Západ Ukrajinu po roku 2014 zadlžil. Aj terajšia pomoc je iba vo forme pôžičiek. Ukrajina sa po majdanovom prevrate 2014 stala najchudobnejšou krajinou v Európe s HDP na hlavu okolo cca 3500 dolárov. Ukrajinu okrádajú tamojší oligarchovia a politici od jej vzniku v roku 1992.

 

Jedným z dôvodov všeobecne rozšírenej chudoby na Ukrajine bola aj sústava pôžičiek zo strany západných krajín, bánk a investičných fondov. Pôžičky po roku 2014 dosiahli celkom 61 mld a tvoria tretinu celkového výkonu ukrajinskej ekonomiky. Úroky dosahujú 25% ročne. Krajina je takto ovládaná zo zahraničia. Ľudia sú chudobný. V krajine vznikla úzka vrstva bohatých oligarchov  a štátnych úradníkov (!!!), v zahraničí majú  uložené obrovské bohatstvo (vrátane súčasného prezidenta), ale zvyšok obyvateľstva živorí a žije z peňazí, ktoré posielajú príbuzní zo zahraničia.

Dnes v čase vojny sa nič nezmenilo. Západ aj naďalej poskytuje pomoc vo forme pôžičiek. Posielajú Ukrajine zbrane, ktoré si Ukrajina vlastne kupuje za pôžičku, ktorú si od západných krajín vzala. Zadarmo sú iba dodávky od krajín Slovenska, Poľska a Česko.

Ukrajina musí aj teraz naďalej splácať všetky úroky z predtým prijatých pôžičiek. Ako to bude robiť, keď prezident Zelenskyj nedávno zrušil všetky dane (poznámka - asi ma vlohy byť nový kúzelník). Takto Západ ma v tomto dlhú tradíciu. „Bojujte a umierajte za naše záujmy, ale aj na to si od nás musíte požičať“. Stačí si spomenúť na situáciu československých vojakov v Spojenom kráľovstve, ktorí bojovali pri obrane kráľovstva, ale československá vláda  si na všetko vybavenie a vyzbrojenie musela požičať.

Ide o akúsi formu kolonizácie a otroctva prostredníctvom nesplatiteľných dlhov. Je jasné, že súčasný konflikt už skôr rozvrátenú ekonomiku úplne zničí, pretože budú obrovské prostriedky na obnovu zničenej infraštruktúry. Varianty majú Ukrajinci iba dva – pokračovať v špirále nesplatiteľných dlhov alebo uvažovať o nejakej forme spojenia s Ruskom, ktoré by dlhy prevzalo, alebo by ich vyhlásilo za nesplatné (právny podklad by malo, pretože prevrat v roku 2014 bol nelegitímny) a jediným nástupcom Ukrajiny by sú odtrhnuté Donecká a Luhanská ľudová republika.

Je pochopiteľné, že väčšina utečencov sa nebude chcieť vrátiť na Ukrajinu a bude chcieť žiť v Poľsku či Nemecku, ktoré im ponúkajú veľmi najlepšie  sociálne dávky. Ale čo s nimi bude robiť slovenská vláda? Zničí k vôli nim aj vlastnú krajinu?

Dodatok: Prezident V.Zelenskyj povedal, že na prežitie Ukrajina potrebuje 7 mld €/mesačne. Ak vo Varšave na darcovskej konferencii za účasti premiéra Hegera vybralo sa 6,5 mld $, tak je predsa niečo, ale nerieši to problém. Okrem toho podľa Morawieckeho potrebuje Ukrajina každý deň 12 ton humanitárnej pomoci, pričom zahraničie v súčasnosti napĺňa iba do jednej štvrtiny. Premiér Heger daroval Ukrajine 540 tisíc € a Maďarsko 37 mio €

Zdroj: ZaV máj 2022/8