Prvotným cieľom modernej vojny je zužitkovať produkty priemyslu bez toho, aby sa zvýšila všeobecná životná úroveň. Hierarchická spoločnosť môže existovať len na základe biedy a nevedomosti.  (George Orwell)

Obohraná koaličná pieseň stále dokola nôti ako minulé vlády všetko rozkradli a preto súčasná koalícia musí každé euro „dvakrát merať a raz rezať“. Preto sa ľahko dá vysvetliť, že nie sú peniaze na odškodnenie dogniavených podnikateľov, ale aj cestovného ruchu. Preto neprekvapuje neúmerne zadlžovanie, zvyšovanie rodinných prídavkovom ktoré boli ... ale iba symbolické. Taktiež nečakaný blesk z jasného neba prinesie prostredníctvom liberálneho ministra drastické zdraženie komodít, ktoré sú závisle na plyne či elektrine, čím ešte viac sa rozvrátia verejné financie.

Vláda v úlohe Copperfielda predsa našla pod „matracom Ficovu rezervu“ 2 mld. Čuduj sa svete. Ona to nepoužije na problémy s C19 alebo na zdravotníctvo (to naopak chce oklieštiť), ale na zbrojenie. Minister J.Naď kúpi 152 ks pásovej techniky a 76 obrnených bojových vozidiel. A k tomu pripočítame výkrik do tmy, že do NATO dáme 2% HDP (počkajme si na novú nemeckú vládu !!!). Takto dôvera k tejto vláde padá do jamy levovej. Hlavne, že „Fico kradol“. Tu treba pripomenúť, že prednedávnom vláda schválila, že za 1,4 mld € nákup staré americké stíhačky F-16. Trefne sa vyjadrila A.Malíková „Kvôli čomu a komu sa tak vyzbrojujeme? Chystá snáď NATO aj s pomocou Slovenska útok na Rusko? Takéto uvažovanie a konanie sa vypomstí. Preferovať techniku pred ľuďmi (čo pripomína zdravotníctvo) je krátkozraké technokratické videnie sveta. Aktívny minister obrany sa asi nepoučil z debaklu v Afganistane.   

Po voľbách v roku 2020 nastala zvláštna doba. Zdá sa, že „právo“ pod rúškom boja proti korupcii sa „tlačí“ aj nad ústavu. To je možné vtedy, keď máme média, ktoré neinformujú, ale robia politiku. Aktérom, ktorí robia politiku sa zapáčilo mať na čas neobmedzenú moc. Oni hlásia „zaručenú“ pravdu, obhajujú „zaručených“ novinárov a potom sa čudujú, prečo klesá počet výtlačkov týchto a im podobných médií. Dôsledkom je, že väčšina verejnosti inklinuje k alternatívnym médiám.    

Rozkrádanie Slovenska? Večná téma medzi koalíciou a opozíciou? Každému ide o kladné body, len aby to v tých najbližších voľbách pre každého dobre dopadlo.  Predvolebná kampaň 2020 stála na „krutej“ alibistickej kampani, že za všetko môžu Fico a Pellegrini, že oni rozkradli Slovensko. Preto ak po voľbách Matovič o „prázdnej špajzy“ netrvalo to dlho a pravda sa vyplavuje na povrch politickej bublaniny. Pandémia poodhalila slabiny matovičizmu. Celoplošné (nezmyselné?) testovanie stálo 72 mio € a za skríningové testovanie  v roku 2021 štát zatiaľ zaplatil 406 mio €.     

Nič nového pod slnkom, mnohých napadlo, keď osvietená“ koalícia vytiahla na svetlo sveta minulosťou overenú skúsenosť, keď panovník (dnes koalícia) nevie ako ďalej, zriadi (alibistickú) komisiu, čím sa pre neinformovaného koalícia javí, že sú to praví demokrati. Potom ako to bude mocným vyhovovať, budú mať obhajobu, to nie my, to komisia .... pokrytectvo a falošná morálka opriada túto koalíciu bezmocnosti s vysokým stupňom odbornej inflácie.

Po zriadení komisie začal neľútostný „boj“ kto v komisii má byť. B.Kollár jasne a zrozumiteľne pomenoval úskalia komisie a vyslovil sa za svoju neúčasť na tejto trapnej trúchlo hre. Jedným z neduhov komisie bol boj oboch koaličných táborov, aby výsledkom bolo pravé orechové pre jednu „z bojujúcich“ strán na úkor druhej. Napríklad účasť špeciálneho prokurátora v komisii, bola v rozpore so zákonom. On môže konať vtedy, čo mu dovolí zákon, a ten o účasti v komisii nehovorí. Ak mu to pripomenul generálny prokurátor, proti žilinskovskému táboru sa nechali silenejší počuť. Podobne to bolo aj s predsedom Súdnej rady SR. V živom prenose alibizmus mení sa na frašku.  

Parlamentné voľby v Rusku sa konali v dňoch 17.9. - 20.9.2021. V popredí boli témy  ako sociálne istoty, dôchodkové zabezpečenie  ekonomické problémy a korupcia. Nad všetkým rezonovalo, že západným demokratickým svetom „uznávaný“ opozičný politik A.Navaľnyj vyzval občanov, aby dali hlasy komunistickej strane Ruska a ultranacionalistickej strane Žirinovského

Realita zadlženia je hrozivá. V roku 2020 vláda zadlžila Slovensko o 10 mld €. Výsledkom bolo 60 % HDP. Vláda nelenila, v roku 2021 sa deficit financií na návrh I.Matoviča zvýšila o 3,7 mld. Pritom v rámci  C-19 dostali sme z fondov EÚ 2 mld €. SNN 17/2021-3  Slovensko má najhoršiu udržateľnosť verejných financií. Prognóza velí, ak nič neurobíme, dlh krajina prekročí hranicu 100% HDP v roku 2040 a hranicu 200% v roku 2054.

