Kto ukradne zo štátnej kasy viac ako je cena jedného metra špagátu, tak ten bude na tomto špagáte obesený

(Peter Veľký 1672-1725)

 

Klaus trefne namieril pohľad na talianske voľby, v Česku boli talianske voľby v tieni komunálnych volieb. Voľby v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko sme si ani nevšímali. Rovnako tak boli v Rakúsku naše – politicky márne interpretované, voľby boli na okraji záujmu.

Komentáre boli tradične inteligentné, ale jedna vec ma zarazila. Zatiaľ u nás (v Čechách) sú talianske voľby boli označované ako víťazstvo pravice, významný rakúsky denník Der Standard píše o „postfašisme“, o víťazstve post-fašistickej strany Fratelli d’Italia. Ten považuje za prejav desivého „európanstva“ dnešných majiteľov kľúčov k pravde, ku svojej pravde, ktorú vnucujú i nám. Každý, kto sa im neľúbi, je post fašista.

Iné denníky sú miernejšie. Die Presse sa dokonca odvážil publikovať rozsiahli komentár s názvom (v mojom preklade) „Ako post-fašistický smie človek byť?“ Autor sa trefne vysmieva všetkým postmodernistom, postkomunistom, post marxistom i post kolonialistom, atď. a hovorí, že my všetci sme vlastne post fašisti, pretože už tento systém dávno nie je. Zostáva to ako politická nadávka.  

Nort Stream 1 dodával plyn do EU v objeme cca 50 mld m3 ročne. Náhrada tohto plynu v podobe stlačeného plynu v kocke:

kapacita jedného tankera na prepravu skvapalneného plynu (LNG) je v priemere cca 147 tisíc m3 • na kompenzáciu North Stream 1 je potrebné cca 347.150 tankerov ročne • denne je to 1025 tankerov a v roku 2018 ich bolo na svete len cca 470 • v celej Európe je ich 29 terminálov na tento plyn • denne by musel 1 terminál spracovať 35-36 tankerov, tzn. že jeden tanker by musel byť spracovaný za cca 40 minút

Háčik je v tom, že takýto proces trvá na jeden tanker 20 hodín. Toto sú fakty a ako tvrdí novinárka Zuzana K.Hanzelová citujem „o faktoch sa nediskutuje“. Takže hurááá poďme vypnúť plyn z Ruska.  Z

Naša bezradnosť s rozpočtovým deficitom spojenú s doteraz nepoznanou infláciou, ktorú sa vláda vôbec (ne)pokúša odstrániť, nutne povedie k poklesu hodnoty koruny a úspory ľudí sa budú zmenšovať. Za to financujeme všetko možné – Ukrajinu, kupujeme na burze v Lipsku predraženú elektrinu. Na NATO je horný limit 2% ale mi horlivci 2,1%, na infláciu sa vyhovárame na Ukrajinu, resp. na Putina. Znali a odborne nezaslepení ekonómovia dávajú rovnítko medzi zvýšením cien a neúmerným zdražením emisných povoleniek. Na začiatku roku 2020 bola cena emisných povoleniek 20 € za tonu, na jeseň 2021 60 a v decembri 90 €/tona. Vtedy sa nám o Ukrajine ani nesnilo ... ale mi vieme všetko. Prečo nepovieme pravdu?    

„Putin nás nenútil aby sme zavierali konvenčné zdroje, nevnútil Nemecku Energiewende a nenútil nás ani obchodovať s emisnými povolenkami!. To sme si my v Európe, ale i oni v Kanade, urobili sami, povedal Ján Skopeček, miesto predseda snemovne ČR.

Energiewende je označenie pre kompletnú energetickú premenu nemeckej energetiky, čo by malo zaistiť ekologicky šetrné, cenovo dostupné a bezpečné dodávky energie s minimom skleníkových plynov.

Dekarbonizácia môže byť prirodzeným evolučným procesom, ktorý je a bude dôsledkom technického pokroku, Nemôže byť diktátom zelených. Dekarbonizovať bez alternatív je nezmysel. Ten kto ma stále málo argumentov, tak v zápale organizovania protestov nech si prečíta knihu austrálskeho geológa Greena Murdera – Zelená vražda. 

