Za rok a pol trvajúceho vojenského konfliktu na Ukrajine situácia speje do patovej situácie. Úmerne zvyšujúcim sa obetiam, pri „nemožnosti“ nachádzať riešenia ukončenia konfliktu.

 

Nedávno sa uskutočnila medzinárodná konferencia s dodatkom „mierová“ v saudskoarabskej Džidde. Konferencia chcela vliať medzinárodnému spoločenstvu nádej, že ak sa stretnú sa diplomaticky založené autority, môžu sa priblížiť ku konečnému riešeniu sporu, nestalo sa tak.   

Prvou ranou bolo, že sa tam stretlo iba 40 krajín. Skúsenosti z hlasovaní o Ukrajine v OSN sú, že cca 50 krajín hlasuje za Ukrajinu a zbývajúcich 150 krajín ma iné problémy, ako riešiť Ukrajinu.

Druhou  „brzdou“ bolo nepozvanie Rusko, čím stretnutie v sebe nieslo posolstvo, účet sa robil bez hostinského.  

Do tretice „horliví“ organizátori si vytýčili za cieľ konferencie, zoznámiť „svet“ s tkz. Zelenského mierovým plánom“ ako východisko pre mierový plán na skončenia konfliktu. Desať bodový Zelenského „plán“ si kladie za cieľ vojenskú porážku Ruska s dôvetkom politickej kapitulácie a právneho potrestania Ruska po vzore Haagu. Plán nechtiac odhalil politicky paradox. Jeho prijatím by zanikol mierový plán, čím boj by  sa vystupňoval s úplnou likvidáciou agresora – Ruska. Pritom Rusko ale aj USA ako atómové veľmoci nemôžu prehrať.

Džida okrem neúspechu dala svetu iný rozmer úvahy. Pomoc Ukrajine ak pominieme potrebnú humanitárnu pomoc, prevláda vojenská pomoc, skôr povedané je to „zbavovanie“ sa zastaranej munície a vojenskej techniky zo štátov NATO, pri zvyšujúcich sa strát na životoch.    

Krajiny pod vlajkou NATO dopúšťajú sa tej istej chyby, porovnateľnej ako  to bolo pri obnove NDR po roku 1989. V rámci pomoci, NDR prijímala každú pomoc na vyrovnanie  životnú úroveň NDR s NSR čo najrýchlejšie vo všetkom a hneď.

Tu sa ponúka životná múdrosť, že každá cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Zaiste bolo to v dobrom úmysle zo strany západných krajín, čo na tom keď NDR temer skolabovala.  

Okamžitý dovoz najlepších a najmodernejších výrobkov a tovaru spojené s nedokonalou alebo  žiadnou transformáciou znižuje účinnosť najnovšej západnej techniky či know-how. Nech poslúži príklad pri získaní osvedčenia pilota lietať na F16. Najlepším to trvá dva a viac rokov. K tomu sa naučiť po anglicky a zabezpečiť infraštruktúru pre prevádzku, proces stabilizácie je dlhodobí.  

Vieme ako to bolo na Slovensko s obnovou. Prechod armády na štandardy NATO „bolia“. Mať špičkovú armádu, „socialisticky“ personál, staré systémy a ideové návyky sú brzdou v napredovaní. Pri transformácií je množstvo detailov, ktoré robia zbrane účinne. Pripomeňme si, že vojenské auta TATRA nemohli byť vyvážané do krajín NATO. Nespĺňali podmienky pre štandardizáciu rozmerov, aby sa nákladné auta mohli prevážať v uspôsobených štandardizovaných lietadlách NATO. 

Tu treba pripomenúť, tak ako u nás aj v okolitých krajinách školstvo, zdravotníctvo aj armádu sú odrazom možnosti spoločnosti. Aj u nás verejnosť prijíma neúmerne výdaje súvisiace s Ukrajinou na úkor školstva či zdravotníctva, pozor nezamieňať si s humanitárnou pomocou. Pritom Ukrajina v sebe nesie sovietsku „tradíciu“, ktorá je v spore zo západnou civilizáciou.

Ten kto nevníma súvislosti a neuvažuje v súvislostiach, bude prekvapený. Vojna to nie sú iba obete. Pochopiť vojnu v súčasnosti je poznať históriu sporov medzi Ruskom a Ukrajinou podrobnejšie, včítane myslenia ruských cárov a následne aj generálnych tajomníkov ... a Ukrajina bola a stále je pod vplyvom včerajška. 

Súčasný vojenský konflikt je pre Ukrajinu katastrofou a otáznikom, ako skončí na mape sveta?