D.Lipšič bol zvolený v piatok 6.2. a následne vymenovaný predsedom NR SR do funkcie špeciálneho prokurátora. Poslanci vo verejnej voľbe 79 hlasmi zo 117 poslancov ho zvolili za špeciálneho prokurátora. Nepodporilo ho poslanci opozície,  Čekovský a Čepček z OĽaNO. Pri porovnaní s voľbou generálneho prokurátora M.Žilinku, ktorý dostal v pléne NR SR 132 zo 137 poslancov je to nič moc. 

 Zvolený bol na sedem rokov na základe účelového doplnenie zákona, kde na funkciu môže kandidovať aj neprokurátor.

Opozičný Smer-SD vidí vo voľbe D.Lipšica likvidáciu demokracie a právneho štátu. Poukázal na to, že Lipšic je v podmienke, jeho súkromná komunikáciu s obžalovanou v kauze Kuciak A.Zsuzsovou rozčertila Slovensko. Previerku „prísne tajné“ získal cez ministra práce, sociálnych vecí a rodiny M.Krajniaka (Sme rodina), ktorý je podľa Fica podozrivý v kauze Gorila.

Vo svetovom indexe demokracie, ktorý vydáva časopis The Economist, Slovensko sa posunulo o päť priečok nižšie. Fico hovorí, že kým za jeho vlády bolo Slovensko v indexe na 42. mieste, za vlády Igora Matoviča (OĽANO) sa prepadlo na historické minimum. Tvrdí, že práve vláda súčasného premiéra ohrozuje slobodu.

Tu treba zábudlivým pripomenúť, ako sa moralizoval vtedajší generálny prokurátor J.Čižnár iba za to, že bol spolužiakom R.Fica? Dnes už špeciálny prokurátor, včera politik D.Lipšic bol členom KDH, potom založil stranu NOVA a nakoniec bol na kandidátke vládneho OĽAaNO. Okrem Lipšica sa o funkciu uchádzali P.Kysel, J.Šanta a V.Špirko.

Voľba špeciálneho prokurátora ukazuje na priezračnosť I.Matoviča, ako on si predstavuje politiku v novom rúchu „baránka“. Prajme si, aby takéto „verné“ prepojenie nestiahlo politiku do politického bahna. Prajme si, aby voľba bola súčasťou obrody spoločnosti a nie účelová politická hra súčasnej vlády.

O Lipšicovi sa vyjadril aj Ľ.Bláha, ktorý je advokátom I.Matoviča či exprezidenta A.Kisku.  Podľa neho úlohou Lipšica bude chrániť premiéra a pokračovať v represáliách proti opozícii.

Slovenský „Perútka“ pre svoju britkosť napísaného slova ďalej povedal : „Zvolenie D.Lipšica za špeciálneho prokurátora nie je len výsmechom tým, ktorí uverili, že toto divadielko nebolo vopred dohodnuté, ale predovšetkým je zásadným medzníkom, ktorý stiera hranice medzi systémom „našich ľudí“ predchádzajúcej a súčasnej vlády.“

Do rozporuplného zvolenia prispel aj bývalý predseda Najvyššieho súdu Š.Harabín. Zvolením Lipšica dostala Špeciálna prokuratúra psiu hlavu. D.Lipšica ani jeden prokurátor najskôr nebude akceptovať, lebo nemá justičnú ani prokurátorskú skúšku a nie je prokurátor.