Politická absurdita - vieme si predstaviť, že by stálym členom Bezpečnostnej rady OSN – ČLR, Francúzsku,  Rusku, USA a Veľkej Británii a odobrali právo veta? Asi nie. Čuduj sa svete, nemecký kancelár O.Scholz je za reformu EU. Chce zrušiť právo veta, ktoré majú členské krajiny v zahranično politických otázkach a možno aj v daňovej politike. Pre Nemecko je to výhodné, lebo aj tak jeho vplyv je zrejmý a spolu s Francúzskom po odchode Veľkej Británie z EU sú ešte viac silnejší. Pre hlavne malé krajiny by to bolo strata suverenity.      

Vojna nie prechádzka ružovým rajom V týchto chvíľach je na území Ukrajiny toľko mín, že ich odstraňovanie zaberie šesťdesiat rokov. Ubehne viac než pol storočia, než hubári budú môcť bezstarostne vrátiť do lesov.   

Slovensko je bohaté – paradox !!! Krajina pod Tatrami ma 5,4,miliónov obyvateľov – 22 vodných elektrárni, 2 jadrové elektrárne, ďalší blok je pred spustením a my sa „bojíme“ o elektrickú energiu a máme šetriť? Vyrobíme 3x viac energie ako minieme a my máme šetriť a zdražovať o takmer 400 % a musíme v záujme „solidarity“ cez burzu v Lipsku odvádzať povinné európske. Nie je to nové „turecké“ hospodárstvo?  mobil

Je bohatý svet spravodlivý? Žiadajú pre seba viac ropy a uhlia, zatiaľ čo rozvojovým krajinám hovoria, aby sa spoliehali na slnečnú a veternú energiu.  Reakcia vyspelých krajín na globálnu energetickú krízu ukázala ich pokrytecký postoj k fosílnym palivám. Bohaté krajiny nabádajú rozvojové krajiny, aby využívali obnoviteľné zdroje energie. V máji dokonca skupina G7 vyhlásila, že už nebude financovať rozvoj fosílnych palív v zahraničí. Európa a USA medzitým prosia arabské krajiny, aby rozšírili ťažbu ropy. Nemecko znovu otvára uhoľné elektrárne a Španielsko a Taliansko vynakladajú značné prostriedky na ťažbu afrického plynu. Mnohé európske krajiny požiadalo Botswanu, aby ťažila viac uhlia, aby sa jej vývoz zdvojnásobil. Malé Slovensko s prebytkom elektriky ... komu máme veriť?

Morawiecki je stále európsky, tvrdí, že západná Európa neprežila komunizmus, ona netuší, k čomu to viedlo. Myslia si, že zelená ideológia, komunizmus dneška, nás nebude nič stáť. Rovnakú chybu urobili klasicky komunisti a marxisti v minulom storočí. Nová generácia si to musí asi znovu prežiť. Dúfajme, že my, ktorí sme komunizmus prežili, budeme rozumnejší. Pri pohľade na našu 4K, dnes už 3K je možné o tom pochybovať.

Heger stratil svoju „jedničku“ z radov svojich mediálnych poradcov odchádza Ivan Štulajter. „Mám veľké obavy z toho, kam smeruje vývoj v tejto krajine, a nesúhlasím ani s tým, akú úlohu v tom zohral predseda vlády“ povedal v rozhovore. 

Budeme mať školstvo konečne ministra pre Slovensko?  Hovorí sa, že nová „várka“ ministrov ma kvalitu. Ak odhliadneme, že nový minister bude mať málo času robiť reformu, mal by v niečom posunúť školstvo tak, aby zostala po ňom stopa. Našim vzorom je fínske školstvo. Prečo oni nemajú a my máme školskú inšpekciu (že by tam bola dôvera?) Chodíme na Moravu kde nás upúta upravené školské budovy včítane dvorov či športovísk. Ak máme plán obnovy, prečo sa nesústredíme na kompletizovanie počtu školských ihrísk, aby bolo dostatok učiteľov telocviku pre mimoškolské pohybové aktivity, aby školské areály sa estetizovali. Nezaslúžia si to žiaci učitelia, rodičia?