V rakúskom Grazi, v druhom najväčšom meste Rakúska zvíťazila Komunistická strana  Rakúska (KPő). Komunisti dostali 29 % hlasov vo voľbách do mestského zastupiteľstva štajerskej metropoly

Na Slovensko je asi uvalené sudcovská tiaž. Od roku 2016 nevieme vygenerovať schopného kandidáta na funkciu sudcu pre Súdny dvor v Luxemburgu. Kde sú časy, keď vtedajšie stranícke kádre (komunistické) uspeli, a stali sa sudcami súdneho dvora nie v Moskve, ale v centre kapitalistickom svete. Včera ani dnes podmienky rovnaké 

- odbornosť, cudzí jazyk, skúsenosti a ovládať právnickú terminológiu. Pozor, nie takú, aby kandidát bol objednať obed v staničnej reštaurácii. Premietnime si do domácich podmienok a zistíme, že je to veľmi ťažká úloha. Ak mnohí z nás dostanú rozhodnutie súdu, čítame to spredu či zozadu, mnohokrát nevieme čo chcel sudca povedať, a to je v slovenskom jazyku.

Kde sú doby, keď budúci predseda FZ ČSSR Peter Colotka bol v rokoch 1962-1963  členom Medzinárodného  súdneho dvora v Haagu. Róbert Fico zase v rokoch 1994 – 2000 bol agent pre zastupovanie SR v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva  a Európskou komisiou pre ľudské práva v Štrasburgu. Kde sa stala chyba, nech si každý sám odpovie pre seba. Oni dvaja urobili česť Slovensku a dnes sa nám západ smeje na našej neschopnosti.  

Vláda a média? Centrálny register zmlúv odhalil niečo, čo média nepíšu. MZd SR od 31.4. do 31.5.2021 boli podpísané zmluvy na nákup vysielacieho času  s News and Media Holdinga.s., Expres media k.s., Petit Press a.s., Zoznam  s.r.o, Media RTVS s.r.o, Ringier Axel Springer SK s.r.o., Markíza Slovakia s.r.o, Fun Media Group a.s. a Media a.s. v sume 1.857.890,74 eur.

Taktiež VsZP a.s. v ktorej má štát sto percent akcii MZd SR nelenila. V mesiaci jún podpísala s Media RTVS s.r.o. , Slovenská produkčná a.s., Expres media k.s., FUN media group a.s., Markíza Slovakia s.r.o., C.E.N. s.r.o. a Radio servces a.s. v celkovej cene 1.440.000 eur.

Čo deti jedia?  Dnes je školách v Česku vyvíjaný tlak, aby sa stravovacie návyky menili s „globálnou“ ideou. Dnes extravagantní „odborníci“ ekológovia zdôrazňujú, že žiaci nemajú jesť mäso. Rodič nemusí nič vedieť o nutričných hodnotách. Zaráža, že štát  a jeho odborníci si osobujú právo manipulujú s našimi deťmi bez dozoru rodičov?  Tu treba pripomenúť, že každé dieťa  až do skončenia detstva, dovŕšením veku 18 (15) rokov náleží do výchovnej kompetencie a zodpovednosti rodičov. Preto odpoveď, kto zodpovedá za to, čo deti jedia, nezodpovedá štát, ale výhradne rodičia. Nedeje sa to aj na Slovensku?

Ak štát nezasiahne a nepomôže slovenskému gastro prevádzkam a nezníži DPH, hrozí likvidačný „masaker“. Slovensko je treťou najvyššou DPH v gastre z pomedzi 27 krajín EÚ (20%).  Sektor poskytuje prácu 40 tisíc ľuďom. V okolitých krajinách DPH je nasledovné – Poľsko a Česko 10%, V Maďarsku a a Rakúsku 5% a u nás 20%.      

Zdá sa, podľa koalície hlavným problémom Slovenska je paragraf trestného poriadku 363. Prepustenie V.Pčolinského (bývalý riaditeľ SIS) a Haščáka (PENTA) „spôsobil“ generálny prokurátor Žilinčík právny zmätok v koalícii, čím  pichol do osieho hniezda. Ten konal podľa vlastného svedomia a vedomia, konal podľa platných zákonov ... preto nečudujme výkriku do tmy poslancovi A.Baraníkovi (SaS), ktorý „volá po odstavení Žilinku“, ktorého schválila jeho koalícia. „Je podľa neho najväčšou chybou tejto vlády“, že sa vôbec stal šéfom GP.

Zmeniť právnu normu len preto, lebo je nepopulárna, je neakceptovateľné. Je neakceptovateľné uvažovať o zmene právnej normy iba z dôvodu zákonného, ale nepopulárneho rozhodnutia. Odporuje to ústavným princípom predvídateľnosti a stability právneho poriadku. V stanovisku to uviedla Slovenská advokátska komora (SAK)

Pripomeňme si paragraf 363

  • Generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Porušením zákona sa rozumie podstatné pochybenie, ktoré mohlo ovplyvniť rozhodnutie vo veci.
  • Ak sa týka rozhodnutie alebo konanie uvedené v odseku 1 viacerých osôb alebo skutkov, môže generálny prokurátor zrušiť len tú časť rozhodnutia alebo konania, ktorá sa týka niektorej z týchto osôb alebo skutkov.
  • (3) Generálny prokurátor v konaní podľa odseku 1 rozhodne uznesením, proti ktorému nie je prípustný opravný prostriedok.

Rébus pre zamyslenie „ak k sa očkovaní nemusia testovať, potom je jasné, že noví pozitívne očkovaní sú neočkovaní ... ?