Klamstvo môže obehnúť polku sveta, zatiaľ čo pravda si práve obúva topánky.

(Mark Twain)


Podľa web stránky idnes.cz  ukrajinská verejná ochrankyňa ľudských práv Ľ.Denisovová, bola zbavená funkcie. Dôvodom bolo, že niekoľko týždňov bola hviezdou svetových médií (mimochodom, kedysi bola ministerkou v Tymošenkovej, potom v Jaceňukovej vláde). Svetu dodávala  to, čo západný svet potreboval, príbehy, ako ruskí vojaci na Ukrajine znásilňujú.

 

Vyjadrovala sa ku všetkému, čo práve „letelo" - o používaní vojenského fosforu, tak dodala príbeh, ako Rusi používajú fosforové bomby, ak „únosy Ukrajincov", tak pohotovo dodala údaj, že Rusi uniesli 120 tisíc detí do Ruska. Jej „glosy“ boli nič iné ako politické „chvastanie, že ruskí okupanti na Ukrajine páchajú hromadne sexuálne delikty. Takto vo svojej horlivosti chcela presvedčiť západné krajiny, aby na Ukrajinu posielali viac zbraní.

Problémom bolo, že niektorí poctiví novinári s prístupom ku informáciám aj pátrali, ale výsledok bol nulový. O údajnom hromadnom znásilnení v Buči nevedeli ani miestni policajti ani prokuratúra. A to sa opakovalo a opakovalo.

Časom začalo byť zjavné, že ona je mimo. Už to nebolo propagandisticky účinné a únosne, ale, naopak, kontraproduktívne, z toho začal dozrievať škandál.

Poslanci ukrajinského parlamentu pri jej odvolávaní uviedli, že jej informácie o údajných sexuálnych útokoch zo strany ruských vojakov „neboli podložené dôkazmi a odvádzali pozornosť svetových médií od skutočných potrieb Ukrajiny“.

Je niečo iné, keď manipulácia sa šíri profesionálne, a niečo iné, keď aj pre menej informované publikum manipulátor pôsobí ako blázon.

Ponaučenie, škoda, že aj naše médiá z jej príbehov istý čas čerpali, budú si musieť hľadať nové zdroje. Asi si nemusíme robiť ilúzie o tom, že by vydali nejakú korekciu. Predsa na Slovenku sa to nenosí !!!