety OTO 2020 -   najpopulárnejšie osobnosti a programy televíznej obrazovky za rok 2019.

 

Na gala večere sa stretla televízna „smotánka“. Niekoľko krát zaznelo, že ide o výnimočný ročník, treba dodať, že v negatívnej výnimočnosti. Dominovali trápnosti a miestami až tuposti, ktoré súdneho diváka v sále alebo pri obrazovkách muselo zdvíhať zo sedadiel. Áno bol to trápny ročník, kde diváci mimo veľkú Bratislavu dostali „od múdrych Európanov“ príučku, ako sú pozadu zo svojim staro módnym konzervativizmom oproti ich novej bratislavskej európskej „moderne“. Tento prenos bol svedectvom o hlbokom úpadku tohto typu slovenskej kultúry a šou biznisu na Slovensku a možná aj začiatkom úpadku RTVS.  

Problémom večera nebol samotný koncert, problémom bol, že obsah gala večer bol plný podprahového humoru a urážok voči kresťanskej viere, čo si v takejto podobe si nedovolili ani komunisti, aj keď aj oni neboli baránkova. A propo, dnes niektorí horliví poslanci žiadajú postaviť komunizmus na úroveň zločinného nacistického režimu. Neuvedomujú si, že takto neriešia komunizmu, ani jeho obete, ale hľadajú bič na nového vnútorného nepriateľa  - extrémistov.

Parodovať knihu Genezis, Adama a Evu prirovnať k anténam, vymyslieť si panovačného a márnivého „boha šou biznisu“ sídliaceho na Račianskom mýte, sparodovať Desatoro, spovednicu nahradiť kabínkovým záchodom, sudičky stvárniť ako rehoľné sestry v mužskej podobe, a ako kulisu použiť kostol. To je veľa aj na silné žalúdky.

Televízia odvysielala „zhnitý“ obsah, ktorý sa vysmieva kresťanom a ich viere. RTVS ako verejnoprávna inštitúcia platená z peňazí všetkých občanov by si mala dávať pozor, čo odvysiela v porovnaní s komerčnými televíziami.

Predstavme si podobnú reláciu, ktorá  by bola vo vysielaní iránskej TV. Stačí si pripomenúť britského spisovateľa A.Rushdia, akú odozvu vyvolala v islamskom svete jeho Satanské verše, kedy na jeho hlavu bola vypísaná odmena 4 mio $. Treba pripomenúť, že u nás je 75% veriacich hlásiacich sa ku kresťanskej viere. 

Nie iba obsah ale aj herci boli šíriteľmi tohto verejného „pošpinenia“ kresťanov. Jednalo sa o hercov roka v ktorej tri sudičky – Tomáš Maštalír, Vladimír Kobielsky a Alexander Bárta, dávajú do vienka prednosti televíznemu multitalentu Michalovi Hudákovi. Na dokrútke by v podstate nebolo nič zlé, keby sudičky neboli stvárnené ako rehoľné sestry a celé sa to neodohrávalo v priestoroch zrejme desakralizovaného, ale predsa kostola.

Vrcholom nevkusu a prvoplánového humoru bola aj ďalšia dokrútka ku kategórii spevák roka, počas ktorej sa všetci nominovaní – raper Kali, Adam Ďurica a Ondrej Kandráč – spovedali zo všetkých svojich showbiznisových hriechov. Spovednicu nahradili kabínkové záchody a spovedníka hlas Richarda Stankeho. V podaní Diany Mórovej a Jakuba Prachařa počas večera zaznelo aj desatoro pretvorené do desiatich pravidiel show biznisu. Asi by to časť spoločnosti nevyrušovalo natoľko, keby nešlo o verejnoprávnu televíziu.

Našli sa aj takí, ktorí si zaslúžia obdiv a úctu, že vzdorovali presile „tuposti“, dokázali vymedziť sa voči primitívnemu humoru a robenia si výsmechu z kresťanov.

  • • Sima Martausová ocenená v kategórie speváčka roka povedala: „A nechcem zabudnúť poďakovať tomu najdôležitejšiemu pre mňa – Pánu Bohu, ktorý je teda pre mňa trochu iný ako ten z tých dokrútok. Teda dosť iný, vlastne úplne iný. Takže Pánu Bohu ďakujem hlavne, pretože on mi dal ten dar, že sa o svoje piesne môžem s ľuďmi deliť. A preto sa nikdy nebudem zaňho hanbiť, ani si z neho robiť srandu. Pekný večer ešte.“
  • • Ján Mojto je filmový a televízny producent, ktorý sa stal členom Siene slávy. Je povzbudivé, že sa nestratil, vedel sa orientovať v spleti ideového chaosu. Urobil niečo, čo jeho oponenti nečakali, poďakoval sa „naozajstnému Bohu.“ 

Výstižne sa vyjadrila euro poslankyňa Miriam Lexmann: "Národ, ktorý zosmiešňuje presvedčenie veriacich a ich Boha, je chudobný. Verím, že gala večer na verejno-právnom kanáli bol iba omyl. Máme na viac!"

Podobne sa kriticky sa vyjadrili aj niektorí politici, ako Š.Kuffa (KDŽP), J.Podmanický, T.Taraba (KDŽP), R.Vašečka a A.Záborska.

Stanovisko RTVS

 „V rámci zábavnej a nadnesenej časti ankety gala večera OTO sa hovorilo o „Bohu šoubizu“. Tento metaforický prvok patril k téme a v nijakom prípade nebolo jeho úmyslom dotknúť sa akékoľvek vierovyznania. Program gala večera je postavený na princípe jemnej kontroverznosti, predovšetkým medzi účinkujúcimi, nominovanými a oceňovanými navzájom. Tento princíp nemusí vyhovovať každému. Nik z tvorcov relácie však nemal záujem znevažovať niečo tak intímne ako je viera človeka a jeho osobné presvedčenie.“

Stanovisko generálneho riaditeľa RTVS 

 „Vedenie RTVS objasnilo celú situáciu, ospravedlnilo sa dotknutým divákom, ale zároveň odmieta, že by išlo o cielenú urážku kresťanského náboženstva“.

... na zamyslenie

  • Stanoviska RTVS a generálneho riaditeľa Jaroslav Rezník nesú v sebe alibistické slovenské prianie, aby vlk bol sýty, a baran ostal celý.
  • je paradoxné, že verejná „moderna“ prišla na novú kvalitu ponímania slobody informácii. Ak pred rokom 1989 sloboda slova znamenalo hovoriť pravdu, po 30 rokov môžeme hovoriť už nie iba pravdu ale aj čokoľvek čo nás zbavuje zodpovednosti. Zabudli sme, že verejne sa vysmievať z viery kohokoľvek nie je v slobodnej, demokratickej spoločnosti akceptovateľné.