História bola zmenená a zmena bola zabudnutá, povedal Orwell. Toto sa vkráda do mysli, keď doteraz bol podľa wikepédie vodca ZSSR z doby prepadu Varšavskej zmluvy L.Brežnev Ukrajinec . V posledných dňoch nastala na wikepédii oprava, stal sa Rusom. V priloženom pase však zostal Ukrajincom.   

U nás ministra chcú mať pokoj alebo koniec demokracie sa blíži. Do Trestného zákona pripravuje sa zaviesť zákaz protestov pri domoch politikov alebo iných miestach, kde sa politici zdržiavajú. Poznámka – to znamená, že zákaz bude aj pri golfovom ihrisku, v čase keď sa bude minister oddávať fyzickému a psychickému relaxu. Čo ak minister bude v nočnom klube?           

Salvini vyzval von der Leyenovú na odstúpenie  Šéf talianskej strany Liga severu M.Salvini vyzval predsedníčku EK Ursulu von der Leyenovú, aby sa „ospravedlnila alebo odstúpila“. Stalo sa tak po tom, ako predsedníčka EK urobila narážky na dôsledky zvolenia talianskych národne orientovaných strán, ktoré podľa nej porušujú demokratické princípy

Poľské úrady sa chystajú v blízkej budúcnosti predložiť  Česku územné nároky. Jedná sa o 368 ha. Poľsko previedlo na Českú republiku pôdu s rozlohou 1205 ha a na miesto toho dostalo 837 ha. Poľsku považuje obchod v rámci úpravy hraníc v roku 1958 za nerentabilný.    

Svet užitočných idiotov dostali pomenovanie (právom?) aktéri trápnej trúchlo hry v areáli ostravskej koksovne Svoboda. Heslami Za budúcnosť bez uhlia – Limity sme my alebo Zdaniť bohatých vtrhli na územie koksárne. Na ich adresu majiteľ  Vítkovíc  povedal „Okolo 40% domácnosti v Ostrave je závislých na teple z koksárenského plynu. Nahradiť sa dá jedine zemným plynom z Ruska.“ 

„Matovičovi fanúšikovia a obdivovatelia sú zdesení“, povedal P.Weiss a pokračoval: Všetci tí, ktorí po roky blahosklonne tolerovali jeho výstrelky, sa čudujú, kam štát doviedol. Matovič je však rovnaký: nevzdelaný, bezcharakterný, zákerný a pomstichivý manipulátor, vydierač a klamár, akým bol, keď prišiel do politiky na kandidátke SaS. K moci sa dostal pomocou médií. A teraz ho od nej nemôžu odstaviť“.   ZaV 10/2022-123

Niekedy človek si myslí, že ľudia typu komisára Clousea velia EU, riešia a konajú v prospech naplňovania politiky New Green Deal. Cieľom je vyselektovať zo spoločnosti využívanie fosílnych palív a ich nahradenie obnoviteľnými zdrojmi. Problémom je, že už nefúka toľko, koľko si „plánovali“, na slnko sa zase nedá vždy spoľahnúť. 

Sme ľudia obalovej kultúry? Už dávnejšie zaujala myšlienka známeho umelca a herca A. Hopkinsa. Jemu je pripisovaný výrok, že podľa neho ktorého  „žijeme v dobe, kde pohreb je viac ako zosnulý, kde svadba je viac ako láska, kde výzor sa cení viac ako myseľ. Žijeme v dobe tzv. obalovej kultúry." Kladieme dôraz na obal a pohŕdame obsahom.

Na zamyslenie sa koniec letného času nastane 30.10. Čo tak porozmýšľať, keby sme si 30.10.posunuli čas, vrátiť na rok 1989! Takto dostaneme reparát, aby sme skúsili to znovu a lepšie si zaštrkať kľúčmi ale s novými politikmi.